Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Co jeść, aby cieszyć się zdrową, młodo wyglądającą skórą?

Słyszeliście już pewnie wszystko: pij dużo wody, codziennie stosuj krem ​​nawilżający, używaj kremów z filtrem i trzymaj się z dala od produktów mlecznych, które mogą stymulować gruczoły łojowe i powodować trądzik. Ale oprócz tego warto rozważyć także wprowadzenie pewnych produktów do diety.
.get_the_title().

Istnieją określone pokarmy, które pomagają zapobiegać wypryskom, wzmacniać kolagen (zwany także białkiem młodości) i cieszyć się czystą, gładką i pozbawioną skaz skórą. „Wszystko, co wprowadzasz do swojego ciała, pojawia się na twojej twarzy” – wyjaśnia dermatolog dr Bowe w swojej książce „The Beauty of Dirty Skin: The Surprising Science of Looking Radiant from the Inside Out”. Dlaczego więc nie jeść więcej pokarmów, które dodadzą naszej cerze blasku, zmniejszą zaczerwienienia oraz zapobiegną tworzeniu się wyprysków?

Zwróćcie uwagę na poniższe produkty, które zawierają przeciwutleniacze, witaminy oraz związki chemiczne i spróbujcie jeść ich więcej – gwarantujemy, że zobaczycie rezultat!

1. Czerwona i żółta papryka

źródło: unsplash

Papryki są jednym z najlepszych źródeł witaminy C – witaminy biorącej udział w syntezie kolegenu, który pomaga skórze nabrać elastyczności i podtrzymuje jej prawidłową strukturę.

Jedna papryka zawiera podwójną dzienną dawkę witaminy C.

W badaniu z udziałem ponad 4000 kobiet naukowcy odkryli, że uczestniczki, których dieta była bogata w witaminę C, miały mniej zmarszczek, a ich skóra była przy tym mniej sucha.

2. Brokuły

źródło: unsplash

Dietetycy śmieją się, że jeśli mielibyśmy jeść tylko jedno warzywo do końca życia, powinny być to brokuły. Wszystko ze względu na ich niesamowite korzyści zdrowotne.

Po pierwsze, są pełne niezbędnych witamin i minerałów, takich jak witamina A, witamina C i cynk, które wspomagają zachowanie zdrowej skóry.

Po drugie, w brokułach występuje największe stężenie sulforafanu chroniącego przed uszkodzeniami skóry wywołanymi promieniowaniem ultrafioletowym, które przyczynia się do starzenia skóry: brązowe plamy, zmarszczki i brak elastyczności. Nie pozostaje nic innego, jak jeść brokuły!

3. Soja

źródło: unsplash

Spożywanie tofu i edamame (młoda soja, mająca postać zielonych włochatych strączków) ma dużo zalet. Najnowsze badania pokazały, że izoflawony w soi wcale nie powodują ani nie zwiększają ryzyka raka piersi. W rzeczywistości te fitochemikalia naśladują estrogen w organizmie i mogą pomóc w zachowaniu jego odpowiedniego stężenia, dając w ten sposób efekt ochronny przed nowotworami hormonozależnymi: rakiem piersi, prostaty, jajników i macicy.

Ale izoflawony pomagają również skórze: poprawiają jej czystość i działają przeciwstarzeniowo, zapobiegając w ten sposób zmarszczkom.

W badaniu kobiety w wieku 30-40 lat codziennie przez 12 tygodni jadły soję – naukowcy zauważyli, że efektem było zmniejszenie drobnych zmarszczek i poprawa elastyczności skóry.

Izoflawony pomagają również chronić skórę przed promieniami UV oraz mogą zmniejszyć ryzyko raka skóry i uszkodzeń słonecznych.

4. Czerwone winogrona

źródło: unsplash

Skórka czerwonych winogron zawiera resweratrol – związek chemiczny, który pomaga w spowolnieniu starzenia się skóry. W badaniach naukowcy doszli do wniosku, że resweratrol jest jednym z kilku silnych naturalnych związków, które poprawiają ochronę przed promieniowaniem słonecznym.

Resweratrol przyczynia się również do stymulacji produkcji kolagenu.

Chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi związanymi z działaniem wolnych rodników i spowalnia proces fotostarzenia skóry. Jedno zastrzeżenie: czerwone wino nie da tego efektu. Alkohol zawarty w winie zawiera również cukier i może powodować opuchliznę skóry, więc jeśli chcecie uzyskać korzyści z resweratrolu, to wybierajcie czerwone winogrona.

5. Zielona herbata

źródło: unsplash

Zielona herbata, powszechny składnik większości produktów do pielęgnacji skóry, pomaga chronić ją przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i wspomaga odnowę komórek przeciwdziałającą starzeniu.

Podczas 12-tygodniowego badania eksperci odkryli, że uczestnicy, którzy codziennie pili zieloną herbatę, zmniejszyli uszkodzenia skóry spowodowane ekspozycją na słońce nawet o 25 proc. Naukowcy uznali także, że zielona herbata może zostać zastosowana jako dodatkowa terapia zapobiegająca chorobom skóry wywołanym przez słońce, w tym fotostarzeniu i czerniakowi.

Tekst: Marta Mankiewicz

FOODIE