Wnętrze tygodnia: jasne kolory i mocne akcenty w mieszkaniu z widokiem na Motławę

Jasne kolory sprawiają, że niewielkie mieszkanie wydaje się lekkie i przestronne, zaś wyraziste akcenty w kolorze terakoty nawiązują do dachówek gdańskich kamienic widocznych za oknem.
.get_the_title().

Mieszkanie zaprojektowane przez Studio Inbalance znajduje się na Wyspie Spichrzów, w samym sercu Gdańska. Z ostatniego piętra apartamentowca rozciąga się spektakularny widok na centrum miasta. Z balkonu można podziwiać Bazylikę Mariacką, pływające po Motławie statki oraz rzędy zabytkowych kamieniczek.

Mieszkanie zaprojektowano z przeznaczeniem na wynajem. Miało mieć unikalny charakter, ale jednocześnie na tyle uniwersalny, żeby odpowiadał różnym mieszkańcom.

Projekt wnętrza miał spełniać kilka ważnych kryteriów. Właścicielom zależało na jedynej w swoim rodzaju przestrzeni, zastosowaniu dobrej jakości materiałów oraz na wnętrzu wpisującym się w trendy, ale jednocześnie ponadczasowym, opierającym się sezonowym modom. W apartamencie nie mogło też zabraknąć dobrego wzornictwa. Właściciele mieszkania bardzo cenią wysoką jakość dobrze zaprojektowanych mebli i dodatków.

Jasnokremowy salon połączono z kuchnią. Centralny punkt przestrzeni dziennej stanowi zaoblona, dekoracyjna wyspa. Kremowe odcienie kuchennego blatu i wyspy to zasługa konglomeratu kwarcowego Silestone Yukon od Cosentino, na który projektantka Hanna Brzozowska zdecydowała się ze względu na estetykę i parametry techniczne, m.in. wysoką odporność na uszkodzenia, zarysowania oraz plamy.

Kremowe i białe odcienie w kuchni zestawiono z czeczotowym fornirem i z zabudową lodówki w odcieniu terakoty, nawiązującą kolorem do widzianych zza okna dachówek gdańskich kamienic.

Podział pomiędzy częścią kuchenno-jadalnianą a przestrzenią wypoczynkową podkreślił przylegający do wyspy czarny, drewniany stół zaprojektowany i wykonywany na zamówienie (tak, jak cała kuchnia). Część dzienna została zaprojektowana w bardzo subtelny sposób, a widoczny z salonu balkon i elewacja budynku stały się integralnymi elementami mieszkania. To do minimalistycznej, białej elewacji nawiązują wszystkie pionowe, geometryczne podziały we wnętrzu.

Ścianę za łóżkiem w sypialni delikatnie rozrzeźbiono jasnym, betonowym tynkiem. Moduły zagłówka naśladują zdobiące meble frezowania, które występują także na komodzie. Wystrój pokoju ociepliła brązowa zabudowa łóżka, fornirowana szafa i lejące się zasłony. W sypialni, tak jak w salonie i w łazience, pojawiły się nowoczesne grzejniki Vasco (modele Tulipa oraz Iris).

Łazienkę przeprojektowano tak, by pomieszczenie było jak najbardziej funkcjonalne i zarazem eleganckie.

Kabinę zaprojektowano z tych samych profili, które dzielą sypialnię i salon. WC przeniesiono w miejsce, w którym wcześniej stała pralka – tę ostatnią natomiast ukryto w zabudowie koło umywalki. W łazience króluje biel blatu umywalkowego z konglomeratu Silestone Miami White od Cosentino oraz przyjemne, jasne, kremowe odcienie.

Zdjęcia: Tom Kurek

Źródła: facebook.com/byinbalance, cosentino.com
Opracowanie: AB

Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook