Najlepsze domy w Polsce: CUT House

CUT House to unikatowy dom jednorodzinny z charakterystyczną betonową elewacją pociętą białym światłem.
.get_the_title().

CUT House to autorski, unikatowy dom jednorodzinny, który znajduje się w centrum Krakowa. Budynek został zaprojektowany przez architektów z biura projektowego KUMSTUDIO Łukasz Skorek. Forma CUT House zbudowana jest jakby z trzech brył – przesuniętych względem siebie ciężkich prostopadłościanów, które wiszą jeden nad drugim. Dom został otulony solidnymi, ale zarazem subtelnymi betonowymi płytami o szorstkiej fakturze, podkreślonymi celowo rozmieszczonymi przeszkleniami.

Uwagę zwracają oryginalne, współczesne fasady domu. Dwa odcienie naturalnego betonu pokrywają bryłę mozaikową betonową ‘skórą’.

Kolor, faktura i struktura betonu będą się naturalnie zmieniać i starzeć, dożywotnio wyróżniając ten budynek.

Charakterystyczne dla budynku są precyzyjne, sztuczne, linearne przecięcia pionowym światłem między betonowymi płytami, które tworzą wrażenie przesuniętej płaskorzeźby.

To wrażenie utrzymuje się również ogrodzie i we wnętrzu domu. Wszystkie struktury i materiały płynnie łączą się, wnikają przez wypełniony drewnem taras do środka, dodatkowo zacierając granicę między wewnętrznymi i zewnętrznymi płaszczyznami.

Konfiguracja wszystkich przestrzeni CUT House – zewnętrznych i wewnętrznych – jest ze sobą silnie powiązana. Kompozycja szorstkich szarych ścian, gładkiego strumienia światła oraz ocieplającego drewna tworzy płynną architekturę, wyróżniającą się wśród otaczającej zabudowy. Dzięki wszystkim tym zabiegom uzyskano wyrazistość trójwymiarowej formy i ‘skóry’ domu jednorodzinnego.

Funkcje mieszkalne w budynku przeniesiono na piętra. Dzięki temu z okien pomieszczeń na wyższych poziomach domu roztacza się widok wprost na otwartą przestrzeń i zielone korony drzew.

Przeniesienie funkcji mieszkalnych na wyższe poziomy budynku pozwoliło odseparować się od sąsiedztwa i ukierunkować na prywatne wnętrze, otulone światłem z każdej strony.

Charakterystycznym elementem projektu CUT House jest również niezwykła przestrzeń otwartego salonu, który stał się centralnym punktem domu. Odpowiednio rozmieszczone przeszklenia łapią i odbijają naturalne światło. Przeplata się ono z wąskimi, sztucznymi liniami światła, które przenikają z fasad zewnętrznych, tworząc złożoną i zaskakującą trójwymiarową grę przestrzenną.

ZDJĘCIA: PAWEŁ ULATOWSKI

Źródło: kumstudio.com
Opracowanie: AB

Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook