Stella McCartney zaprojektowała futro z włókien roślin, które można poddać recyklingowi

KOBA® Fur-Free Fur – taką nazwę nosi ekologiczne futro, które zadebiutowało podczas paryskiego Fashion Week. Jest wykonane w całości z włókien roślinnych, a gdy się zużyje, może zostać poddane recyklingowi.
.get_the_title().

Projektantka mody Stella McCartney, dla której ważne jest środowisko naturalne, zaprezentowała niedawno pierwsze na świecie ekologiczne, sztuczne futro wykonane w całości z surowców pochodzenia roślinnego. KOBA® Fur-Free Fur zadebiutowało podczas paryskiego Fashion Week na pokazie mody McCartney wiosna/lato 2020.

źródło: stella mccartney

Innowacyjny materiał został wykonany z włókien roślinnych marki DuPont™ Sorona®, która rewolucjonizuje świat włókiennictwa, oraz z poliestru z recyklingu. Opracował go Ecopel, czyli globalny producent tkanin i odzieży ze sztucznej skóry. Ecopel ma duże doświadczenie w branży – tworzy dla ponad 300 najlepszych marek modowych, które przestały używać prawdziwego futra. Producent twierdzi, że jego sztuczne futra mają bardziej luksusowy charakter niż istniejące alternatywy.

KOBA® składa się w 37 proc. z włókien Sorona®, co oznacza, że ​​przy jego produkcji zużywa się o 30 proc. mniej energii i wytwarza o 63 proc. mniej gazów cieplarnianych niż w przypadku produkcji konwencjonalnych syntetyków.

źródło: getty images

Futro bez futra KOBA® można również poddać recyklingowi, co daje pewność, że nie trafi na wysypisko śmieci. – Jestem niesamowicie podekscytowana moim nowym projektem z wykorzystaniem ekologicznego futra. To kolejny duży krok w kierunku przyszłości mody, która mam nadzieję wkrótce będzie zrównoważona i wolna od okrucieństwa wobec zwierząt – powiedziała McCartney.

McCartney już w 2017 roku zaczęła szukać zrównoważonych alternatyw dla materiałów pochodzenia zwierzęcego, w tym sztucznej skóry bez skóry i wegańskiego jedwabiu na bazie drożdży.

Jak widać z futrem już się jej udało. KOBA® zostało pierwszym dostępnym na rynku sztucznym futrem wykonanym z materiałów pochodzenia biologicznego.

Tekst: Marta Mankiewicz

Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook