Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Cassava – superfood z Brazylii idealny dla wegan i uczulonych na gluten

Cassava uprawiana jest w Brazylii i Azji Południowej. Jest bogata w węglowodany, witaminę C i A, a także miedź i kwas foliowy.
.get_the_title().

Cassava, znana też pod polską nazwą „maniok jadalny”, to roślina pochodząca z Brazylii i uprawiana w Nigerii, Tajlandii czy Indonezji. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom została zakwalifikowana jako superfood i ostatnimi czasy rośnie jej popularność.

cassava
surowe bulwy cassavy

Mąka z manioku jest bardzo popularna wśród osób z nietolerancją na gluten oraz zespołem jelita wrażliwego.

Z bulwy rośliny wykonuje się natomiast różnego rodzaju chipsy lub frytki – pod tym względem podobna jest do batatów. Cassava jest bogata w węglowodany, witaminę C, A, miedź i kwas foliowy. Pasuje do każdego rodzaju diet: bezglutenowej, Paleo czy wegańskiej. Z masy powstałej ze zmielenia jej bulw uzyskuje się również mączkę skrobiową – tapiokę. Jest to składnik szeroko wykorzystywany w cukiernictwie, szczególnie do produkcji puddingów.

cassava
chipsy z cassavy

Cassava ma nie tylko dobry wpływ na naszą skórę i paznokcie – reguluje także pracę jelit, wpływa na obniżenie cholesterolu oraz jest zalecana przy dietach.

cassava
ciastka wykonane z wykorzystaniem mąki z cassavy

Tekst: DS

FOODIE