Bezglutenowe, wegańskie i te najbardziej tradycyjne. Gdzie udać się po pączki w Łodzi?

Tłusty czwartek rządzi się swoimi prawami – żadne limity słodkości nie obowiązują, można grzeszyć do woli! Tylko jak wybrać najdoskonalszego pączka? To przecież nie lada wyzwanie… My je podjęliśmy i sprawdziliśmy, z którym łódzkim lokalem warto celebrować najsłodsze święto w roku.
.get_the_title().

1. Montag, ul. Piotrkowska 107

W Montagu znajdziemy klasyczną opcję przywołującą najmilsze wspomnienia z dzieciństwa – pączki przypominają te domowe, są przyjemnie puszyste, wypełnione różanym nadzieniem i oprószone cukrem pudrem.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez MONTAG (@montag_piekarnia)

Przez wielu uważane za najlepsze w mieście, choć to chyba nikogo nie dziwi, bo piekarnię cechuje świetna jakość.

Kuszącą propozycją są również typowo karnawałowe pączki wiedeńskie, którym naprawdę trudno się oprzeć!

Tych słodyczy nie można sobie odmówić. A te różane nadzienie naprawdę uzależnia!

2. Pączek & Spółka, ul. Zielona 1

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Pączek & Spółka (@paczekspolka)

Miłośnikom różnorodnych smaków na pewno spodoba się Pączek & Spółka. W ich codziennej ofercie nie ma nudy. Pączek z budyniem, czekoladą, kokosem, toffi czy ajerkoniakiem? Tradycyjny różany lub wiedeński? A może tym razem z owocami: truskawki, wiśnie, porzeczki?

Prawdziwym zaskoczeniem jest jednak wegański pączek oraz kakaowy „czarny z malinami” – pozycja obowiązkowa dla wielbicieli oryginalnych słodkości, to po prostu trzeba spróbować!

Pudełko gorących jeszcze pączków w przeróżnych smakach? Tutaj to nie grzech! Przecież każdy z nich jest warty przetestowania.

3. BEZ Piekarnia Bezglutenowa Łódź, ul. Piotrkowska 280

źródło: fanpage BEZ Piekarnia Bezglutenowa

Dobra wiadomość dla wszystkich, którzy nie mogą pozwolić sobie na glutenowe szaleństwo czy też cukrową wariację – Piekarnia BEZ przychodzi na ratunek.

W tłusty czwartek mamy do wyboru: wegańskie pączki w pieczonej wersji oraz bezglutenowe z marmoladą, tradycyjnie smażone.

Co więcej, oprócz pączków dostaniemy tam także faworki słodzone erytrytolem, więc nikomu nie zabraknie kulinarnych przyjemności!

Codziennie w piekarni dostępne są faworki i pieczone wegańskie pączki. Z kolei w tłustoczwartkowej ofercie przewidziano pączki smażone, ale bezglutenowe. Zaskakująco pyszne!

4. Wasiakowie Cukiernia Lodziarnia, ul. Gen. Romualda Traugutta 1

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Cukiernia Wasiakowie (@wasiakowie)

Jeśli cenicie wysoką jakość, rzemieślnicze podejście i naturalne składniki, to miejsce jest stworzona właśnie dla was. Od lat w Cukierni Wasiakowie królują pączki z nadzieniem morelowym, smażone na oleju roślinnym, ale na tym nie koniec!

Warto spróbować też innych propozycji: z lemon curdem i opalaną bezą, ajerkoniakiem, toffi, wiśniami, różą oraz czarną porzeczką.

Smak tradycyjnych pączków w roli głównej. Cukiernia Wasiakowie nie idzie na żaden kompromis, tutaj liczy się najwyższa jakość!

5. BEZA by Edyta Bednarz, ul. Piotrkowska 217

źródło: fanpage BEZA Edyta Bednarz

Łódzki ranking zamyka bezkonkurencyjna pracownia BEZA by Edyta Bednarz. Doskonale znana z wyjątkowych tortów oraz monoporcji, które bez wątpienia można porównać do jadalnych dzieł sztuki. Co roku serwują pączki inne niż wszystkie, wykonane z największą precyzją, a co najważniejsze – pełne naturalnego smaku. Puszyste ciasto połączone z aksamitnym autorskim kremem. Ta przygoda na pewno nie skończy się na jednym! Dajcie się zaskoczyć i koniecznie wpadnijcie pod ten adres. Może właśnie traficie na ich obłędne churros, obok których nie da się przejść obojętnie? Podpowiadamy, też będą w tłustoczwartkowej ofercie!

Prawdziwa rozpusta i eksplozja fenomenalnej słodyczy – zadowoli nawet najbardziej wymagających.

Tekst: Aleksandra Jagłowska

Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook