Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Co na grilla zamiast mięsa? Postawcie na warzywa!

Zamiast znów wrzucać na ruszt cukinię i paprykę, grillujcie steki z kalafiora, kapustę czy brukselki. W sezonie grillowym jest sporo warzywnych alternatyw dla mięsa. Przekonajcie się, co najlepiej smakuje i jakie warzywa można przygotować na imprezę z grillem w roli głównej.
.get_the_title().

Na początek warto pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Przede wszystkim o dobrym rozgrzaniu grilla i skropieniu warzyw oliwą – dzięki temu nie będą przywierać do rusztu. Nie zapominajmy też o marynacie, która nada warzywom bogatszego smaku. Bardziej miękkie warzywa, takie jak pomidory, najlepiej marynować tylko przez 10 do 15 minut, a te twardsze, jak brukselki czy szparagi, można marynować przez godzinę lub dłużej.

Jakie warzywa wrzucić w weekend grilla?

1. Kalafior

źródło: unsplash

Kalafiora można przygotować na tysiąc sposobów, ale gwarantujemy, że grillowanie przypadnie wam do gustu. Na grillu najlepiej sprawdzą się kalafiorowe steki. Aby je przyrządzić, należy pokroić w plastry główkę kalafiora, zamarynować wedle upodobań i grillować przez około 5 minut z każdej ze stron.

Steki dobrze smakują z sosem na bazie tahini i posypane granatem, z salsą verde albo z sosem z niebieskiego sera pleśniowego.

2. Sałata

źródło: acouplecooks.com

Sałata z grilla? Dziwny pomysł. Ale zapewniamy, że z rusztu smakuje wyśmienicie. Wystarczy przeciąć główkę sałaty (najlepiej rzymskiej) wzdłuż na pół, posmarować oliwą, doprawić i grillować przez dwie minuty z każdej strony. Zewnętrzne liście lekko się przypalą, a wewnętrzne nadal będą chrupiące i pyszne.

Grillowana sałata będzie świetnym dodatkiem do wegeburgerów, ale też dobrym daniem samym w sobie. Wystarczy, że dodacie do niej ulubiony dressing i sypniecie prażonymi orzechami.

3. Szparagi

źródło: unsplash

Ze szparagami najlepiej obejść się w najłatwiejszy i najszybszy sposób. Po prostu skropić je oliwą z oliwek, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i rozłożyć na ruszcie. Szparagi są wytrzymałe, więc można je zamarynować nawet kilka godzin przed samym grillowaniem. Nie ma także potrzeby grillowania ich na folii, a wystarczy umieścić je bezpośrednio na ruszcie i grillować od 6 do 10 minut, w zależności od grubości.

A jeśli zostanie nam trochę zgrillowanych szparagów, śmiało możemy dodać je następnego dnia do kanapki, frittaty czy sałatki.

4. Bakłażan

źródło: unsplash

Delikatny i soczysty w środku, z lekko zwęglonymi brzegami. Grillowany bakłażan z ziołami i czosnkiem już sam w sobie jest smaczny. Jednak po zgrillowaniu można podać go w towarzystwie sałatki z kuskusu ze świeżą natką pietruszki i miętą lub z odrobiną pesto albo pokruszonym serem feta. Świetnie smakuje również z grillowanymi pomidorami.

Pamiętajmy o posoleniu go przed wrzuceniem na ruszt, by nie był gorzki.

5. Brukselka

źródło: ambitiouskitchen.com

Jeśli do tej pory sądziliście, że nie lubicie brukselki, poczekajcie, aż wrzucicie ją na grilla.

Brukselkę najlepiej przeciąć wzdłuż na pół, skropić oliwą, solą i pieprzem, i grillować nadzianą na patyczki do szaszłyków. Jeśli zamierzacie używać drewnianych wykałaczek, uprzednio namoczcie je w wodzie, aby się nie podpaliły. Do brukselki dobrze pasuje marynata z miodu, octu balsamicznego, musztardy francuskiej i suszonych płatków chili.

Tekst: MM

FOODIE