Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Gwiazdki Michelin 2018 rozdane. Jak wypadły polskie restauracje?

Atelier Amaro i Senses nagrodzone po raz kolejny. Oprócz nich na kartach przewodnika pojawiły się także inne polskie lokale.
.get_the_title().

Wczoraj wieczorem w Budapeszcie odbyła się uroczysta ceremonia, podczas której zostało zaprezentowane najnowsze wydanie słynnego czerwonego przewodnika Michelin – „Main Cities of Europe 2018”.

W nowej edycji znalazły się 54 restauracje z Polski – 30 z Warszawy i 24 z Krakowa, bo tylko te dwa miasta z naszego kraju brane są pod uwagę.

Zeszłoroczny przewodnik zawierał o 3 polskie restauracje mniej. To nie jedyna zmiana, bowiem z przewodnika wypadły trzy warszawskie i dwie krakowskie restauracje, natomiast na ich miejsce dołączyły cztery z Krakowa i tyle samo z Warszawy.

All set #heartmade #atelierAmaro*

Post udostępniony przez Wojciech Amaro (@modest9amaro)

Które lokale z Polski zostały nagrodzone gwiazdkami?

Prestiżowe wyróżnienie po raz kolejny trafiło do dwóch warszawskich restauracji – Atelier Amaro i Senses.

Atelier Amaro/Źródło: FB
Senses/Źródło: FB

Atelier Amaro, pierwsza polska restauracja nagrodzona gwiazdką (w 2013 roku), tym razem już po raz szósty cieszy się tym wyróżnieniem, natomiast Senses dostało gwiazdkę po raz trzeci. Innym ważnym odznaczeniem, które przyznane zostało wczoraj przez Michelin jest Bib Gourmand, czyli nagroda za stosunek jakości do ceny. Uhonorowane zostały nim cztery warszawskie lokale – Alewino.pl, Kieliszki na Próżnej, Brasserie Warszawska i Butchery & Wine – oraz krakowskie Zazie Bistro. Kolejne wyróżnienie, które trafiło do polskich restauracji, to tzw. komplety sztućców, które inspektorzy Michelin przyznają za wystrój, atmosferę i jakość obsługi w lokalu. Maksymalnie można otrzymać cztery symbole sztućców. Cztery trafiły wczoraj do warszawskiego Amber Room, trzy do Atelier Amaro, Senses, Belvedere, Bistro de Paris i Platter by Okrasa oraz krakowskich Copernicus i Trzy Rybki.

O tym, że lokal trafi do słynnego przewodnika decydują inspektorzy Michelin. To oni przygotowują rekomendacje, anonimowo odwiedzają restauracje (swoją tożsamość mogą ujawnić dopiero po zakończeniu wizyty) i przyznają oceny. Co oznacza liczba gwiazdek? Jedna gwiazda wyróżnia lokal, który charakteryzuje wysoka jakość (jedzenia, obsługi, wystroju), dwie oznaczają doskonałą kuchnię, a trzy to restauracja tak wyjątkowa, że warto się wybrać w podróż specjalnie po to, aby ją odwiedzić. Ten ostatni tytuł przyznawany jest kolegialnie przez trzech inspektorów Michelin. Symbol Wschodzącej Gwiazdki oznacza z kolei, że lokal ma szanse na to, aby w następnych latach doczekać się gwiazdki – tak było na przykład z Atelier Amaro, które w 2012 roku otrzymało to wyróżnienie.

Źródło: magazyn-kuchnia.pl, Kukbuk
Tekst: NS

Źródło zdjęcia głównego: Kieliszki na Próżnej Facebook

FOODIE