Dwa koktajle za 29 zł – ruszyły rezerwacje na World Class Cocktail Festival

Zeszłoroczna premiera imprezy zakończyła się spektakularnym sukcesem – wzięło w niej udział ponad 8000 osób. Do udziału w drugiej już edycji Festiwalu zostały zaproszone najlepsze koktajlbary z całej Polski. Autorskie kompozycje wypijemy w promocyjnej cenie w Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu, Łodzi, Trójmieście, Szczecinie, Warszawie, Lublinie i na Śląsku.
Na liście lokali znalazły się m.in. słynna krakowska Alchemia (dobry adres dla miłośników bohemy), wrocławski Vertigo Jazz Club & Restaurant (duża szansa na muzykę na żywo!), a także poznański Mus Bar & View z przepiękną panoramą miasta widoczną z wysokości piętnastego piętra.
W Warszawie polecamy znane i lubiane Kitę Koguta i jej młodszą siostrę Kiti, bo tamtejsi barmani to prawdziwi koktajlowi artyści.

World Class Cocktail Festival odbędzie się w dniach 5-16 czerwca – rezerwacje dostępne są już na stronie internetowej. Po wybraniu upatrzonej miejscówki płacicie 29 zł, ale nie musicie od razu wybierać koktajli z udostępnionego menu – możecie poczekać z decyzją aż do wizyty w lokalu i dopiero wówczas poinformować barmana, czy jesteście w nastroju na słodkie, wytrawne, czy raczej kwaśne.

Koktajlami wiodącymi obecnej edycji Festiwalu są BLT (Bulleit Lemon Tonic), Singleton Sour, Johnnie Walker Gold & Apple.
Naszym celem jest popularyzowanie w Polsce światowych trendów koktajlowych, a przede wszystkim świadomej konsumpcji, w której liczy się nie ilość, lecz jakość i sposób podania. Stawiamy na klimatyczne miejsca, produkty premium i ultra-premium, świeże składniki oraz barmańskie rzemiosło najwyższej próby
– wyjaśnia Maciej Żakowski, jeden z organizatorów Festiwalu.

Istotnym aspektem World Class Cocktail Festival jest poszanowanie ideologii zero waste. W sytuacji, gdy lokal zna wcześniej liczbę gości i wie jakie koktajle będą przygotowywane, znacznie łatwiej zaplanować kupno wszystkich składników w potrzebnych ilościach.
Co więcej, podczas Festiwalu korzystać będziemy przede wszystkim z biodegradowalnych słomek wyprodukowanych ze skrobi kukurydzianej, które w liczbie 85 tysięcy sztuk zostaną przekazane do koktajlbarów w ramach współpracy z firmą BAGSTAR.
Lokale planują też znaczne ograniczenie sztucznych ozdób lądujących w Waszych szklankach czy kieliszkach – wszystko w imię ograniczania niekorzystnego wpływu człowieka na środowisko naturalne.

To co, może zamiast kilku piw w plenerze – dwa wysokiej jakości koktajle w świetnym lokalu? My bardzo polecamy tę drugą opcję!
Tekst: KG
Zdjęcie główne: World Class Cocktail Festival