Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Jeden bezmięsny dzień w roku pozwoliłby zaoszczędzić 50 tys. ton emisji CO2

Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa przypadał 20 marca. Firma Foods for Tomorrow postanowiła przeanalizować korzyści, jakie płyną z odstawienia mięsa chociaż na jeden dzień w roku.
.get_the_title().

MeatOut Day, czyli Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa, obchodzony jest 20 marca. To największa na świecie kampania edukacyjna promująca dietę opartą na roślinach, która organizowana jest od 1985 roku. MeatOut Day ma uświadamiać o tym, że wegańska dieta sprzyja zdrowiu i zmniejsza ryzyko chorób serca, udaru mózgu, raka, cukrzycy i innych chorób przewlekłych, które przyczyniają się do osłabiania organizmu. W tym roku producenty roślinnej żywności Foods for Tomorrow postanowił pokazać nam korzyści płynące z odstawienia produktów zwierzęcych.

W tym celu przeanalizował wpływ na środowisko, jaki może wywołać zastąpienie mięsa roślinami na jeden dzień.

źródło: foods for tomorrow

W swoich badaniach Foods for Tomorrow przyjęło założenie, że jedna osoba spożywa 117 gramów mięsa dziennie, co oznacza, że ​​każdego dnia 7,7 miliarda ludzi na świecie spożywa aż 907 ton.

 Gdybyśmy wszyscy odstawili mięso zaledwie na jeden dzień, moglibyśmy zmniejszyć nasz ślad środowiskowy o 50 883 ton CO2.

Jest to taka sama ilość emisji CO2, którą wygenerowałby samochód przejeżdżając cały świat 5 214 434 razy! – mówi Bernat Añaños, współzałożyciel Foods for Tomorrow.

Na tym nie kończy się codzienny wpływ wywołany przez konsumpcję mięsa. Ten sam raport pokazuje, że każdego dnia bez spożywania mięsa możemy zaoszczędzić do 3 191 miliardów litrów wody, co wystarczyłoby na wypełnienie 5 276 200 basenów olimpijskich. 

Ponadto powierzchnia ziemi, którą można by zaoszczędzić, produkując 907 ton mięsa roślinnego zamiast karmić bydło, jest odpowiednikiem 3 226 583 stadionów piłkarskich, czyli ponad 23 milionów metrów kwadratowych.

źródło: unsplash

Do produkcji 907 ton roślinnych odpowiedników zużyje się o 17 tys. ton zbóż i roślin strączkowych mniej, niż karmiąc bydło, które dałoby tyle samo ton mięsa. – Pozytywny wpływ obchodów MeatOut Day na naszą planetę jest ogromny i prawdopodobnie tylko kilka osób o tym wie – mówi współzałożyciel Foods for Tomorrow. – Brakuje informacji na temat śladu środowiskowego, jaki wywołuje globalna konsumpcja mięsa. Musimy je dostarczać i o nich mówić, ponieważ bez uświadamiania nic się nie zmieni.

Tekst: Marta Mankiewicz

Zmiany Klimatu