W tym domu granica między wnętrzami a krajobrazem na zewnątrz została zatarta

Naturę można podziwiać praktycznie z każdego pomieszczenia.
.get_the_title().

Joan Ramon Pascuets i Monica Mosse, architekci prowadzący studio Narch, zrealizowali projekt o nazwie “Calders House”. Dom wzniesiono w Katalonii, w bezpośrednim sąsiedztwie parku narodowego Sant Llorenç del Munt i l’Obac. To właśnie lokalizacja zdeterminowała kierunek, w którym rozwinął się ten projekt – celem architektów było stworzenie takiego budynku, który umożliwiałby jak najlepszą widoczność otaczającej dom natury.

Najbardziej innowacyjnym zabiegiem architektonicznym okazało się stworzenie garażu i domowego gabinetu na wyższej kondygnacji, co umożliwiło zlokalizowanie strefy dziennej na parterze. Taki rozkład pomieszczeń we wnętrzu pozwala mieszkańcom na swobodne przemieszczanie się pomiędzy pokojem dziennym a ogrodem.

Pomieszczenia dają domownikom poczucie, że znajdują się jednocześnie na zewnątrz i w środku. Wykorzystanie wielkoformatowych przeszkleń tworzy iluzję domu bez ścian.

Źródło: designboom

DESIGN