5 przepisów na dietetyczne dania na parze w sam raz na wiosnę!

Razem z marką Siemens przygotowaliśmy zestawienie pięciu potraw przyrządzanych na parze, które pomogą wam poczuć się lekko i dodadzą energii przed zbliżającym się wielkimi krokami sezonem letnim.
.get_the_title().

Wiosna to czas, w którym intensywnie zaczynamy myśleć o zbliżających się wakacjach. Warto zacząć od drobnych zmian w diecie – ciężkie, rozgrzewające nas zimą potrawy zastąpić tymi lekkimi, z dużą ilością warzyw i składników odżywczych.

Razem z marką Siemens przygotowaliśmy zestawienie pięciu potraw przyrządzanych na parze, które pomogą wam poczuć się lekko i dodadzą energii przed zbliżającym się wielkimi krokami sezonem letnim.

1. Spring rolls na parze

Spring rolls na parze to świetna alternatywa dla ciężkich, smażonych na głębokim tłuszczu sajgonek. W lekki papier ryżowy możecie zawinąć wszystko, co tylko macie pod ręką, a przygotowane na parze pozostanie pełne wartości odżywczych. Za Magicznym Składnikiem proponujemy wieprzowinę i grzyby shitake, ale pamiętajcie – ograniczeniem jest tylko wasza fantazja!

Składniki na 15 rollsów: 10 krążków papieru ryżowego, 300 gramów mielonego mięsa wieprzowego, 1 łodyga selera naciowego, garść grzybów shitake (mogą być boczniaki lub kurki), 10 cm białej części pora, 1 marchew, 3-4 łyżeczki przyprawy 5 smaków, 2-3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego.

Przygotowanie: Grzyby gotuj w wodzie ok. 5 minut. Mięso przełóż do miski i dodaj drobno posiekane, ostudzone grzyby, selera, pora i marchewkę. Dopraw przyprawą 5 smaków, sosem sojowym i olejem sezamowym. Zagotuj wodę pod parownikiem. Weź płat papieru ryżowego, zamocz go na kilka sekund w wodzie lub po prostu posmaruj wodą na desce. Poczekaj aż będzie pół giętki. Na koniec płata nałóż 3-4 łyżeczki nadzienia i składaj tak jak na filmie powyżej. Gotuj na parze przez 7 minut. Warto je wcześniej posmarować np. olejem sezamowym.

2. Ryba po azjatycku gotowana na parze z Akademii Smaku

Składniki: cebula dymka, garść chińskich suszonych grzybów (np. shitake), makaron ryżowy gotowany, 1 kg labraksa lub okonia szlachetnego (cała ryba patroszona), imbir, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju arachidowego, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru, 4 łyżki wina ryżowego

Przygotowanie:  

Cebulę dymkę umyć i pokroić w cienkie piórka. Połowę cebuli włożyć do perforowanego pojemnika do gotowania i wstawić do komory gotowania. Pod spód wsunąć pojemnik nieperforowany. Blanszować, jak podano poniżej, odstawić. Grzyby włożyć do miski, zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia na 15 minut. Odlać wodę. Grzyby drobno posiekać. Imbir obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Czosnek obrać i rozgnieść za pomocą wyciskacza do czosnku. Gotowany makaron ryżowy włożyć razem z grzybami do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Rybę oczyścić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Nafaszerować imbirem, czosnkiem i pozostałą dymką i ułożyć ukośnie na makaronie ryżowym. Skórkę posmarować przy użyciu pędzelka olejem arachidowym. Wymieszać sos sojowy, cukier i wino ryżowe i skropić rybę. Rybę gotować na parze, jak podano poniżej. Na rybę wyłożyć blanszowaną cebulę dymkę. Podawać z makaronem ryżowym i grzybami. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, blanszowanie cebuli dymki: 1-2 minuty, ryby: 20-25 minut.

Cały przepis tutaj. 

3. Warzywa gotowane na parze

Tęsknicie za nowalijkami? Już niedługo! Młode warzywa gotowane na parze mają unikalny smak. Najprostsze dodatki wystarczą, by wydobyć z talerza absolutną pełnię lata. Na blogu Kulinarne Przygody Gatity znaleźliśmy propozycję na lekką, orzeźwiającą sałatkę z fasolki szparagowej w sosie miodowo-musztardowym, którą można zmodyfikować i zastąpić fasolkę szparagami. Dzięki funkcji fullSteam warzywa przygotowywane w piekarnikach parowych Siemens zachowują witaminy i smak.

Składniki: pęczek szparagów, 1 łyżeczka musztardy miodowej, 2 łyżki białego octu winnego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka oleju z pestek dyni, sól, czarny pieprz. 1 pęczek rukoli, 200 g pomidorków koktajlowych, 40 g sera Parmezan.

Przygotowanie: Mieszamy składniki: musztardę, ocet, oliwę i przyprawy. Szparagi myjemy obcinamy końcówki i gotujemy na parze ok 10 minut. Polewamy sosem, posypujemy Parmezanem i dodajemy pomidorki koktajlowe oraz rukolę. Proste.

Przepis tutaj!

