Czy można zaspokoić głód późną porą bez obaw o zakłócenie snu? Oto 5 bezpiecznych wieczornych przekąsek

Spójrzmy prawdzie w oczy: za większością nocnych przekąsek stoją jednak zachcianki niż głód. Znalezienie równowagi w nocnym podjadaniu może być trudne, dlatego zapamiętajcie nasze propozycje, jeśli którego wieczoru najdzie was apetyt.
.get_the_title().

Decydując się na jedzenie przed snem, starajcie się wybierać produkty wolne od stymulantów, takich jak cukier i kofeina, a włączajcie te, które zawierają składniki odżywcze, takie jak tryptofan, magnez i witaminy z grupy B.

Wspomogą naturalne procesy snu i przyspieszą zaśnięcie.

Spójrzcie na nasze propozycje wieczornych przekąsek wypełnione tymi składnikami odżywczymi. Mogą okazać się przydatne dla osób z problemami trawiennymi i wszystkich, którzy kontrolują swoją wagę.

1. Masło migdałowe

źródło: bcc good food

Migdały nie tylko dostarczają melatoniny, która wspomaga sen, ale są też bogate w zdrowe tłuszcze, witaminę E i magnez. Jeśli zmagacie się z bezsennością, jedzcie dużo pokarmów bogatych w magnez. Ten minerał nie tylko pomaga przekształcić tryptofan w serotoninę, która wieczorem przekształca się w melatoninę, ale również pomaga mu uwalniać neuroprzekaźnik GABA, który przyczynia się do uspokojenia układu nerwowego.

Masło migdałowe możecie rozsmarować na plasterkach jabłka lub na pełnoziarnistej kromce chleba.

2. Jajka

źródło: bcc good food

Jeśli nie wiecie, czy zjedzenie jajek przed snem to dobry pomysł czy nie, podpowiadamy, że dobry i na pewno lepszy niż kawałek odgrzanej pizzy. Szybka kolacja w postaci jajek ze szpinakiem i porem jest bardzo łatwa do przyrządzenia, a przy tym bogata w witaminę C i żelazo. Dzięki zawartości białka otrzymujecie dużą dawkę tryptofanu wspomagającego sen.

Szpinak zawiera również cenny wapń, cynk i błonnik. Samo zdrowie!

Wystarczy, że na patelni podsmażycie pora, dodacie czosnek i ulubione zioła (świetnie sprawdzi się kolendra oraz chili), poddusicie, a następnie dodacie szpinak. Na koniec wbijcie jajko i usmażcie wedle upodobania.

3. Miks pestek i nasion

źródło: bcc good food

Pestki i nasiona stanowią zdrową przekąskę o każdej porze dnia, ale przed snem dostarczą waszemu organizmowi jeszcze więcej korzyści.

Pestki dyni są bogate w tryptofan i dostarczają cennego magnezu, a nasiona słonecznika zawierają wapń, który wspomaga produkcję hormonu snu. Z pestek dyni i słonecznika możecie zrobić sobie zdrową mieszankę i zaspokajać nią wieczorny apetyt.

1 białko jajka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki soli
100 g pestek słonecznika
100 g pestek dyni

Rozgrzejcie piekarnik do 150°C. Lekko ubijcie białko widelcem, a następnie dodajcie przyprawy i sól. Wrzućcie pestki słonecznika i dyni i dobrze obtoczcie w białku. Rozłóżcie je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie ok. 10-12 minut. Tak przygotowany miks możecie trzymać w słoiczku długi czas.

4. Mrożony jogurt

źródło: bcc good food

Jest późno w nocy, a wy zaczynacie odczuwać apetyt na cukier. Zapamiętajcie, że cukier uwalnia do organizmu energię, która może utrudnić wam zasypianie. Słodycze zawierają sacharozę, syrop glukozowo-fruktozowy i inne rodzaje cukru. W cukierkach jest go od 50 do nawet 90 proc.! Tymczasem cukier z owoców to głównie fruktoza, glukoza i sacharoza.

Zdecydowanie lepiej będzie, jeśli w przypływie apetytu na słodkie zdecydujecie się na mrożony jogurt z owocami, na przykład z porzeczkami.

Połączenie błonnika z porzeczek i białka z jogurtu spowolni uwalnianie cukru, zapobiegając wzrostowi energii. Jogurt dostarczy wapnia, który jest potrzebny do produkcji melatoniny i w wielu badaniach został powiązany z lepszym snem.

5. Smoothie z tofu

źródło: bcc good food

Jeśli jesteście aktywni fizycznie i sporo ćwiczycie, to spożycie przed snem koktajlu bogatego w białko może wspomóc regenerację waszych mięśni.

Tofu i banan, których możecie użyć do przygotowania smoothie, dostarczają tryptofanu, który dobrze wpływa na sen. Wystarczy, że do blendera wrzucicie banana, 50 g tofu, 1 szklankę ulubionego mleka roślinnego, odrobinę miodu i zblendujecie. Możecie dodać też inne sezonowe owoce. Zdrowe i pyszne!

Tekst: Marta Mankiewicz

FOODIE