5 wrocławskich wege miejscówek, do których będziecie chodzić w 2018 roku
We Wrocławiu otworzyło się kilka nowych wegetariańskich i wegańskich miejscówek, o których naprawdę warto wspomnieć. Na prowadzenie wychodzą również te, które istnieją już od jakiegoś czasu – zmieniają się na lepsze lub trzymają jakość. Trendseterzy donoszą, że w 2018 roku będzie królował hasztag #veganisthenewsexy, więc postanowiliśmy sprawdzić dla was, co nowego w wegańskich i wegetariańskich klimatach we Wrocławiu.
1. The Root
„Weganizm jest nasza pasją, którą chcemy podzielić się z innymi” – tak brzmi ich motto. Promują równowagę ekologiczną, redukcję naszego śladu ekologicznego i świat wolny od okrucieństwa. Mała wegańska knajpka, bistro słynące między innymi z autentycznych, wegańskich potraw japońskich. Mają niezwykle entuzjastyczne opinie na Facebooku – w tym jedną, która głosi, że mają najlepsze wegańskie sushi w Polsce! Trzeba to sprawdzić.
2. Krowarzywa
Wegańska burgerownia dociera do coraz większej liczby polskich miast – Krowarzywa na dobre rozgościły się już w Warszwie, Gdańsku, Białymstoku i Krakowie. Od niedawna przyrządzają swoje wyjątkowe burgery także we Wrocławiu. Wszystko, co serwują w swoich restauracjach jest w stu procentach roślinne. Trzeba przyznać, że trzymają jakość. Na nowy rok właściciele proponują weganom nowość – „jarmużex”, czyli kompozycję, w której poza jarmużem znajdziecie kaszę jęczmienną, natkę pietruszki i pestki dyni.
3. Zdrowa Krowa
Zdrowa Krowa nie urzęduje w centrum miasta. Żeby spróbować, co tam podają trzeba podjechać na Szczytnicką. Nie jest to regularna restauracja – bardziej sklep ze zdrową żywnością, kawiarnia, a dopiero w dalszej kolejności bistro, w którym zjemy dania przygotowywane bez użycia glutenu, cukru i laktozy. Warto jednak się tam wybrać, aby zjeść naprawdę zdrowo i świeżo. Krowa codziennie serwuje inne danie dnia.
W samym centrum miasta otworzyło się MO i robi solidną konkurencję Krowarzywom. Wystartowali w kwietniu ubiegłego roku i cały czas się rozkręcają. Totalnie roślinne burgery, wegańskie ciasta i napoje. Bułki wypiekają na miejscu. Wszystko fajnie, skromnie podane. Organizują także wegańskie urodziny. Z opinii na Facebooku wynika niestety, że muszą jeszcze popracować nad jakością dań na wynos. Może trzeba zmienić firmę kurierską?
5. Mihiderka
Kolejny lokal franczyzowy, który lada dzień startuje we Wrocławiu. Już założyli Facebooka i właśnie szkolą swoją wrocławską załogę. „Mihiderka to polski koncept gastronomiczny, który oferuje w swoich lokalach wyłącznie dania kuchni roślinnej (wegańskie). Jesteśmy obecni na rynku od listopada 2015 roku. Nasze lokale są przytulne i urządzone w określonym klimacie wspólnym dla całej sieci” – piszą na swojej stronie internetowej. Z powodzeniem działają już w Gliwicach, w Krakowie czy w Katowicach. Weganie z innych miast bardzo lubią i często polecają to miejsce. Wrocławska Mihiderka otwiera się już 31 stycznia.