Gdzie Leo DiCaprio zjadłby burgera, gdyby odwiedził Polskę? Letni przewodnik po restauracjach z Beyond Meat

Zła wiadomość jest taka, że amerykański gwiazdor, który zainwestował w markę Beyond Burger, raczej nie przyjedzie w tym roku do Polski. Dobra: lato 2020 Polacy spędzą w kraju, gdzie roi się od pięknych zakątków i dobrej wegańskiej kuchni.
.get_the_title().

Pandemia pokrzyżowała wielu z nas plany wakacyjne. Nie ma jednak tego złego, co by na dobre nie wyszło – zamiast pizzy w Neapolu, zjecie roślinnego burgera Beyond Meat w Polsce. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, to zapewniamy, że jest pyszny, a do tego krwisty jak dialogi z “Wilka z Wall Street”. Sprawdźcie nasz przewodnik po najlepszych polskich miejscówkach z Beyond Burgerem w ofercie!

1. Krowarzywa

Gdy siedem lat temu dwóch kumpli zakładało małą knajpkę Krowarzywa, nikt nie przewidywał, że w 2020 roku będzie to ogólnopolska sieć restauracji wegańskich.

Polacy pokochali koncept tego duetu za jego filozofię – prosta, zdrowa i pyszna kuchnia roślinna dla każdego.

A Krzysztof i Hubert nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa! Beyond Burgera serwują tu z karbowaną sałatą, świeżym szpinakiem, kiełkami, papryką, cebulą i piklowanym ogórkiem. Do tego jest opcja personalizacji – możemy wybrać bułkę (jasna, ciemna, bezglutenowa), dwa sosy (w tym wegański majonez) oraz dodatki (np. wegański ser feta albo kimchi).

Adresy:
Białystok, ul. Sienkiewicza 14
Gdańsk, ul. Brzozowa 15
Kraków, ul. Sławkowska 8
Poznań, ul. Kantaka 10
Rzeszów, ul. Matejki 6a
Szczecin, ul. Monte Cassino 3/1
Toruń, ul. Podmurna 52
Warszawa #1, ul. Hoża 29/31
Warszawa #2, ul. Marszałkowska 27/35
Warszawa #3, ul. Żelaznej bramy 1, Hala Gwardii
Warszawa #4, ul. Jana Pawła II 41a, Pasaż Muranów
Warszawa #5, ul. Dzwonnicza 3
Warszawa #6, ul. Rosy Bailly 1A lokal 4r2
Wrocław, ul. Rzeźnicza 34
Łódź, ul. Piotrkowska 115/119

2. Byczyn, Poznań, ul. Górna Wilda 61

Chociaż Warszawa jest w czołówce rankingu portalu Happy Cow na najbardziej przyjazne miasta dla wegan, to Poznań ostro depcze jej po piętach. Będąc w stolicy Wielkopolski, koniecznie odwiedźcie Byczyn – klimatyczny lokal w centrum w pobliżu Starego Browaru.

To amerykańska kuchnia w roślinnym wydaniu.

Zjecie tu m.in. burgery w autorskich kompozycjach, nuggetsy z boczniaków, seitan stripsy i mac’n’cheese z wegańskim bekonem, a popijecie pysznymi milkshake’ami. Wszystko oczywiście w byczych porcjach. Najbardziej polecamy pozycję o nazwie Beyond Meat Black Cheeseburger z bekonem z kokosa, karmelizowaną cebulą, ogórkiem konserwowym, pomidorem, czerwoną cebulą, sosem serowym, sosem tysiąca wysp, sałatą lodową, czarną bułką i dodatkiem mac’n’cheese.

3. Meet & Fit

Możecie zostać w Poznaniu albo wyruszyć do jednego z pozostałych 10 lokali sieci Meet & Fit.

Tam Beyond Burger ma na imię – a jakże! – Leonardo i występuje w dwóch wydaniach – szwajcarskim i wytrawnym.

Ten pierwszy to propozycja dla miłośników sera – na burgerze roztapia się wegański cheddar w towarzystwie rukoli, majonezu, grillowanych pieczarek, białej cebuli i sosu BBQ. Z kolei ten drugi to klasyk – rukola, pomidor, ogórek kiszony, cebula czerwona i łagodna salsa pomidorowo-paprykowa.

Adresy:
Białystok, ul. Legionowa 28
Gliwice, CH Forum Lipowa 1
Lublin, CH Atrium Felicity Al. Wincentego Witosa 32
Płock, CH Atrium Mosty Tysiąclecia 2a
Poznań, ul. Szczepankowo 74
Pruszków, ul. Bolesława Prusa 13
Sochaczew, ul. Warszawska 5
Szczecin, ul. Wojska Polskiego 4
Świnoujście, ul. Żeromskiego 79/80
Warszawa, ul. Grzybowska 3
Warszawa, ul. Konstruktorska 9
Żyrardów, ul. Izy Zielińskiej 21b

4. House of Seitan, Gdańsk, Wajdeloty 3

Jeśli jesteś nad morzem, ale nie pod drodze ci do Meet&Fit w Świnoujściu, polecamy odwiedzić House of Seitan w Gdańsku.

Wbrew nasuwającym się skojarzeniom jest tam anielsko pysznie, chociaż wegański schabowy wchodzi jak zły.

Właścicielki mówią o swoim biznesie “gotujące typiary, dużo brokatu i trochę imprez”, a ich menu to polska kuchnia w roślinnym wydaniu. Okazjonalnie serwują także Beyond Burgera, więc jeśli chcecie go zjeść, warto zawczasu odwiedzić fanpage lub przedzwonić.

5. Ed Red, Kraków, ul. Bocheńska 7

Na koniec niemałe zaskoczenie. Bywalcy i mieszkańcy Krakowa znają tę miejscówkę jako wybitnie mięsariańską – Ed Red słynie ze steków z sezonowanej wołowiny oraz rzemieślniczych konserw mięsnych.

Od niedawna jednak otworzył się również na miłośników kuchni roślinnej i proponuje zamianę mięsa na Beyond Meat we wszystkich swoich burgerach.

Możecie wybierać wśród trzech opcji: Klasyczny burger Eda z cheddarem, Burger Eda BBQ z bekonem i ostrą papryką oraz Burger Eda z kozim serem i pieczoną papryką. Warto jednak zaznaczyć, że ze względu na dodatki, burgery będą zgodne jedynie z dietą wegetariańską.

Odwiedzajcie i jedzcie, bo wakacje są od tego, aby spróbować czegoś nowego! A tymczasem my już rozglądamy się za kolejnymi burgerowniami do polecenia.

Banner Image Banner Image
Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook
Age: