Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Jak zaparzyć kawę, by była zdrowa? Naukowcy mają odpowiedź

Naukowcy przebadali pół miliona obywateli Norwegii i doszli do wniosku, że picie kawy jest dla nas dobre. Ale musi być ona zaparzona w konkretny sposób.
.get_the_title().

Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy. Z nowych, długoterminowych badań opublikowanych w „European Journal of Preventive Cardiology” wynika, że kawa nie tylko dodaje nam energii – jest zdrowa, a nawet… wydłuża życie. Ale oczywiście nie zawsze.

Jak więc powinniśmy zaparzać kawę, by była dla nas jak najlepsza? Po pierwsze kawa powinna być filtrowana.

Niefiltrowana kawa zawiera substancje, które zwiększają poziom cholesterolu we krwi. Zastosowanie filtra usuwa je, zmniejszając prawdopodobieństwo zawałów serca i przedwczesnej śmierci. Nasze badanie dostarcza mocnych i przekonujących dowodów na związek między metodami parzenia kawy, atakami serca i długowiecznością – mówi autor badania Dag Thelle, starszy profesor na wydziale zdrowia publicznego i medycyny społecznej Uniwersytetu w Göteborgu w Szwecji. Jak filtrować kawę? W tym celu można się posłużyć ekspresem przelewowym lub tradycyjnym papierowym filtrem.

Naukowcy przez 20 lat obserwowali aż pół miliona Norwegów i Norweżek w wieku od 20 do 79 lat, zestawiając ich stan zdrowia z nawykami związanymi z piciem kawy. Okazało się, że mężczyźni w wieku ponad 60 lat, którzy pili niefiltrowaną kawę, częściej umierali z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. Co ciekawe, okazało się też, że picie filtrowanej kawy miało lepsze efekty niż niepicie jej wcale. Picie filtrowanej kawy zmniejszało ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych u mężczyzn o 12 proc. i o 20 proc. u kobiet.

Najniższą śmiertelność odnotowano w grupie osób pijących od 1 do 4 filiżanek filtrowanej kawy dziennie.

Stwierdzenie, że osoby pijące filtrowany napój wypadły nieco lepiej niż osoby, które w ogóle nie piją kawy, nie może być wyjaśnione żadną inną zmienną, taką jak wiek, płeć czy nawyki związane ze stylem życia. Uważamy więc, że ta obserwacja jest prawdziwa – mówi Thelle. To nie pierwszy raz, kiedy specjaliści zwracają uwagę na korzyści związane z piciem filtrowanej kawy – American Heart Association uważa, że może ona korzystnie wpłynąć na koncentrację, poprawić nastrój i wydajność ćwiczeń.

Zdjęcia: „Miasteczko Twin Peaks”
Tekst: NS

FOODIE