Bezglutenowe, wegańskie i te najbardziej tradycyjne. Gdzie udać się po pączki w Łodzi?
1. Montag, ul. Piotrkowska 107
W Montagu znajdziemy klasyczną opcję przywołującą najmilsze wspomnienia z dzieciństwa – pączki przypominają te domowe, są przyjemnie puszyste, wypełnione różanym nadzieniem i oprószone cukrem pudrem.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Przez wielu uważane za najlepsze w mieście, choć to chyba nikogo nie dziwi, bo piekarnię cechuje świetna jakość.
Kuszącą propozycją są również typowo karnawałowe pączki wiedeńskie, którym naprawdę trudno się oprzeć!
Tych słodyczy nie można sobie odmówić. A te różane nadzienie naprawdę uzależnia!
2. Pączek & Spółka, ul. Zielona 1
Wyświetl ten post na Instagramie.
Miłośnikom różnorodnych smaków na pewno spodoba się Pączek & Spółka. W ich codziennej ofercie nie ma nudy. Pączek z budyniem, czekoladą, kokosem, toffi czy ajerkoniakiem? Tradycyjny różany lub wiedeński? A może tym razem z owocami: truskawki, wiśnie, porzeczki?
Prawdziwym zaskoczeniem jest jednak wegański pączek oraz kakaowy „czarny z malinami” – pozycja obowiązkowa dla wielbicieli oryginalnych słodkości, to po prostu trzeba spróbować!
Pudełko gorących jeszcze pączków w przeróżnych smakach? Tutaj to nie grzech! Przecież każdy z nich jest warty przetestowania.
3. BEZ Piekarnia Bezglutenowa Łódź, ul. Piotrkowska 280
Dobra wiadomość dla wszystkich, którzy nie mogą pozwolić sobie na glutenowe szaleństwo czy też cukrową wariację – Piekarnia BEZ przychodzi na ratunek.
W tłusty czwartek mamy do wyboru: wegańskie pączki w pieczonej wersji oraz bezglutenowe z marmoladą, tradycyjnie smażone.
Co więcej, oprócz pączków dostaniemy tam także faworki słodzone erytrytolem, więc nikomu nie zabraknie kulinarnych przyjemności!
Codziennie w piekarni dostępne są faworki i pieczone wegańskie pączki. Z kolei w tłustoczwartkowej ofercie przewidziano pączki smażone, ale bezglutenowe. Zaskakująco pyszne!
4. Wasiakowie Cukiernia Lodziarnia, ul. Gen. Romualda Traugutta 1
Wyświetl ten post na Instagramie.
Jeśli cenicie wysoką jakość, rzemieślnicze podejście i naturalne składniki, to miejsce jest stworzona właśnie dla was. Od lat w Cukierni Wasiakowie królują pączki z nadzieniem morelowym, smażone na oleju roślinnym, ale na tym nie koniec!
Warto spróbować też innych propozycji: z lemon curdem i opalaną bezą, ajerkoniakiem, toffi, wiśniami, różą oraz czarną porzeczką.
Smak tradycyjnych pączków w roli głównej. Cukiernia Wasiakowie nie idzie na żaden kompromis, tutaj liczy się najwyższa jakość!
5. BEZA by Edyta Bednarz, ul. Piotrkowska 217
Łódzki ranking zamyka bezkonkurencyjna pracownia BEZA by Edyta Bednarz. Doskonale znana z wyjątkowych tortów oraz monoporcji, które bez wątpienia można porównać do jadalnych dzieł sztuki. Co roku serwują pączki inne niż wszystkie, wykonane z największą precyzją, a co najważniejsze – pełne naturalnego smaku. Puszyste ciasto połączone z aksamitnym autorskim kremem. Ta przygoda na pewno nie skończy się na jednym! Dajcie się zaskoczyć i koniecznie wpadnijcie pod ten adres. Może właśnie traficie na ich obłędne churros, obok których nie da się przejść obojętnie? Podpowiadamy, też będą w tłustoczwartkowej ofercie!
Prawdziwa rozpusta i eksplozja fenomenalnej słodyczy – zadowoli nawet najbardziej wymagających.
Tekst: Aleksandra Jagłowska