Najlepsze domy w Polsce: V-House

V-House stanął w Pyskowicach. To nowoczesny dom świetnie wpisany w topografię terenu i kontekst otoczenia.
.get_the_title().

Dom jednorodzinny V-House stanął w Pyskowicach, w województwie śląskim. Budynek zaprojektowała pracownia archistudio studniarek + pilinkiewicz (Tomasz Studniarek, Małgorzata Pilinkiewicz we współpracy z Aleksandrą Stolecką). – Projektując dom, długo wczytujemy się w kontekst jego lokalizacji. W tym przypadku był on zdefiniowany i wyrazisty. Można powiedzieć, że kod tego domu był zapisany w jego otoczeniu. Wystarczyło właściwie odczytać dane, a wszystkie decyzje układały w się kompozycję nowej zabudowy – mówią katowiccy architekci.

Dom V-House został zaprojektowany na planie litery V (stąd nazwa V-Hosue). Został otwarty w kierunku patio i osłonięty dwoma skrzydłami od publicznej drogi oraz szkoły, które znajdują się w jego najbliższym otoczeniu.

Idea projektu jest bezpośrednią reakcją na bliskie sąsiedztwo. Nowoczesny dom został otwarty w kierunku wewnętrznego patio osłoniętego dwoma ramionami od publicznej drogi i szkoły, dzięki czemu zyskał strefę spokoju, w której mieszkańcy szukają wytchnienia.

Patio, schowane między dwoma ramionami domu, otwiera się na południe – na wyniesiony o jedną kondygnację, zrównany z parterem, ogród-las.

Ten widok to zaplanowany element architektury, który pozwala mieszkańcom na bliski kontakt z naturą. Wewnątrz architekci rozmieścili poszczególne funkcje domu w trzech odrębnych, prostopadłościennych bryłach, które poukładali jak klocki.

Projekt V-house zdobył wyróżnienie w 23. edycji konkursu Architektura Roku Województwa Śląskiego w kategorii budynek mieszkalny jednorodzinny. – Dom rozpięty między ideą a detalem. Nieszablonowy diagram w konsekwentny i wyrazisty sposób przeniesiony w rzeczywistość. Odwaga i fantazja w eksperymentowaniu z pospolitym, lokalnym materiałem. Wrażliwy dialog z otoczeniem, ale i spryt w dyskusji z miejscowym planem – tak projekt V-House pracowni archistudio studniarek + pilinkiewicz podsumowało w swoim uzasadnieniu jury konkursu.

ZDJĘCIA: Michał Jędrzejowski

Źródło: archistudio.pl
Opracowanie: AB

Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook