Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Dodaj wanilii zamiast cukru – ograniczysz kalorie, ale zachowasz słodki smak

Naukowcy odkryli, że wanilia dodana do roślinnego napoju mlecznego może oszukać nasz mózg i sprawić, że uznamy napój za słodszy.
.get_the_title().

Gloria Wang, naukowiec zajmująca się rozwojem produktu w Leprino Foods Company w Kolorado, przeprowadziła badania na Pennsylvania State University i dowiodła, że dzięki wanilii można potencjalnie zmniejszyć zawartość cukru w mleku smakowym o 20 do 50 proc.

Czując wanilię, utrzymujemy percepcję słodyczy. Ten znany zapach skłania mózg do myślenia, że ​​w produkcie wciąż jest wystarczająco dużo słodyczy – mówi Wang.

źródło: unsplashed

Badanie opublikowane w czasopiśmie „Food Quality and Preference” dostarczyło nowych informacji na temat wzmocnienia smaku za pomocą aromatu. Jego uczestnicy zostali poddani testowi smaku, nie wiedząc tym, że do mleka została dodana wanilia.

Badani konsekwentnie wskazywali, że próbki z wanilią i zmniejszoną ilością cukru były znacznie słodsze niż te, w których był jedynie cukier.

Nowatorskie badanie nie wymagało od uczestników oceniania indywidualnych cech mleka, takich jak słodycz czy intensywność zapachu wanilii. Zamiast tego uczestnicy przyjęli bardziej holistyczne podejście i po prostu wybrali najlepsze, najsłodsze mleko z czterech różnych jego rodzajów. – Dowiedliśmy, że możemy wykorzystać wyuczony związek między zapachem a smakiem, który pozwoli nam zredukować dodawaną zawartość cukru – powiedziała Helene Hopfer, adiunkt w katedrze nauk o żywności na Pennsylvania State University.

ŹRÓDŁO: PIXABAY

Zdaniem naukowców powyższe badanie wskazuje producentom żywności prostą drogę do zmniejszenia ilości cukru w ​​swoich produktach, a zarazem zachowania słodyczy, której oczekują konsumenci.

Badacze z Pennsylvania State University już zaczęli wykorzystywać tę koncepcję w celu opracowania mleka czekoladowego o obniżonej zawartości cukru, które pojawi się w amerykańskich stołówkach. Ilość cukru w ​​mleku czekoladowym jest dość wysoka – to ze względu na goryczkę kakao, którą trzeba zmniejszyć. – Mamy nadzieję, że wykorzystamy to, co odkryliśmy na temat zapachów, aby zmniejszyć zawartość dodanego cukru, bo wiemy, że jeśli napój nie będzie słodki, dzieci nie będą chciały go pić – mówią badacze.

Tekst: Marta Mankiewicz