Najlepsze domy w Polsce: Dom +

Nowoczesny dom w podwarszawskim Konstancinie zaprojektowano tak, by zapewnić mieszkańcom prywatność i jak najlepiej wykorzystać walory malowniczej okolicy.
.get_the_title().

Dom + został zaprojektowany przez Przemka Kaczkowskiego i Magdę Morelewską z warszawskiej pracowni Stoprocent Architekci we współpracy z Ewą Andruszczyszyn i Aleksandrą Wolffgram. Nowoczesny budynek na planie zbliżonym do plusa stanął na malowniczej działce położonej w zakolu rzeki Jeziorki w Konstancinie. Teren działki od północy przylega do wewnętrznej drogi dojazdowej, następnie łagodnie opada w kierunku południowym. W najbliższej okolicy stoi już kilka domów jednorodzinnych oraz niewielkie osiedle budynków wielorodzinnych.

Dom składa się z dwóch prostych, przecinających się brył. Pierwsze piętro zaprojektowano w formie prostopadłościanu ustawionego węższym bokiem prostopadle do ulicy. Dzięki temu rozwiązaniu wytworzyły się naturalne zadaszenia nad strefą wejściową i dużą częścią tarasu.

Od strony drogi dojazdowej bryła Domu + ma tylko jedno okno, natomiast otwiera się dużymi przeszkleniami na wewnętrzny ogród od południa i zachodu.

Okna zostały wycofane względem lica budynku i ukryte pod okapem zapobiegającym nadmiernemu nagrzewaniu się pomieszczeń. Zaplanowano też inteligentne żaluzje zewnętrzne dostosowujące się do poziomu nasłonecznienia.

Projektanci z pracowni Stoprocent Architekci wizualnie podkreślili formę budynku za pomocą materiałów wykończeniowych.

Dolna część domu, otynkowana i z fragmentami z płyt z włókno-cementowych, ma grafitowy odcień, natomiast piętro jest w kolorze drewna – górną elewację wykończono deskami modrzewia syberyjskiego.

Poszczególne funkcje budynku rozplanowano na rzucie zbliżonym do plusa.

Główne wejście do domu zlokalizowano od strony drogi. Znalazł się tam również wjazd do przestronnego garażu. Pomiędzy holem wejściowym a garażem umieszczono garderobę, która wykorzystuje przestrzeń pod schodami. Z holu wejściowego domownicy mają dostęp do części dziennej, składającej się z salonu, kuchni oraz jadalni. Przestrzeń przechodzi dalej, wychodząc poza budynek w formie tarasu i dalej ogrodu.

W salonie zrezygnowano z telewizora na rzecz kominka. Wygospodarowano jednak oddzielny pokój do projekcji audiowizualnych.

Kuchnię podzielono na część otwartą, która bezpośrednio sąsiaduje z jadalnią, i część zamkniętą, która pełni dodatkowo funkcję podręcznej spiżarni. To rozwiązanie pozwoliło uporządkować charakter części dostępnej dla gości bez konieczności kompromisów związanych z funkcjonowaniem kuchni. Na piętrze ulokowano sypialnie domowników, łazienki oraz garderoby. Od strony ulicy przewidziano też dodatkowy pokój – gabinet z miejscem do pracy.

Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

Źródło: stoprocentarchitekci.pl
Opracowanie: AB

Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook