5 poznańskich restauracji polecanych przez prestiżowy przewodnik Gault&Millau

Żółty przewodnik kulinarny Gault&Millau powstał ponad 50 lat temu jako odpowiedź na przewodnik Michelin i od początku starał się promować to, co w kuchni nowatorskie, oryginalne i świeże. Przedstawiamy 5 wyróżnionych w nim miejsc z Poznania, które powinniście odwiedzić!
.get_the_title().

Żółty przewodnik kulinarny Gault&Millau ma francuskie korzenie. Powstał ponad 50 lat temu jako odpowiedź na przewodnik Michelin. W przeciwieństwie do poprzednika, G&M rozpoczął promowanie tego, co w kuchni nowatorskie, oryginalne i świeże. Proces oceny jest jednak bardzo szczegółowy, obejmuje ponad 100 elementów, które składają się na tzw. customer experience. Do zdobycia jest maksymalnie 20 punktów. Już połowa wystarczy, by restauracja pojawiła się na kartach przewodnika. Przedstawiamy 5 wyróżnionych miejsc z Poznania, które powinniście odwiedzić!

1. Piano Bar

Źródło zdjęcia: Facebook Piano Bar Restaurant & Café

Restauracja mieści się w Starym Browarze – centrum mody, sztuki i biznesu. Jest idealną propozycją na biznesowy lunch lub chwilę odpoczynku po zakupach. W menu znajdziemy przede wszystkim kuchnię europejską. Pyszne ceviche z krewetek sąsiaduje z palonym kozim serem. Amatorzy makaronów i steków również będą zadowoleni. Nie będą także narzekać miłośnicy świeżych ryb, którzy do wyboru mają m.in. turbota czy kulbina. Piano Bar to jednak więcej niż tylko kuchnia – odbywają się tam koncerty, warsztaty i spotkania.

2. Tasaky

Źródło zdjęcia: TASAKY Facebook
Źródło zdjęcia: TASAKY Facebook

Niedaleko Starego Rynku znajduje się przestronne i szlachetnie urządzone wnętrze Tasaky – restauracji, która powstała z miłości do Azji. Nawiązania do niej znajdziemy zarówno w wystroju, jak i w oczywiście w menu. Przeplatają się w nim dania inspirowane Japonią, Tajlandią i innymi krajami Orientu. Polecamy szczególnie sprowadzane specjalnie z Tajwanu bao, które doskonale smakuje z kaczką i sosem hoisin. Na deser warto spróbować mochi (tradycyjne japońskie ciastka) w połączeniu z lodami o smaku zielonej herbaty.

3. Dąbrowskiego 42

Źródło zdjęcia: Dąbrowskiego 42 Restauracja Kawiarnia Warsztaty Kulinarne Facebook

Doskonale znany mieszkańcom Poznania adres na Jeżycach. Mieści się pod nim piękna, zabytkowa kamienica z charakterystyczną szachulcową kratą. A wewnątrz młody szef kuchni serwuje gościom dania regionalne i europejskie w przystępnych cenach. Na dwóch poziomach bywalcy czują się swobodnie, szczególnie w weekend, kiedy dziećmi zajmuje się animator. Doskonałym pomysłem na obiad są lepione na miejscu pierogi. Najmłodszym z pewnością przypadnie do gustu rozbudowana karta deserów.

4. Dynx

Źródło zdjęcia: Facebook DYNX Restauracja

Stosunkowo młode miejsce na kulinarnej mapie Poznania, mieści się na Śródce. Jeszcze niedawno zapomniane, owiane wątpliwą sławą zaklęte rewiry, a dziś – El Dorado dla poszukiwaczy ciekawych smaków. Dynx to industrialne wnętrze, w którym przy kieliszku dobrego wina skosztujemy potraw będących wariacją na temat kuchni polskiej, ale także owoców morza czy dań wegetariańskich. Podane w nieszablonowy sposób, z interesującymi dodatkami, stanowią świetną całość.

5. Concordia Taste

Źródło zdjęcia: Facebook Concordia Taste
Źródło zdjęcia: Facebook Concordia Taste

Wyjątkowe miejsce na styku Centrum oraz Jeżyc, stworzone przez ludzi kochających design oraz dobrą kuchnię. Można tu zjeść szybki lunch, ale także posiedzieć dłużej z rodziną czy znajomymi i zrelaksować się. Wszystko to w pięknym postindustrialnym wnętrzu, pełnym polskiego designu i interesujących wydarzeń kulturalnych. W menu znajdziemy tu przede wszystkim potrawy kuchni polskiej oraz śródziemnomorskiej i mnóstwo świeżych, sezonowych składników. Często to naprawdę proste potrawy, ale doskonale doprawione. Plus doskonały wybór win!

Ale to nie wszystkie poznańskie restauracji, które znalazły się w zaszczytnym gronie Gault&Millau. Koniecznie wybierzcie się także do poniższych lokali, gdzie na pewno będzie pysznie:

Pychotki
Oskoma food&wine
The Time
Cucina 88
Bazar 1838
Blow Up Hall 5050
Autentyk – kuchnia i ludzie
Avocado

FOODIE