Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Beyond Meat stratuje z produkcją w Europie. Roślinne zamienniki mięsa będą powstawać w Holandii

To ważny krok w kierunku realizacji misji firmy, która zakłada zlokalizowanie produkcji jak najbliżej konsumenta.
.get_the_title().

Nie każdy biznes uzna ten rok za najgorszy z możliwych. Niektórym pandemia nie tylko nie zaszkodziła, ale wręcz pozwoliła na rozwój i stała się źródłem zarobku. W sieci nie brakowało memów ze śpiącymi na sztabkach złota producentami papieru toaletowego czy żeli antybakteryjnych. Ogromny sukces odnotowało też Beyond Meat, którego wartości akcji wzrosła o ok. 40 proc. Ma to związek m.in. z wkroczeniem na rynek chiński – flagowe produkty marki pojawiły się w niezwykle popularnych i lubianych w Azji Starbucksach.

Beyond Meat nie zwalnia tempa i zaczyna produkcję Beyond Burgerów i Beyond Sausage w Europie.

Roślinne zamienniki mięsa będą produkowane w holenderskim mieście Zoeterwoude. To właśnie tam znajduje się fabryka wyrobów mięsnych Zandbergen – World’s Finest Meat. Tak, dokładnie: fabryka wyrobów mięsnych. Jednak uspokajamy wszystkich roślinożerców – Beyond Meat decyduje się na taką współpracę tylko dlatego, że nie ma jeszcze swojego zaplecza produkcyjnego. Prace nad nim już trwają. Marka zakupiła inny zakład produkcyjny, mieszczący się w holenderskim mieście Enschede.

Obecnie podlega on modernizacji i dostosowaniu do przyszłych celów, by z początkiem 2021 roku całkowicie zaspokajał produkcję na rynek europejski i dostarczał produkty do Afryki czy na Bliski Wschód.

Inwestycje poczynione przez nas w Europie to odzwierciedlenie zaangażowania i chęci dotarcia z naszymi produktami w każdy zakątek świata – mówi założyciel i CEO Beyond Meat, Ethan Brown. – Nowo powstałe obiekty skrócą dystans miedzy produkcją a konsumentem i staną się namacalnym potwierdzeniem naszej obecności poza Stanami Zjednoczonymi. Pozwolą one również na efektywne wykorzystanie lokalnych łańcuchów dostaw i optymalizację kosztów przy jednoczesnym wdrożeniu w naszą produkcję zasad zrównoważonego rozwoju. Jesteśmy niezwykle podekscytowani postawieniem tego dużego kroku w kierunku dostarczenia Europejczykom roślinnych alternatyw mięsa z pełnią ich zalet – odżywczych, jak i klimatycznych.

Wraz z uruchomieniem produkcji w Holandii zadebiutują też nowe opakowania, które mają być przede wszystkim lżejsze i bardziej ekologiczne.

Zawierać będą o 30 proc. mniej plastiku i papieru niż dotychczasowe opakowania, a znajdujące się w środku tacki nadadzą się w 100 proc. do recyklingu. Biorąc pod uwagę fakt, że Polacy również ograniczają spożycie mięsa, to są naprawdę dobre wieści!

Źródło zdjęcia głównego: Facebook Beyond Meat
Tekst: KD

FOODIE