Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Dlaczego warto jeść wodorosty?

Wodorosty są pożywne i pełne składników odżywczych, a do tego pasują do wielu potraw!
.get_the_title().

Chociaż obecnie są znane jako najlepszy superfood, jedzenie wodorostów nie jest niczym nowym. Rośliny morskie były spożywane w Azji już tysiące lat temu, szczególnie w Chinach, Japonii oraz Korei.

Są smaczne, wszechstronne, a także pożywne.

Ale czym właściwie są wodorosty? Ile jest ich typów? A co najważniejsze, z czym je zjeść?

źródło: silas baisch

Nie ma jednego rodzaju wodorostów. Termin jest bardzo ogólny i obejmuje szereg gatunków glonów, a także roślin żyjących w morzu, rzekach, jeziorach i innych zbiornikach wodnych.

Według BBC Good Food istnieje ponad 10 tys. gatunków wodorostów.

Na lądzie ludzie gotują lub spożywają tylko niewiele z nich. Prawdopodobnie na myśl o jadalnych wodorostach przychodzą wam te zielone, ale jadalne odmiany występują również w czerwonym, niebieskim i brązowym kolorze. Najpopularniejsze rodzaje wodorostów jadalnych to sałata morska znana też jako ulwa sałatowa, wodorosty kelp o wysokiej zawartości jodu, arame, dulse, wakame i nori. Jeśli lubicie kuchnię japońską, to dwa ostatnie są wam już dobrze znane.

źródło: unsplash

Wodorosty są niezwykle pożywne. Chociaż każdy typ ma inną zawartość składników odżywczych, to wszystkie są dobrym źródłem witamin i minerałów, w tym witamin C, A, B i E, żelaza i jodu. Wodorosty zawierają również białko, błonnik, węglowodany i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Suszone algi są szczególnie bogate w składniki odżywcze, a spirulina i chlorella zawierają duże ilości białka.

Wodorosty są również dobrym źródłem przeciwutleniaczy pomagających w zwalczaniu wolnych rodników, które uszkadzają komórki organizmu i mogą zwiększać ryzyko niektórych chorób, w tym raka.

źródło: frank Zhang via Unsplash

Dietetyk Jo Lewin zauważa, że ​​jeśli chcemy utwierdzić się co do korzyści zdrowotnych płynących z wodorostów, to wystarczy spojrzeć na kraj, gdzie są one najczęściej spożywane, czyli na Japonię. – Japończycy mogą pochwalić się jedną z najdłuższych średnich długości życia na świecie, a znaczącym, wyróżniającym się nawykiem żywieniowym jest właśnie regularne spożywanie wodorostów – mówi Lewin. Wodorosty są również dobre dla planety? Nie potrzebują żadnych dodatkowych zasobów, takich jak gleba czy słodka woda.

Do ich wzrostu nie są potrzebne żadne środki chemiczne, a dodatkowo pomagają one w utrzymaniu czystości oceanów, pochłaniając węgiel i uwalniając tlen do wody.

źródło: Full of Plants

Wodorosty możecie dodać do wielu potraw. Arkusze popularnego nori możecie wykorzystać nie tylko do sushi, ale zawijać w nie także tofu, które potem wystarczy usmażyć na patelni i podać np. ze słodko-pikantnym sosem z trawy cytrynowej i chili.

Nori nada tofu morskiego smaku i doda przyjemnej chrupiącej konsystencji, podczas gdy w środku tofu pozostanie miękkie.

Używając suszonej mieszanki, możecie przyrządzić także sałatkę z wodorostów, która sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu. Możecie także dodać je do zupy miso (tu świetnie sprawdzą się wodorosty kombu, bogate w składniki odżywcze, a w szczególności w jod).

Tekst: MM

FOODIE