Dlaczego grzyby zostały uznane za największy żywnościowy trend roku?

Kim Kardashian chwali je za wygładzenie cery, Gwyneth Paltrow dosypuje codziennie do smoothie. W czym mogą pomóc lecznicze grzyby?
.get_the_title().

To nie tylko bomby umami – grzyby zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Suszone, świeże, mrożone – wszystkie są wartościowe.
W blasku fleszy znajdują się obecnie grzyby, które określa się mianem leczniczych. Chaga, lion’s made, zwany w Polsce soplówką jeżowatą oraz reishi – dodawane są do zup, napojów, a nawet produktów do pielęgnacji ciała.

To właśnie grzyby o właściwościach medycznych zostały uznane przez Whole Foods za największy trend w żywności 2018 roku.

O leczniczych grzybach głośno jest od niedawna, chociaż wiedza na ten temat była dostępna od lat. W roku 1991, dwóch niemieckich turystów znalazło w Alpach zamrożone ciało człowieka nazwanego potem “człowiekiem lodu”. 45-letni mężczyzna żył 5 tys. lat temu, w później epoce kamienia łupanego. Archeolodzy odnaleźli przy nim narzędzia, liny, oraz sakiewkę z dwoma gatunkami grzybów podobnych do huby. To niesamowite, że tyle tysięcy lat temu człowiek potrafił korzystać z medycznych właściwości grzybów.

Przełom w podejściu do grzybów nastąpił, kiedy Alexander Fleming, wyjeżdżając na urlop pozostawił w laboratorium nieumyte naczynia. Badacz dostrzegł, iż na jednej ze szalek wyrosła pleśń, a bakterie wokół niej zginęły.

W ten oto sposób został odkryty pierwszy antybiotyk – penicylina. Dziś szacuje się, iż około 700 gatunków grzybów może posiadać właściwości lecznicze.
Właściwości grzybów różnią się w zależności od gatunku. Pieczarki na przykład są bogate w selen i fosfor. W 2017 roku na Uniwesytecie Pensylwiania odkryto, że shitake, borowik, oraz szare i żółte boczniaki są wyjątkowo nasycone antyoksydantami: ergotioneiną i glutationem.
„Odkryliśmy, że grzyby są jeszcze cenniejsze dla naszego organizmu, niż nam się wcześniej wydawało” mówi prof. Robert Beelman.

„Są doskonałym źródłem czterech mikroelementów, kluczowych w zapobieganiu takich chorób jak Parkinson i Alzheimer. Wspierają proces regeneracji i mają działanie przeciwutleniające.”

Obecnie na świecie zarejestrowane są cztery leki na bazie związków grzybów o potencjale przeciwnowotworowym.
Grzyby nadają się do jedzenia nie tylko jako danie obiadowe. Sproszkowane można dodać do kawy, herbaty, czekolady, lodów, ciast i kulek mocy.

Dodawanie sproszkowanych grzybów do latte stało się bardzo modne. Gwyneth Paltrow przyznaje, że co rano dodaje dwie łyżki chaga do swojego smoothie. Także branża kosmetyczna stosuje grzyby coraz częściej.
Kremy na bazie grzybów reishi stosuje Kim Kardashian. Mają zapewnić lśniącą i gładką skórę. Patrząc na Kim, trudno zaprzeczyć, że działają!

LION’S MANE – grzyb nazywany ze względu na oryginalny wygląd lwią grzywą. Grzyb ten łagodzi stany lękowe i depresyjne, poprawia funkcje poznawcze, łagodzi zmęczenie i ma właściwości zapobiegające starzeniu. Lion’s Mane może pomóc w chorobie Parkinsona i Alzheimera. Soplówka jeżowata posiada właściwości antyoksydacyjne, które zapobiegają chorobom związanym ze stresem oksydacyjnym.

Grzyby CHAGA – kolejna po czekoladzie najbardziej nasycona antyoksydantami żywność. Występujące w zimnych rejonach takich jak Wspomagają regenerację i oczyszczają wątrobę.
Chaga to również jedno z najistotniejszych źródeł kwasu pantotenowego, który to jest kwasem niezbędnym do odpowiedniego metabolizmu białek, tłuszczów oraz cukrów w organizmie ludzkim, a także do syntezy części hormonów, szybszego gojenia się wszelkich ran oraz prawidłowego przebiegu procesu uwalniania energii. Grzyby Chaga zapobiegają bowiem przemęczeniu, a także wydatnie usprawniają układy: sercowo-naczyniowy, pokarmowy oraz nerwowy.

REISHI to grzyby, których niezwykłe właściwości są znane w krajach azjatyckich od dwóch tysięcy lat. W Chinach grzyb ten, znany pod nazwą lingzhi, jest uważany za symbol nieśmiertelności. Występują bardzo rzadko i trudno je znaleźć, stąd w Japonii ochrzczono je nazwą “grzyba widmo”. Reishi poza tym, że są bogate w białka roślinne, witaminy i minerały, mają także działanie przeciwutleniające. Przez niektórych lekarzy uważane są za superfood. Wspomagają walkę z bezsennością, redukują stres i napięcie nerwowe, oraz dają efekt uspokajający i rozluźniający mięśnie.

ENOKI W sklepach można dostać grzyby enoki puszkowane i świeże. Można je także wyhodować w domu. Działają świetnie na cerę i mają mnóstwo antyoksydantów. Są chrupkie, dlatego najlepiej jeść je na surowo, dodając (na samym końcu) do zup. Sprawdzą się znakomicie w ramen oraz miso.

I na koniec zgrzybiały suchar:
Jakie grzyby zbiera mąż Kim Kardashian?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kanye XP

Foto: Arquiteta Isabelle Lattaro

FOODIE