Polska projektantka stworzyła piękny zestaw do domowej fermentacji
Katarzyna, oprócz dyplomu z wrocławskiej ASP, może pochwalić się studiami i licencjatem z Wzornictwa w Warszawie oraz Bratysławie, gdzie rozwinęła zamiłowanie do ceramiki oraz szkła. Obecnie tworzy wzory ceramiczne w kameralnej pracowni na warszawskim Mokotowie. Jej prace są efektem proekologicznego projektowania i zaangażowania społecznego.
Jej najnowszy projekt, M°Or pozwala na powrót do dawnych zwyczajów, kiedy to produkcja domowych, fermentowanych produktów była na porządku dziennym.
Z pomocą zaprojektowanych przez nią naczyń może stać się to na nowo popularne – i oby tak było, ponieważ wartości odżywcze kiszonek mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie.
M°Or jest minimalistyczny, elegancki, w dodatku prosty w obsłudze i odpowiedni zarówno dla amatorów kuchni, jak i profesjonalnych kucharzy.
Przeźroczysta misa pozwala na obserwację procesu fermentacji, a powstające w kiszonce zapachy są natychmiast pochłaniane dzięki filtrowi z węglem aktywnym. W zestawie znajduje się również pobierak, którym można zebrać sok z kiszonek. Wszystkie elementy zostały wykonane ręcznie w tradycyjny sposób. Póki co projekt jest w fazie prototypowej, ale już niedługo będzie go można zamówić.
Tekst: Marta Mankiewicz