Gdzie iść na Fine Dining Week w Warszawie? Sprawdźcie już teraz!
![Gdzie iść na Fine Dining Week w Warszawie? Sprawdźcie już teraz! .get_the_title().](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2019/08/Szczecin.jpg)
Zanim oddacie się przeglądaniu spisu rekomendowanych przez nas lokali, szybko przypomnimy zasady brania udziału w wydarzeniu. Rezerwacji dokonuje się online na stronie internetowej Fine Dining Week, gdzie w cenie 129 zł dostaniecie set degustacyjny pięciu wyjątkowych dań, przygotowanych na tę okazję specjalnie przez najlepszych szefów kuchni. Tradycyjnie już wydarzeniu przyświeca filozofia używania sezonowych i lokalnych produktów przy komponowaniu menu.
Dzięki systemowi wcześniejszych rezerwacji załoga ma szansę lepszego zarządzania dostawą produktów, gotując zgodnie z ideą less waste. To kontynuacja hasła #SzanujJedzenie, które pierwszy raz pojawiło się z okazji zimowej edycji Fine Dining Week podczas wizyty Massimo Bottury w Polsce.
Skoro już wiecie, o co chodzi, to zapraszamy na przegląd najlepszych adresów z warszawskiej listy Fine Dining Week!
1. Amber Room
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/08/amber-room-2-e1565354865122.jpg)
Jedna z pierwszych restauracji fine diningowych w Warszawie, zatem to miejsce z historią, dla miłośników tradycji. Ulokowane w przepięknym Pałacu Sobańskich w Alejach Ujazdowskich, zachwyci szczególnie miłośników klasycznych ogrodów.
Nie ma przecież nic lepszego, niż przepyszne jedzenie na świeżym powietrzu.
W kuchni dominują polskie smaki, lekko podkręcone inspiracjami śródziemnomorskimi. Jeśli chcecie zabrać kogoś na bardzo elegancki obiad czy kolację, polujcie na rezerwacje Fine Dining Week właśnie pod tym adresem.
2. Kanapa
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/08/Zupa-z-jesiotra-Kanapa-e1565345600429.jpg)
Kuchnia ukraińska nie cieszy się w Polsce specjalną renomą, a niesłusznie – w końcu to kawior, ostrygi, zmyślnie wykorzystane podroby i fantastyczne pierogi. Oczywiście na Narbutta każde z tych dań podniesione jest do rangi małego dzieła sztuki, nie bójcie się zatem przaśnego klimatu. Kanapa stacjonuje w dwupiętrowej kamienicy z lat 30. na Starym Mokotowie, urządzonej w stylu właściwym klimatowi międzywojennemu.
To świetne miejsce na rodzinne posiedzenie, zwłaszcza z udziałem dziadków i babć.
Potrawy z Fine Dining Week nie tylko pobudzą wspomnienia, ale otworzą też perspektywy na nowe, nietypowe smaki.
3. Concept13
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/08/Concept13-e1565352644189.jpg)
Wychodzimy z zabytkowych przestrzeni, by przenieść się na sam szczyt nowoczesnego budynku Vitkac na rogu Brackiej i Alei Jerozolimskich. Z piątego piętra rozciąga się zapierająca dech w piersiach panorama Warszawy, którą polecamy podziwiać w oczekiwaniu na dania. A te także mogą zwalić was z nóg, bo szef kuchni Rabie Aded Alsalam, uczeń Dariusza Barańskiego, odważnie sięga do inspiracji azjatyckich i bliskowschodnich.
Na talerzu znajdziecie więc harmonię smaku z całego świata.
Jeśli do Conceptu13 planowaliście się wybrać od dawna, to nadchodzący festiwal jest dobrą okazją, by w końcu zamiar zrealizować.
4. Kieliszki na Próżnej, Kieliszki na Hożej
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/08/IMG_6049-e1565352842811.jpg)
Te siostrzane miejsca łączy miłość do wina i umiejętny food pairing. Wybierając się tu z okazji festiwalu, koniecznie rozważcie skorzystanie z usług sommeliera, bo wpaść do Kieliszków i tylko zjeść to prawdziwy grzech. Obie lokalizacje zostały wyróżnione w poradniku Michelina ze względu na potrawy nieprzekombinowane smakowo, ale przygotowane z użyciem najwyższej jakości składników.
Po raz kolejny okazuje się, że w prostocie drzemie ogromna siła.
Polecamy zatem Kieliszki wielbicielom wina i lokalnych produktów. Wpadnijcie na Hożą, Próżną albo… pod oba adresy, by mieć porównanie!
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/08/Mizu-Warszawa-e1565345667221.jpg)
Jeśli uwielbiacie sushi, koniecznie zapiszcie odwiedziny w Mizu jako priorytet w waszych kalendarzach. W tej loftowej przestrzeni w sercu Żoliborza poznacie smak rewelacyjnej jakości ryb i owoców morza, umiejętnie skomponowanych z japońskimi dodatkami, takimi jak yuzu, grzyby enoki czy shichimi tōgarashi. Nie słyszeliśmy jeszcze o nikim, kto wyszedłby z Mizu niezadowolony – może jedynie z faktu, że dość wysokie (choć całkiem uzasadnione jakością) ceny w karcie regularnej nie pozwalają na częstsze odwiedziny. Wiecie już zatem co macie robić – odpalajcie kalendarz Fine Dining Week i rezerwujcie stolik w Mizu, zanim miejsca się rozejdą!
Festiwal rozpocznie się 28 sierpnia i potrwa do 11 września 2019 roku Macie więc całe dwa tygodnie, by odwiedzić polecane przez nas miejsca, ale spieszcie się z rezerwacjami – jesteśmy pewni, że powyższe adresy rozejdą się jak ciepłe, fine diningowe bułeczki!
Tekst: KG
Zdjęcia: materiały prasowe Fine Dining Week