5 dobrych miejsc na ramen w Warszawie

Rozgrzewające zupy ramen najlepiej sprawdzają się właśnie o tej porze roku, ale przygotowanie ich w domu nie jest łatwe. Oto 5 miejsc z dobrym ramen w Warszawie.
.get_the_title().

1. MOD, ul. Oleandrów 8

Hamid Trisno, który obecnie szefuje w MODzie, jest bardzo popularny dzięki swojej szalonej kuchni. Pochodzi z Singapuru, dlatego połączenia smaków i umiejętność doprawiania, są w jego wykonaniu zupełnie nietuzinkowe. Ramen jest prawdziwą wizytówką tego miejsca – zachwyca zarówno w wersji mięsnej, jak i wegańskiej. Najbardziej popularny jest ramen paitan z makaronem ramen (domowej roboty), wieprzowiną charsiew, marynowanymi jajkami, słodkim bambusem i dymką, na wywarze z kurczaka i bonito. Porcje są duże, więc można najeść się do syta. Siedząc w tak przyjemnym miejscu jak MOD, przy kieliszku wina i po zjedzonej zupie, można się tylko zastanawiać, kiedy ponownie znajdzie się czas na odwiedzenie tego miejsca.

2. OMAMI, ul. Krucza 6/14

Restauracja z kuchnią azjatycką i japońską, która znajduje się w samym sercu Warszawy. W tym lokalu panuje prawdziwy azjatycki klimat: szeroki bar, przeszklone witryny, obrazy z japońskimi i chińskimi motywami. W menu znajdziemy rameny z kurczakiem, kaczką, vege oraz chashu. Szczególnie przyjemne dla gości są tutaj poniedziałki, ponieważ w ten dzień możecie się wybrać ze znajomymi na ramen i otrzymać 50% zniżki na drugą zupę. Chyba nie ma nic lepszego w listopadzie niż rozgrzewający ramen razy dwa.

3. SHOKU, ul. Karolkowa 30 / ul. Kredytowa 9

‘Być w SHOKU to znaczy cieszyć się dobrym jedzeniem w dobrym towarzystwie’ – taki opis znajdziemy na stronie restauracji. I nie sposób się z tym nie zgodzić. To stosunkowo nowe miejsce na mapie Warszawy stało się już bardzo popularne – mieszkańcom stolicy tak bardzo spodobało się to miejsce, że powstała już druga restauracja Shoku w Miłości na Kredytowej. Doskonała obsługa, bardzo ciekawy wystrój oraz przede wszystkim dobre jedzenie. Shoku proponuje nam shoyu ramen (bulion drobiowo-rybny, jajko, nori, dymka, sezam, karkówka) i shoku paitan ramen (kremowy bulion drobiowy, jajko, kawałki kurczaka, kiełki fasoli,szczypior, palona cebula). Brzmi nieźle, co?

4. TEKEDA SUSHI, ul. Freta 18

Jeżeli jesteście na Starym Mieście w Warszawie i akurat nie macie ochoty na pierogi ani żurek, to serdecznie polecamy restauracje TEKEDA, która przybliża Polakom dania kuchni japońskiej. Specjalnością knajpy jest sushi i ramen z domowym makaronem. Do wyboru aż 6 różnych ramenów w dobrej cenie.

5. Vegan Ramen Shop, Finlandzka 12 a

Ta miejscówka cieszy się niesłabnącą popularnością od otwarcia, które miało miejsce już parę miesięcy temu. Najpierw były zgrzyty (jak to bezmięsny ramen?!), ale skończyło się na zachwytach nawet najbardziej zagorzałych mięsożerców. W menu znajdziecie trzy pozycje nawiązujące do klasycznych ramenów – Spicy Miso, kremowy z mieszanką past miso, sezamu i ostrego chilli; Cremy Shio, z glonami i leśnymi grzybami; oraz Clear Shoyu, przezroczysty, najdelikatniejszy, ale jednocześnie najgłębszy w smaku umami dzięki mieszance 6 rodzajów grzybów, które stanowią jego bazę. Podobnie jak latem, tak i jesienią Vegan Ramen Shop przygotował także pozycję sezonową – gęsty, gulaszowy bulion z pieczoną dynią, pastą z edamame, kiełkami, nori, szczypiorem i nitkami chilli. Jesienny Kare Ramen to rozgrzewające danie, które pokrzepi każde zziębnięte i osłabione jesienną aurą ciało.

FOODIE