6 kawowych hitów na zimę, które pomogą ci się rozgrzać i stanąć na nogi
1. Przyprawy i dodatki inspirowane drinkami
Czy dyniowa latte, która wraz z przyjściem jesieni obowiązkowo pojawia się we wszystkich kawiarniach, nie wydaje się wam już nieco oklepana? Od czasu do czasu warto spróbować spróbować też czegoś innego. Dobrym źródłem inspiracji może być… bar, a konkretnie dodatki używane do robienia drinków.
Bitters lub tonik zamiast kardamonu czy cynamonu? Owocowy shrub zamiast karmelowego syropu?
Okazuje się, że to, co pasuje do drinków, może też dać świetny efekt w połączeniu z kawą.
2. Wegańska latte
Coś dla wielbicieli słodkich napojów kawowych. Jeśli nie tolerujecie laktozy albo po prostu chcecie ograniczyć spożycie nabiału, warto się przekonać do wegańskiej wersji latte.
W klasycznym przepisie wystarczy zmienić tylko spienione krowie mleko na napój owsiany lub migdałowy.
Do tego shot espresso i słodki domowy syrop wykonany na przykład z mleka kokosowego z dodatkiem cukru i napój gotowy!
3. Kawa z CBD
W Stanach Zjednoczonych coraz więcej kawiarni decyduje się na wprowadzenie do swego menu kawy z dodatkiem oleju konopnego z CBD. Ci, którzy mieli okazję spróbować tego napoju mówią, że połączenie pobudzającej kofeiny z uspokajającym i relaksującym olejkiem stanowi dobrą mieszankę.
Wbrew wciąż dość powszechnym przekonaniom, olejek z CBD nie jest w Polsce nielegalny (o ile pochodzi od certyfikowanego sprzedawcy).
Tak więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby się samodzielnie przekonać – warto tylko pamiętać o tym, aby nie wlać za dużo olejku, bo może on niekorzystnie wpłynąć na smak kawy.
4. Cafe cortado
Cafe cortado pochodzi z Hiszpanii. Ma bardziej intensywny smak i aromat od flat white i więcej mleka niż macchiato. Również w przypadku tej kawy podstawą jest espresso, dalej postępujemy podobnie jak w przypadku latte, tylko zamiast spienionego mleka dodajemy skondensowane lub zwykłe – wystarczą około 3 łyżki na jedno espresso. Można też skorzystać z ułatwienia, jakie oferuje ekspres do kawy EQ.6 plus marki Siemens. Cafe cortado można zaparzyć w nim jednym przyciskiem. Gotowe!
5. Młot Thora
Składniki: szczypta pieprzu cayenne, szczypta cynamonu, łyżeczka miodu, łyżeczka syropu lawendowego, szklanka spienionego mleka, podwójne espresso
Przygotowanie: wymieszaj espresso z przyprawami, miodem i syropem, dodaj spienione mleko. Gotowe!
6. Chai latte z kurkumą
Kurkuma stopniowo zyskuje coraz większą popularność, nie tylko ze względu na smak, ale także jej prozdrowotne właściwości.
Działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, a także poprawia odporność, co jesienią i zimą jest nie bez znaczenia.
Dlatego też przygotowując chai latte, oprócz kardamonu, imbiru i cynamonu, warto także dodać do kawy szczyptę tej żółtej przyprawy.
…a na koniec piękne wzory, czyli latte art
Piękne wzory na powierzchni pozwalają cieszyć się filiżanką kawy jeszcze bardziej. Podstawą kawy w wersji latte art jest dobrze spienione mleko. Nowoczesne ekspresy Siemens EQ.6 plus zapewniają grubą, gęstą, mleczną piankę, która pozwala ze zwykłej kawy, zrobić w domu małe dzieło sztuki. Dodatkowy program, dostępny w modelu EQ6 plus s700 TE657319RW, pozwala na regulację proporcji kawa-mleko, dzięki której każdą białą kawę można zaserwować według indywidualnych preferencji. Do tego możemy dzięki funkcji oneTouch DoubleCup przygotować dwie kawy w tym samym czasie. Ekspres EQ.6 plus ma też możliwość zapamiętania 4 profili z ulubionymi ustawieniami. W końcu każdy ma jakieś kawowe przyzwyczajenia.
Automatyczne ekspresy ciśnieniowe EQ.6 plus marki Siemens są wyposażone w wysokiej jakości młynek ceramiczny nowych urządzeń – ceramDrive – który mieli kawę nadzwyczaj drobno, wydobywając z niej jeszcze więcej aromatu.
Dobra wiadomość: Siemens opracował nowy system czyszczenia autoMilk Clean, który aktywuje się po każdym parzeniu kawy. Ekspres sam utrzymuje idealną czystość!