Czym słodzić zamiast cukru?

Nadmiar cukru w diecie szkodzi, a mimo to jego spożycie rośnie z roku na rok. W codziennej diecie cukier można znaleźć wszędzie i zawiera go praktycznie każdy przetworzony produkt. Jednak wiedząc, że zdrowszych alternatyw jest całe mnóstwo, może łatwiej będzie nam wybrać mniejsze zło.
.get_the_title().

Sporo naturalnych zamienników cukru buraczanego również daje pożądany, słodki smak, ale znacznie mniej szkodzi naszemu zdrowiu. Można dodać je do kawy, koktajlu, owsianki, użyć podczas gotowania czy pieczenia, zaspokajając w ten sposób swoją ochotę na słodkie. Choć pamiętajmy: to, że jest naturalny, wcale nie oznacza, że będziemy mogli bezkarnie pić syrop z brązowego ryżu prosto z butelki czy jeść łyżkami miód manuka. Warto jednak sprawdzić, czym jeszcze da się słodzić.

Syrop z yaconu

źródło: upayanaturals.com

Yacon to roślina wieloletnia pochodząca z Ameryki Południowej, uprawiana głównie w Andach i wokół nich. W XIII wieku stała się ulubiennicą Inków, którzy zaraz po odkryciu, że z ziaren kakaowca można wytwarzać czekoladę, zabrali się za przekształcenie tej mało atrakcyjnej rośliny w zdrowszą alternatywę dla cukru. Jak się okazało, stała się doskonałym prebiotykiem pomagającym w procesie trawienia.

Syrop wytwarzany ze słodkich bulw yaconu to zdrowy zamiennik cukru, który ma aż o połowę mniej kalorii.

Oprócz właściwości słodzących, wykazuje działanie prozdrowotne i jest polecany szczególnie diabetykom. Syrop z yaconu wyglądem i smakiem przypomina melasę lub syrop klonowy, a niektórzy jego słodycz porównują do fig. Nadaje się do wypieków, koktajli, glazury do mięs, a także do słodzenia kawy oraz herbaty.

Syrop z brązowego ryżu

źródło: ekogram.pl

Syrop z brązowego ryżu to płynny substytut rafinowanego cukru, który otrzymuje się przez gotowanie sfermentowanego brązowego ryżu. Jest produkowany głównie w Azji, Europie i Stanach Zjednoczonych. Może być używany do pieczenia i gotowania, tak jak każdy inny płynny słodzik. Jest delikatnie słodki, ale znacznie mniej niż syrop z agawy, miód czy cukier.

Jego smak jest trochę orzechowy, chociaż niektórzy uważają, że przypomina toffi.

Cukier palmowy

źródło: alibaba.com

Cukier palmowy wywodzi się z regionów azjatyckich. Otrzymuje się go z soku palmy kokosowej. Ma niski indeks glikemiczny i wolniej wchłaniania się do krwiobiegu, nie powodując nagłych skoków insulinowych i pozwalając utrzymać stabilny poziom cukru. Jest znany ze swoich korzyści zdrowotnych i naturalnie bogaty w witaminy z grupy B oraz witaminę C, która wspomaga układ immunologiczny. Zawiera także minerały, które mogą poprawiać nastrój, koncentrację i dobrze działają na włosy i skórę.

Ma lekki posmak karmelu i toffi oraz bardzo przyjemny aromat.

Jednak pamiętajmy, że to nadal cukier i słodkości z cukrem palmowym traktujmy raczej jako mniejsze zło, a nie jako zdrowy dodatek.

Miód manuka

źródło: manukamedical.pl

Miód manuka jest uznawany za najzdrowszy miód na świecie.

Jest wytwarzany z miododajnego krzewu manuka, który pochodzi z Nowej Zelandii. W Polsce znamy go dopiero od kilku lat, a jego nadzwyczajne właściwości lecznicze wpływają na dość wysoką cenę. Jest bogaty w przeciwutleniacze, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie i bywa nawet nazywany naturalnym antybiotykiem. W dodatku wyróżnia się wysoką zawartością metyloglioksalu, związku o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych, występującego w nektarze kwiatów manuka. Choć związek ten występuje również w naszych rodzimych miodach, to w miodzie manuka znajdziemy go najwięcej. Jest dość gęsty i najlepiej smakuje z musli i jogurtem albo z dojrzewającymi serami. Unikajmy dodawania go do ciepłych napojów, ponieważ po podgrzaniu traci swoje właściwości przeciwutleniające.

Cukier daktylowy

źródło: tomoor.be

To nic innego jak sproszkowane daktyle. Daktyle mają lekko słodki smak toffi. Są źródłem wielu witamin i cennych mikroskładników i będą idealną alternatywą dla osób chcących wyeliminować biały cukier z diety.

Mają działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, usprawniają proces trawienia, a ze względu na wysoką zawartość błonnika regulują pracę jelit.

Jednak kawy i herbaty nie posłodzimy cukrem z daktyli, ponieważ nie ma on zdolności rozpuszczania się w płynach. Użyjemy go za to do słodzenia deserów, musli i owsianki. Co ciekawe, poziom jego słodkości za każdym razem będzie zależał od gatunku owoców użytych w procesie produkcji.

Syrop klonowy

źródło: unsplash

To rdzenni Amerykanie po raz pierwszy pozyskali sok z drzew klonu i gotowali go tak długo, aż otrzymali syrop. Od tego czasu lepki syrop klonowy stał się w Ameryce tak popularny jak talerz gorących pancakes z kawałkiem masła, z którym stanowi on duet idealny. Syrop klonowy jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminy z grupy B (B2, B5, B6), polifenole, antyoksydanty oraz kwasy organiczne. To zdecydowanie lepszy słodzik niż cukier, ale należy pamiętać, że w jego skład wchodzi sacharoza, a więc nie poleca się go spożywać w nadmiernych ilościach.

Tekst: Marta Mankiewicz

Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook