SCOBY, czyli ekologiczna alternatywa dla plastiku, w końcu trafia na rynek. Jest w nią opakowane mydło

SCOBY można zjeść lub wykorzystać jako kompost.
.get_the_title().

O projekcie SCOBY głośno jest już od samego początku. W 2018 roku dostał się do finału konkursu make me! organizowanego w ramach Łódź Design Festiwal. Od tego czasu był pokazywany na London Design Festival, Brussels Design September, Bayern Design i Gdynia Design Days. Jego autorka, Róża Rutkowska, to absolwentka School of Form na kierunku Industrial Design. SCOBY, czyli Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast, jest ekologiczną alternatywą dla plastiku czy folii spożywczej.

Opakowania, które powstają z mieszanki z grzyba herbacianego, drożdży i kultur bakteryjnych, rosną jak warzywa, gdy karmi się je wyciągiem z odpadów rolniczych.

Proces rośnięcia jest szybki, bo trwa około dwóch tygodni. Dzieje się to bez udziału światła słonecznego czy zaawansowanych technologii – wystarczy temperatura w wysokości 25-30 stopni Celsjusza. Następnie SCOBY trzeba wysuszyć. W ten sposób powstaje materiał pełniący funkcję membrany, która nie przepuszcza powietrza, przedłużając świeżość opakowanego w nią jedzenia.

źródło: sof.edu.pl
źródło: sof.edu.pl

Po wykorzystaniu opakowanie może zostać zjedzone lub służyć jako kompost. Cenny produkt uboczny hodowli to, w zależności od stężenia, naturalny nawóz lub napój probiotyczny, który wzbogaci florę bakteryjną. Rewolucyjny projekt został dostrzeżony przez światowe media.

Na rynek trafiają właśnie pierwsze produkty opakowany w SCOBY. Są to mydła do ciała i do włosów z manufaktury Manaika Natural Cosmetics.

Produkty te znajdziecie na stronie MakeGrow. Stugramowa kostka mydła opakowana w SCOBY kosztuje 15 euro. Z uwagi na specyfikę produktu, tym razem nie polecamy jeść jego opakowania. Niemniej doskonale sprawdzi się ono w roli kompostu. To krok w dobrym kierunku, liczymy więc na to, że w niedalekiej przyszłości na rynku pojawi się więcej produktów owiniętych w SCOBY!

Zdjęcie główne: MakeGrow
Tekst: NS

Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook
Age: