Zero waste w twojej lodówce – ta niewielka przypinka powie ci, jak i kiedy wykorzystać jedzenie, które w innym wypadku być wyrzucił
Zero waste to nie nowy trend – to współcześnie brzmiące hasło, pod którym ukrywa się styl życia znany już przez nasze prababcie. To właśnie od nich czerpiemy przekazywaną z pokolenia na pokolenie wiedzę o tym, jak przechowywać żywność, aby służyła jak najdłużej; jak planować i robić zakupy, aby kupić tylko to, co faktycznie zostanie wykorzystane; jak z resztek jedzenia wyczarowywać pełnowartościowe, smaczne potrawy. To właśnie te zasady stanowią podwalinę ruchu zero waste, który zdobył sobie ostatnio tak szerokie grono zwolenników. Na bazie jego popularności pojawiły się liczne nowoczesne technologie, które mają pomóc we wcielaniu jego zasad w życie. Jedną z nich jest Ovie – niewielka przypinka, dzięki której można monitorować żywność przechowywaną w lodówce i kreatywnie wykorzystać ją przed upływem daty ważności.
Ovie to innowacyjny produkt z Chicago, który ma pomóc w ograniczeniu ilość wyrzucanej, marnowanej żywności w kuchni każdego z nas. Przypinkę Ovie umieszcza się na opakowaniach, w których przechowujemy jedzenie w lodówce.
Po wciśnięciu guzika uruchomiony zostaje monitoring żywności, kontrolowany za pośrednictwem aplikacji na smartfona lub Alexy.
Przypinka będzie zmieniać kolor w zależności od stanu, w jakim znajduje się opatrzone nią jedzenie: niebieski dla świeżych produktów, żółty dla tych wciąż dobrych, z którymi nie warto jednak zwlekać, oraz czerwony dla tych, dla których jest już za późno.
Aplikacja nie tylko przypomni o jedzeniu, które niedługo straci zdatność do spożycia, ale też podpowie, co zrobić z resztkami z wczorajszego obiadu.
Wyczaruje przepisy ze składników, które zalegają w lodówce, zwłaszcza tych, opatrzonych przypinką o kolorze żółtym.
Ovie pomaga zatem wcielać zasady filozofii zero waste w codzienne życie i unikać nieprzyjemności związanej z odkryciem pokrytej pleśnią chińszczyzny w ciemnych zakamarkach lodówki.
Przypinki są dostępne w przedsprzedaży na platformie Kickstarter. Na rynek trafią w styczniu 2019 roku.
Ovie to nie pierwsza aplikacja, która działa na rzecz ograniczenia ilości marnowanej żywności.
W kilku metropoliach dookoła świata – w Singapurze, Amsterdamie, Londynie – dostępne są aplikacje, za pomocą których można znaleźć przecenione jedzenie w restauracjach i barach tuż przed ich zamknięciem. No Food Waste w Indiach odbiera jedzenie z hoteli i bankietów, aby następnie rozdać je potrzebującym. Polską inicjatywą w walce z marnotrawstwem żywności są jadłodzielnie efektywnie działające na terenie kilku większych miast.