Zero Waste Bistro – restauracja z surowców odnawialnych

Tutaj nic się nie zmarnuje! W pop-upowej restauracji Zero Waste Bistro wszystko można poddać recyklingowi – od ścian po kubeczki, a resztki żywności trafiają wprost do kompostownika.
.get_the_title().

Zero Waste Bistro powstała na zlecenie Fińskiego Instytutu Kultury w Nowym Jorku z okazji festiwalu NYCxDesign. Pop-upowa restauracja na Manhattanie została zbudowana z paneli wykonanych z przetworzonych opakowań Tetra Pak, które są powszechnie używane w branży spożywczej.

Przyglądając się z bliska srebrno-niebieskim ścianom i podłogom, dało się dostrzec napisy i kody kreskowe opakowań. Kuratorami instalacji była para fińskich designerów, Harri Koskinen i Linda Bergroth, która zaprojektowała wnętrze oraz wspólny stół wykonany z duratu – materiału produkowanego przez fińską firmę Durat, który w pełni nadaje się do recyklingu.

Tymczasowa restauracja podjęła ważne tematy – ograniczania produkcji odpadów i marnowania żywności, innowacyjnych, biodegradowalnych materiałów oraz zrównoważonego projektowania.

Zero Waste Bistro restauracja z surowcow odnawialnych Zero Waste Bistro restauracja z surowcow odnawialnych

Zero Waste Bistro stanowi przykład gospodarki o obiegu zamkniętym, w której zasoby są ponownie wykorzystywane tak długo, jak to możliwe (w przeciwieństwie do gospodarki liniowej, w której produkty są wytwarzane, wykorzystywane, a następnie wyrzucane). Zdaniem Kaariny Gould, dyrektor Fińskiego Instytutu Kultury, to najwyższa pora, aby przemyśleć sposób, w jaki żyjemy, w jaki jemy i materiały, z których korzystamy.

Każdego roku zużywamy miliardy jednorazowych kubków. Wyobraźmy sobie, że wszystkie mogłyby być wielokrotnego użytku lub nadawałby się do ponownego przetworzenia.

Przyszłość musi być ekologiczna. Dlatego inicjatywy takie jak Zero Waste Bistro proponują rozwiązania, które redukują ilość odpadów i wspierają środowisko naturalne.

Zero Waste Bistro restauracja z surowcow odnawialnych Zero Waste Bistro restauracja z surowcow odnawialnych Zero Waste Bistro restauracja z surowcow odnawialnych

Nowojorski projekt opierał się na koncepcji stworzonej przez restaurację Nolla w Helsinkach, która jako pierwsza w Skandynawii, działa w 100 proc. zgodnie z filozofią zero waste.

Przeciętna restauracja produkuje około 70 tys. kilogramów odpadów rocznie.

Takimi danymi dzieli się Nolla i udowadnia, że zmiany w zarządzaniu odpadami branży restauracyjnej są niezbędne. Właściciele wspólnie z projektantami, inżynierami, architektami, nieustannie pracują nad tym, aby ulepszać gospodarowanie odpadami, energią i wodą.

Zero Waste Bistro restauracja z surowcow odnawialnych
Zero Waste Bistro fot. Nicholas Calcott

Źródło: fciny.org/zerowastebistro
Tekst: AB

Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook
Age: