Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

iQCHNIA, czyli turbointeligentny sprzęt rodem z kuchni Jetsonów

Mleko nie wykipi, posiłek przygotujesz o 50 proc. szybciej, a w piekarniku ugotujesz warzywa na parze. Jak to możliwie? Wyścig w kuchennych rewolucjach technologicznych trwa.
.get_the_title().

Wyścig w kuchennych rewolucjach technologicznych trwa i trzeba przyznać, że giganci branży prześcigają się w sięganiu po nowoczesne rozwiązania. Urządzenia kuchenne zaczynają przypominać wizje przyszłości rodem z Jetsonów.

Tym razem sprawdzamy, co w temacie ma do powiedzenia Siemens i jego seria iQ700, która została napakowana inteligentnymi rozwiązaniami.

Z zewnątrz jest nieźle – ponadczasowe wzornictwo w wulkanicznej czerni lub arktycznej bieli, chromowane listwy i możliwość dowolnego zestawiania. Co kryje się w środku? Sprawdziliśmy.

1. varioSpeed

Funkcja varioSpeed przyspiesza pieczenie i gotowanie nawet do 50 proc. Zastosowana w zmywarkach pozwala zaoszczędzić nawet do 66 proc. czasu.

2. flexInduction

flexInduction, czyli płyta grzewcza ze strefami, które rozpoznają obecność i wielkość naczynia na podstawie jego ciężaru. Proste. Dzięki temu na płycie można postawić naczynie o nieregularnym kształcie, np. dowolnych rozmiarów brytfankę, a i tak będzie podgrzewane równomiernie z tym samym natężeniem.

3. powerBoost

Funkcja powerBoost w grzejniku odpowiada za zwiększenie mocy i skraca czas gotowania aż do 50 proc. W dodatku płyta posiada specjalny czujnik fryingSensor, który automatycznie steruje temperaturą na płycie indukcyjnej, gwarantując, że nic się nie przypali ani nie wykipi.

4. pulseSteam

pulseSteam, czyli piekarnik z dodatkiem pary i mikrofalą. Można w nim piec, gotować i grillować, a także ekspresowo podgrzewać potrawy. Konwencjonalne grzanie w połączeniu z mikrofalą pozwala na skrócenie czasu przygotowania posiłków aż do 50 proc.

5. fullSteam

fullSteam to z kolei piekarniki z parowarem, czyli urządzenia 2 w 1: nie dość, że możemy w nich upiec, to także ugotować na parze. Klasyczne grzanie zostało wzbogacone o automatyczne nawilżanie potraw przez doprowadzaną stale parą wodną. Dzięki temu pieczeń pokryje się chrupką skórką, zachowując delikatne, soczyste wnętrze. Nie trzeba też stale doglądać pieczonych potraw. Innowacyjne czujniki w funkcji termosondaPlus poinformują, gdy mięso osiągnie odpowiedni stopień wypieczenia i automatycznie zakończy pracę urządzenia.

FOODIE