15 najlepszych warszawskich miejscówek otwartych w 2018 roku
Ramenownia z prawdziwego zdarzenia. W środku niewiele miejsca, nie przyjmują rezerwacji ani płatności gotówką, ale wszystkie niedogodności wynagradza esencjonalny wywar pełny umami.
Kolejki chętnych na miskę gorącego ramenu nie mogą się mylić.
W menu klasyki i autorskie szaleństwa, takie jak na przykład shio blue ramen w intensywnym, niebieskim kolorze.
2. Eden Bistro
Restauracja ulokowana w zazielenionej szklarni na Saskiej Kępie.
Szczególnie warto odwiedzić ją latem, ale i teraz ma sporo uroku.
Kuchnia opiera się na sezonowych, roślinnych składnikach. Świetne miejsce nie tylko na zdrowy lunch, także na romantyczną kolację.
Elegancka i dopieszczona w każdym calu restauracja w Hotelu Europejskim. Miejsce z wykwintną kuchnią, w przepięknie odrestaurowanym historycznym wnętrzu, doskonałe na wyjątkową okazję.
Miejsce mięsne do szpiku kości.
Są świetnej jakości steki, kiełbasy, a nawet świetnie przyrządzone mięso ze strusia. Restauracja posiada piec osiągający wyjątkowo wysokie temperatury, co pozwala opiekać steki możliwe szybko, bez utraty smaku. Jeżeli kochacie mięso, musicie tu wpaść na mięsną deskę. Zmieścicie się wy i wszyscy wasi znajomi, bo przestrzeń jest ogromna.
5. Falla
Ukochana przez wegan miejscówka z falafelem i pokrewnymi potrawami. Jest smacznie, kolorowo, niedrogo, zdrowo, a pięknie skomponowane posiłki świetnie wychodzą na zdjęciach. Do Falli możecie zaciągnąć zadeklarowanego mięsożercę i nie będzie narzekał.
Na pierwszy rzut oka to niepozorny bar bez stałego menu, ale tak naprawdę to misja.
Kuchnia Konfliktu tworzy miejsca pracy dla imigrantów i uchodźców, pomagając im w adaptacji i integracji z lokalną społecznością.
W zależności od tego, który podopieczny jest dziś na zmianie, zjemy tu domowe dania z całego świata. Jeżeli na Wilczą macie niedaleko, wpadajcie koniecznie na lunch!
7. LAS – Lokalna Atrakcja Stolicy
Koktajl bar i restauracja w jednym. Zjemy tu znane i lubiane dania kuchni polskiej, oparte na sezonowych składnikach – ozór wołowy, paprykarz szczeciński, pierogi z dziczyzną czy pyzy z kaszą gryczaną i grzybami. We wnętrzu, jak to w lesie, bardzo dużo zieleni, więc stęsknionym za wiosną polecamy wizytę tym bardziej.
8. Le’pię
Wiadomo, że kuchnia polska pierogami stoi, ale wbrew pozorom dostać dobre wcale nie jest tak łatwo. W Le’pię lepi je uczestniczka Top Chefa, Sandra Kotowicz, i proponuje przykładowo farsze z jabłkiem, cynamonem i marcepanem lub dynię z chorizo, wszystko zamknięte w delikatnym cieście. Raz w tygodniu w Le’pię przygotowują też ręcznie robiony makaron.
Przyprowadzajcie tu gości z zagranicy, jeżeli chcecie, by spróbowali najlepszych pierogów.
Otwarcie Młodszej Siostry ucieszyło szczególnie tych, którzy tęsknili za dawną Eufemią z piwnicy Wydziału ASP.
Pod nową nazwą i adresem jest równie bezpretensjonalnie jak dawniej – proste, świeże dania, dużo opcji wegetariańskich i wegańskich (choć znajdzie się i klasyczny schabowy!), przystępne ceny, a wieczorami imprezy.
10. Munchies
Munchies dwa lata temu karmiło z powodzeniem imprezowiczów w wakacje nad Wisłą. W tym roku otworzyli lokal stacjonarny. Menu jest krótkie i przypomni letnie klasyki z food trucka na barce, a na frytki belgijskie z łopatką wieprzową warto pofatygować się na Ursynów.
Miejsce z kuchnią marokańską otwarte przez właścicieli znanych i lubianych koreańskich knajpek – Miss Kimchi i Korea Town Rest. Jak sugeruje nazwa, w Tagine zjecie dania przygotowane w tradycyjny sposób w tadżinie, a także wspaniale aromatyczne kotleciki jagnięce z kostką. Do dań głównych dodatki warzywne przyprawione na modłę marokańską.
12. Warmut
Koktajl bar, w którym główną rolę gra wermut.
W karcie autorskie i klasyczne koktajle, a także szeroki wybór przekąsek.
Lokal znajduje się w zabytkowych wnętrzach MDM i wspaniale wykorzystuje tę przestrzeń. Świetny adres na wyjście ze znajomymi.
13. White One
Świeża restauracja z kategorii fine dining. Zjemy tu owiane tajemnicą menu degustacyjne w cenie 190 zł za 7 dań, do wyboru także wersje wegańskie. White One otrzymało szereg wyróżnień podczas festiwalu Restaurant Week, widać więc, że trafia w gusta szerokiej publiczności.
14. Wozownia Bar
Bar ulokowany w historycznej wozowni przy Placu Trzech Krzyży. Latem jest tu piękny ogródek, ale i zimą miejsce ma swoje zalety – jest bogata oferta śniadaniowa, dania z grilla, małe przekąski, zestawy lunchowe i szeroki wybór alkoholi. Jedna z najmodniejszych miejscówek minionych wakacji.
15. WuWu
Jeden z pierwszych lokali gastronomicznych w Centrum Praskim Koneser, zajmujący piękną przestrzeń w dawnych przestrzeniach fabryki wódki.
Serwują tu kuchnię polską, hołdują idei zero waste, a także organizują masę kulturalnych wydarzeń – tegorocznym hitem były weekendowe śniadania z zaproszonym przez restaurację gościem.
Wizytę umilą nam stare hity Kabaretu Starszych Panów czy Maanamu.
Trzymamy kciuki za kolejne fajne otwarcia w 2019 roku, a powyższym życzymy wszystkiego najlepszego na nadchodzące pierwsze urodziny!
Tekst: Konstancja Gierba