Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Beer ramen, czyli piwny ramen z Kanady

Od kilku lat ramen jest mocnym konkurentem dla pomidorówki w jadłospisach Polaków. Nic więc dziwnego, że ramenownie, których liczba wciąż rośnie, prześcigają się w pomysłach na urozmaicenie swojej oferty. MOD serwował latem ramen hibiskusowy, a The Cool Car z macką ośmiornicy. Nagroda za najoryginalniejszy ramen powędruje jednak do Kanady, gdzie powstał beer ramen.
.get_the_title().

Zanim jednak wskoczycie w samolot do Richmond, gdzie mieści się Yuu Japanese Tapas serwująca to danie, wyjaśniamy, że nie jest to ramen na wywarze z piwa. A na to mogłaby wskazywać nie tylko nazwa, ale i sposób podania – zupa serwowana jest w kuflu.

Co więcej – ma pianę, która jak się okazuje zrobiona jest z białek i żelatyny.

Yuu Tapas: Beer Ramen & Hurricane Popcorn Chicken Throwback Thursday Post It was such fun dish to try! The beer ramen was definitely one of the most interesting dishes I have tried! Awesome presentation! Don’t worry there’s no actual beer in this The top foam is made of egg whites and gelatin. The broth is made from bonito flakes! Perfect cool ramen for the summer! Thank you @yuujapanesetapas for the awesome food and service! ‍♀️ Hand Model: @lovishmiu Disclosure: Media Tasting @foodcomaislife & @nativmediaco . . . . . . . #foodporn #foodstagram #foodgram #igfood #dinner #food #nofilter #yummy #restaurant #vancity #vancouver #vancityfoodie #vancouvereats #eat #instafood #delicious #foodiegram #foodie #yvr #yvreats #instapic #tasty #nom #taste #meal #foodgasm #instafood #foodshot #nomnom #beer #beerramen

Post udostępniony przez Jessica ♡ (@vancitydelights)

Piwny ramen podawany jest standardowo z noodlami i wywarem rybnym.

Potrawa serwowana jest na zimno.

Tego roku mieliśmy naprawdę gorące lato w Vancouver i któregoś razu zamarzyło się dobrze schłodzone piwko – mówi dla Insidera właścicielka restauracji, Julia Kubotani. – A następna myślą było już stworzenie tego piwnego ramenu.

Cheers to the beautiful summer weather Slurp up some cold ramen to cool off!

Post udostępniony przez Vancouver's IncrEDIBLE Food (@bentontheincredible)

To wszystko brzmi co najmniej dziwnie, ale recenzje klientów są pozytywne. Większość podobno uważa, że jest nie tylko pyszny, ale i naprawdę orzeźwiający.

Aż żałujemy, że nikt podczas tegorocznych upałów w Polsce nie wpadł na pomysł takiej wariacji na zimno na temat tego dania. Z drugiej jednak strony – pomysł na prawdziwie piwny, procentowy raman nadal czeka więc na realizację. Czekamy na śmiałka gastronomii!

Źródło: Lost at e Minor
Tekst: Kinga Dembińska

FOODIE