4. Ryba na parze z imbirem

Stopniowo coraz więcej osób przekonuje się do smaku surowej ryby. Kiedyś filet koniecznie obtaczaliśmy w złotej, grubej panierce, dziś bardziej skłaniamy się w kierunku szukania delikatnych różnic smaku pomiędzy poszczególnymi gatunkami ryb.

Przygotowanie na parze pozostawia mięso jędrnym i pełnym aromatu. Co do dodatków skłaniamy się ku propozycji Kwestii Smaku w stylu azjatyckim.

Pamiętaj, że dzięki funkcji VarioSpeed w piekarnikach Siemens przygotujesz rybę znacznie szybciej, w czasie prawie o połowę krótszym, a system pulseSteam: zapewni chrupiącą skórkę i soczyste wnętrze.

Składniki: 300 g filetu z dorsza, 4 różyczki brokuła, 3 cm kawałek korzenia imbiru, szczypta białego pieprzu, 2 dymki lub 2 łyżki posiekanego szczypiorku, świeża kolendra, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki oleju sezamowego.

Przygotowanie: Obrać korzeń imbiru i pokroić na cieniutkie paseczki. Rybę opłukać i umieścić w naczyniu skórką do dołu, razem z brokułami. Rybę oprószyć białym pieprzem, a następnie posypać imbirem. Zamknąć pokrywę i gotować na parze przez 8 minut. Wyjąć i posypać dymką lub szczypiorkiem, kolendrą, polać sosem sojowym i olejem sezamowym.

Przepis tutaj!

5. Pulpeciki drobiowe w wersji fit Anny Lewandowskiej

Nie ma obiadu bez mięsa? Ale można je też przygotować w wersji fit, o czym przypomina Anna Lewandowska! Zamiast tradycyjnego smażenia czy duszenia w tłustym sosie, zróbcie sobie pulpeciki drobiowe na parze, a do mięsa dodajcie świeże zioła. Świetna opcja na pierwsze wiosenne obiady!

Składniki: 500 g mięsa drobiowego, 1 jajko, 4 łyżki posiekanej pietruszki, 2 łyżki posiekanego koperku, 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku, szczypta czarnego pieprzu, szczypta soli morskiej, szczypta lubczyku, szczypta tymianku, 3 łyżki mąki kokosowej, 80 g cukinii.

Przygotowanie: Mięso należy umyć i zblendować. Na patelni, na oleju kokosowym poddusić czosnek i cebulę. Do miksera włożyłam mięso, jajko, mąkę kokosową, przyprawy, czonek z cebulą i startą cukinię. Po zmiksowaniu uformować pulpeciki i przygotować w 17 minut w parowarze.

Przepis tutaj!

Gotuj na parze, piecz z użyciem gorącego nawiewu lub wybierz obie metody jednocześnie, dzięki piekarnikom parowym marki Siemens. Innowacyjne połączenie pary i gorącego powietrza sprawia, że urządzenia te są idealne nie tylko do przyrządzania mięs, ryb i warzyw, ale także do pieczenia chleba i ciast. Piekarniki parowe marki Siemens to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych piekarników. Gotowanie na parze pozwala zachować aromat, witaminy i składniki odżywcze zawarte w jedzeniu. To również bardzo praktyczne rozwiązanie — ludzie, którzy nie mają zbyt dużo czasu, lecz nadal chcą się odpowiednio odżywiać, mogą w prosty sposób odświeżyć wcześniej przygotowane potrawy, korzystając z piekarników parowych z funkcją pieczenia i parowarów marki Siemens. Warzywa szybko odgrzewają się na parze, zachowując swoją chrupkość i smak. Gorąca para chroni aromat, witaminy i minerały zawarte w jedzeniu, które zachowuje naturalny wygląd.

Piekarniki parowe z funkcją pieczenia i parowary marki Siemens umożliwiają gotowanie w delikatny i naturalny sposób.

Piekarnik parowy z funkcją pieczenia (np. model HS658GXS1) jest wyposażony w sensory dla zapewnienia doskonałych rezultatów. Intuicyjną obsługę zapewnia wyświetlacz dotykowy TFT Plus. Termosonda Plus i bakeSensor wykrywają dokładnie ten moment, w którym twoja potrawa jest gotowa. Funkcja ecoClean sprawia, że czyszczenie piekarnika jest dużo łatwiejsze, a wysoka klasa efektywności energetycznej zapewnia, że pieczenie jest efektywne energetycznie.

Chcesz gotować jak profesjonaliści – bez żadnego wysiłku? Dzięki innowacyjnej technologii twoje marzenie może się urzeczywistnić.

Technologia cookControl Plus marki Siemens to książka kucharska wbudowana bezpośrednio w piekarnik. Zawiera zalecane ustawienia indywidualne, gwarantujące idealne przygotowanie dań. Wszystko, co musisz zrobić, to wybrać danie i wprowadzić jego wagę. Piekarnik lub kuchenka zajmą się resztą. Funkcja cookControl Plus gwarantuje osiąganie najlepszych rezultatów dla szerokiego wachlarza przygotowywanych dań.

FOODIE