5 wrocławskich wege miejscówek, do których będziecie chodzić w 2018 roku

Liczba wegan i wegetarian nieprzerwanie rośnie, więc coraz więcej miejscówek zabiega o bezmięsnych klientów. Sprawdzamy, co nowego, jeżeli chodzi o kuchnię roślinną, czeka na nas we Wrocławiu.
.get_the_title().

We Wrocławiu otworzyło się kilka nowych wegetariańskich i wegańskich miejscówek, o których naprawdę warto wspomnieć. Na prowadzenie wychodzą również te, które istnieją już od jakiegoś czasu – zmieniają się na lepsze lub trzymają jakość. Trendseterzy donoszą, że w 2018 roku będzie królował hasztag #veganisthenewsexy, więc postanowiliśmy sprawdzić dla was, co nowego w wegańskich i wegetariańskich klimatach we Wrocławiu.

1. The Root

źródło: FB

„Weganizm jest nasza pasją, którą chcemy podzielić się z innymi” – tak brzmi ich motto. Promują równowagę ekologiczną, redukcję naszego śladu ekologicznego i świat wolny od okrucieństwa. Mała wegańska knajpka, bistro słynące między innymi z autentycznych, wegańskich potraw japońskich. Mają niezwykle entuzjastyczne opinie na Facebooku – w tym jedną, która głosi, że mają najlepsze wegańskie sushi w Polsce! Trzeba to sprawdzić.

2. Krowarzywa

Fisty.pl

Wegańska burgerownia dociera do coraz większej liczby polskich miast – Krowarzywa na dobre rozgościły się już w Warszwie, Gdańsku, Białymstoku i Krakowie. Od niedawna przyrządzają swoje wyjątkowe burgery także we Wrocławiu. Wszystko, co serwują w swoich restauracjach jest w stu procentach roślinne. Trzeba przyznać, że trzymają jakość. Na nowy rok właściciele proponują weganom nowość – „jarmużex”, czyli kompozycję, w której poza jarmużem znajdziecie kaszę jęczmienną, natkę pietruszki i pestki dyni.

3. Zdrowa Krowa

źródło: FB

Zdrowa Krowa nie urzęduje w centrum miasta. Żeby spróbować, co tam podają trzeba podjechać na Szczytnicką. Nie jest to regularna restauracja – bardziej sklep ze zdrową żywnością, kawiarnia, a dopiero w dalszej kolejności bistro, w którym zjemy dania przygotowywane bez użycia glutenu, cukru i laktozy. Warto jednak się tam wybrać, aby zjeść naprawdę zdrowo i świeżo. Krowa codziennie serwuje inne danie dnia.

4. MO – healthy vegan burger

źródło: FB

W samym centrum miasta otworzyło się MO i robi solidną konkurencję Krowarzywom. Wystartowali w kwietniu ubiegłego roku i cały czas się rozkręcają. Totalnie roślinne burgery, wegańskie ciasta i napoje. Bułki wypiekają na miejscu. Wszystko fajnie, skromnie podane. Organizują także wegańskie urodziny. Z opinii na Facebooku wynika niestety, że muszą jeszcze popracować nad jakością dań na wynos. Może trzeba zmienić firmę kurierską?

5. Mihiderka

Źródło: FB

Kolejny lokal franczyzowy, który lada dzień startuje we Wrocławiu. Już założyli Facebooka i właśnie szkolą swoją wrocławską załogę. „Mihiderka to polski koncept gastronomiczny, który oferuje w swoich lokalach wyłącznie dania kuchni roślinnej (wegańskie). Jesteśmy obecni na rynku od listopada 2015 roku. Nasze lokale są przytulne i urządzone w określonym klimacie wspólnym dla całej sieci” – piszą na swojej stronie internetowej. Z powodzeniem działają już w Gliwicach, w Krakowie czy w Katowicach. Weganie z innych miast bardzo lubią i często polecają to miejsce. Wrocławska Mihiderka otwiera się już 31 stycznia.

FOODIE