5 wrocławskich wege miejscówek, do których będziecie chodzić w 2018 roku
![5 wrocławskich wege miejscówek, do których będziecie chodzić w 2018 roku .get_the_title().](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2018/01/wegggg.jpg)
We Wrocławiu otworzyło się kilka nowych wegetariańskich i wegańskich miejscówek, o których naprawdę warto wspomnieć. Na prowadzenie wychodzą również te, które istnieją już od jakiegoś czasu – zmieniają się na lepsze lub trzymają jakość. Trendseterzy donoszą, że w 2018 roku będzie królował hasztag #veganisthenewsexy, więc postanowiliśmy sprawdzić dla was, co nowego w wegańskich i wegetariańskich klimatach we Wrocławiu.
1. The Root
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/01/root.jpg)
„Weganizm jest nasza pasją, którą chcemy podzielić się z innymi” – tak brzmi ich motto. Promują równowagę ekologiczną, redukcję naszego śladu ekologicznego i świat wolny od okrucieństwa. Mała wegańska knajpka, bistro słynące między innymi z autentycznych, wegańskich potraw japońskich. Mają niezwykle entuzjastyczne opinie na Facebooku – w tym jedną, która głosi, że mają najlepsze wegańskie sushi w Polsce! Trzeba to sprawdzić.
2. Krowarzywa
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/01/fist.jpg)
Wegańska burgerownia dociera do coraz większej liczby polskich miast – Krowarzywa na dobre rozgościły się już w Warszwie, Gdańsku, Białymstoku i Krakowie. Od niedawna przyrządzają swoje wyjątkowe burgery także we Wrocławiu. Wszystko, co serwują w swoich restauracjach jest w stu procentach roślinne. Trzeba przyznać, że trzymają jakość. Na nowy rok właściciele proponują weganom nowość – „jarmużex”, czyli kompozycję, w której poza jarmużem znajdziecie kaszę jęczmienną, natkę pietruszki i pestki dyni.
3. Zdrowa Krowa
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/01/coverBig.jpg)
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/01/big.jpg)
Zdrowa Krowa nie urzęduje w centrum miasta. Żeby spróbować, co tam podają trzeba podjechać na Szczytnicką. Nie jest to regularna restauracja – bardziej sklep ze zdrową żywnością, kawiarnia, a dopiero w dalszej kolejności bistro, w którym zjemy dania przygotowywane bez użycia glutenu, cukru i laktozy. Warto jednak się tam wybrać, aby zjeść naprawdę zdrowo i świeżo. Krowa codziennie serwuje inne danie dnia.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/01/20882974_1602540139797391_3072414899752390005_n.jpg)
W samym centrum miasta otworzyło się MO i robi solidną konkurencję Krowarzywom. Wystartowali w kwietniu ubiegłego roku i cały czas się rozkręcają. Totalnie roślinne burgery, wegańskie ciasta i napoje. Bułki wypiekają na miejscu. Wszystko fajnie, skromnie podane. Organizują także wegańskie urodziny. Z opinii na Facebooku wynika niestety, że muszą jeszcze popracować nad jakością dań na wynos. Może trzeba zmienić firmę kurierską?
5. Mihiderka
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2018/01/18199513_1543276039079039_1898898412049843997_n.png)
Kolejny lokal franczyzowy, który lada dzień startuje we Wrocławiu. Już założyli Facebooka i właśnie szkolą swoją wrocławską załogę. „Mihiderka to polski koncept gastronomiczny, który oferuje w swoich lokalach wyłącznie dania kuchni roślinnej (wegańskie). Jesteśmy obecni na rynku od listopada 2015 roku. Nasze lokale są przytulne i urządzone w określonym klimacie wspólnym dla całej sieci” – piszą na swojej stronie internetowej. Z powodzeniem działają już w Gliwicach, w Krakowie czy w Katowicach. Weganie z innych miast bardzo lubią i często polecają to miejsce. Wrocławska Mihiderka otwiera się już 31 stycznia.