Utopijne laboratorium deserów w Hong Kongu serwuje tradycyjne słodkości w nowoczesnej formie
![Utopijne laboratorium deserów w Hong Kongu serwuje tradycyjne słodkości w nowoczesnej formie .get_the_title().](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2019/07/page-11.jpg)
Branża gastronomiczna trochę nas rozpuściła. Jest tyle świetnych miejsc (sprawdźcie chociażby Monobar Wiśniewski czy 10 najlepiej zaprojektowanych kawiarni w Europie), w których jest nie tylko smacznie, ale i pięknie, że powoli zaczynamy uznawać takie połączenie za normę. Nowo powstałe restauracje, cukiernie i bary muszą się nieźle nagimnastykować już na etapie ustalania konceptu danego miejsca, by móc później przyciągnąć i zaskoczyć klienta oraz zachwycić go na tyle, żeby wrócił.
Eat Darling Eat w Hong Kongu nie tylko zdołało to zrobić, ale i podniosło poprzeczkę konkurencji o co najmniej kilka poziomów.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/07/a-macaron-inspired-bakery-eat-darling-eat-hong-kong-2-770x458.jpg)
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/07/a-macaron-inspired-bakery-eat-darling-eat-hong-kong-1-770x433.jpg)
Ta cukiernia, zwana przez jej twórców „laboratorium deserów”, została zaprojektowane przez studio NC Design and Architecture. Projektanci śmiało, ale z wyczuciem zagrali tu kolorami, teksturami i geometrycznymi kształtami.
Ich celem było wyczarowanie nieco surrealistycznej, utopijnej rzeczywistości utrzymanej w postmodernistycznym duchu.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/07/a-macaron-inspired-bakery-eat-darling-eat-hong-kong-4-770x503.jpg)
Projektanci wiedzieli też, że w tym miejscu będą powstawały nietuzinkowe desery, więc punktem wyjścia do tworzenia designu tego miejsca było to, by nie tylko współgrało ono z jego przeznaczeniem, ale też podbijało doznania sensoryczne klientów.
– Wnętrze stymuluje zmysł wzroku prowokacyjną grą barw i tekstur, która jest celebracją sztuki, jaką są tworzone tu desery – tłumaczy portalowi Trendland.com jeden z projektantów, Nelson Chow.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/07/a-macaron-inspired-bakery-eat-darling-eat-hong-kong-3-770x465.jpg)
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/07/a-macaron-inspired-bakery-eat-darling-eat-hong-kong-7-770x448.jpg)
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/07/a-macaron-inspired-bakery-eat-darling-eat-hong-kong-5-770x571.jpg)
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/07/a-macaron-inspired-bakery-eat-darling-eat-hong-kong-9-770x963.jpg)
Przejdźmy jednak do samych deserów, bo te robią nie mniejsze wrażenie niż sam wystrój Eat Darling Eat.
Cukiernicy wzięli na warsztat tradycyjne chińskie desery, ale nadali im zupełnie nową formę i postawiali niestandardowy sposób ich prezentacji na talerzu.
Za menu odpowiada mistrz cukiernictwa Jason Luk.
W Eat Darling Eat można zamówić między innymi lody z pieprzem syczuańskim i karmelizowanym bekonem. Są tu też dostępne przeróżne rodzaje tong sui, czyli chińskich zup na słodko i kremowych custardów.
Nie brakuje również wypieków, na widok których cieknie ślinka, jak np. ciasto biszkoptowe o migdałowym smaku z galaretką z białej brzoskwini i polewą z jaśminowej herbaty.
Klienci nie szczędzą dobrych opinii i wszystko wskazuje na to, że te desery nie tylko obłędnie wyglądają i zaskakują swoją formą, ale, co najważniejsze, są pyszne.
Jeśli więc brakowało wam dobrego powodu, żeby wybrać się do Hong Kongu, to informujemy, że znajdziecie go w tamtejszej dzielnicy Causeway Bay.
Zdjęcie główne (od lewej): fot. Nick Gaunt; Instagram @eat.darling
Tekst: Kinga Dembińska