Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

McDonald’s tak zredukuje emisję gazów cieplarnianych do 2030, jakby posadził 3,8 mld drzew

Zrobi to, kładąc szczególny nacisk za obszary, które generują największy udział w śladzie węglowym.
.get_the_title().

Stworzenie lepszej przyszłości dla naszej planety wymaga zaangażowania nas wszystkich. McDonald’s robi to poprzez wyznaczanie ambitnego celu redukcji emisji gazów cieplarnianych, aby przeciwdziałać zmianom klimatu – mówi Steve Easterbrook, prezes i CEO McDonald’s.

Sieć fast foodów ogłosiła właśnie, że do 2030 roku planuje zredukować emisję gazów cieplarnianych z biur i restauracji o 36 proc., a w odniesieniu do łańcucha dostaw o 31 proc.

Redukcja o 36 proc. oznacza, że do atmosfery nie trafi 150 milionów ton gazów cieplarnianych – to wielkość odpowiadająca rocznej emisji gazów przez 32 miliony aut osobowych. Da ona efekt równoważny posadzeniu 3,8 mld drzew, które rosłyby przez kolejne 10 lat. McDonald’s planuje także zmniejszenie emisji w całym łańcuchu dostaw (w przeliczeniu na tonę żywności i opakowań) o 31 proc. w stosunku do wartości z 2015 roku. Strategia firmy zakłada rozwój działalności bez zwiększania emisji gazów cieplarnianych do atmosfery.

McDonald’s położy szczególny nacisk na obszary, które generują największy udział w śladzie węglowym, czyli produkcję wołowiny, zużycie energii w lokalach, opakowania i odpady, które wspólnie odpowiadają za około 64 proc. globalnej emisji fast foodu. Obecnie aż 65 proc. lokali McDonald’s w Polsce korzysta z zielonej energii, do tego sieć została dwukrotnie wyróżniona tytułem Firmy Przyjaznej Środowisku nadawanym przez Narodową Radę Ekologiczną przy Prezydencie RP. Polska jest również jednym z kluczowych rynków McDonald’s realizujących program „Beef Sustainability”, którego celem jest zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych pochodzących z hodowli bydła poprzez wprowadzenie praktyk zrównoważonego rolnictwa. Warto również wspomnieć o tym, że do 2025 roku 100 proc. opakowań jednorazowych w lokalach McDonald’s będzie pochodziło z recyclingu lub odnawialnych, certyfikowanych źródeł.

FUTOPIA