W nowej siedzibie studia mode:lina™ jest tak czarno, że można by zorganizować tam Brutaż

Nowa siedziba poznańskiego studia jest pełna prostych, minimalistycznych form zamkniętych w monochromatycznej palecie kolorów, która jest spójna z identyfikacją wizualną biura mode:lina™.
.get_the_title().

Choć pomysł na mini-biuro z antresolą w poprzedniej siedzibie pracowni mode:lina™ okazał się strzałem w dziesiątkę, to wraz z rozwojem pracowni przyszła pora na powiększenie zespołu oraz przestrzeni do pracy.

Antresola ze starego biura mode:lina™ zyskała nowe życie służąc teraz urbanistom z KOCZOROWSKI kancelaria urbanistyczna.

Wpasowała ona się idealnie do ich nowego biura, a zespół mode:lina™ cieszy się z ‘biurowego recyklingu’ w praktyce.

Wybór przestrzeni dla nowej siedziby padł na lokal w gruntownie wyremontowanej kamienicy w modnej i prężnie rozwijającej się dzielnicy Poznania. Nowe studio to prosta i minimalistyczna forma zamknięta w monochromatycznej palecie kolorów, która jest spójna z identyfikacją wizualną biura mode:lina™.

Przestrzeń pracowni została zaprojektowana jako dwie przeciwstawne kontrastujące ze sobą czarno-białe części.

Jasna część to przestrzeń pracy kreatywnej z dużymi biurkami i stanowiskami pracy projektantów. Zaprojektowane duże wspólne biurka umożliwiają łatwe przejście od pracy indywidualnej do pracy zespołowej. Ważne było również ukrycie zbędnego, zajmującego przestrzeń okablowania, które umieszczono we wnękach biurek.

Z białą przestrzenią biura dynamicznymi skosami łączy się strefa wykończona na czarno. Skrywa ona w sobie zabudowę kuchenną oraz przechodzące przez całe wnętrze pojemne szafy, które pomieściły całe wyposażenie. Mieszczą także wejście do skrytki! Za jednymi z drzwi została sprytnie ukryta łazienka z prysznicem – niewidoczna na pierwszy rzut oka.

Łącząc aranżację nowej siedziby z identyfikacją wizualną pracowni mode:lina™, projektanci umieścili we wnętrzu duże logotypy, które zostały wycięte z pianki akustycznej, by dodatkowo wyciszyć przestrzeń.

Pomieszczeniami, które dopełniają program funkcjonalny całego studia są gabinet Pawła i Jerzego, założycieli mode:lina™ oraz przylegająca do niego sala konferencyjna, w której wyeksponowano nagrody i liczne publikacje prasowe prezentujące dorobek pracowni. Pozostała część publikacji wita gości w hallu wejściowym.

PROJEKT: mode:lina™ – nowe studio

DESIGN: mode:lina™

ZESPÓŁ: Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Kinga Kin, Małgorzata Szymańska, Anna Kazecka, Natalia Wasicionek, Patryk Lewiński

LOKALIZACJA: Poznań, ul. Słowackiego 20/25

ZDJĘCIA: Patryk Lewiński

DESIGN