Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Heura: w smaku jak kurczak, a jest wege

Spróbujcie wegańskiego kurczaka marki Heura. Mamy dla was 3 przepisy idealne na lato.
.get_the_title().

Zrezygnowanie z jedzenia mięsa to najlepsza przysługa, jaką możecie zrobić naszej planecie. Wiadomo jednak, że dla niektórych to dosyć radykalny krok – dlatego polecamy choćby fleksitarianizm, czyli ograniczenie mięsa. Mniej wyrzeczeń, ale wciąż dużo pożytku. Ale co z tęsknotą za tymi wszystkimi kurczakami, kotletami i wędlinami? Czasem najbardziej zagorzali weganie mają w końcu apetyt na smaki, które pamiętają z dzieciństwa.

Nic więc dziwnego, że rynek roślinnych odpowiedników mięsa rozwija się w imponującym tempie.

A smak niektórych zamienników do złudzenia przypomina ich mniej ekologiczne wersje. Tak jest w przypadku wegańskiego kurczaka hiszpańskiej marki Heura, który dostępny jest w dwóch wersjach: klasycznej i w kawałkach. Każda z nich kosztuje 14,99 zł (cena sugerowana), a znajdziecie je we Frisco, Aldi, Auchan, Organic Farma Zdrowia i wybranych sklepach w całym kraju.

Produkty Heura mają niską zawartość tłuszczu, są bogate w błonnik, białko i żelazo, wolne od GMO, a w ich składzie znajdziecie oliwę z oliwek. – Zmiana diety na roślinną daje realne korzyści: chroni zwierzęta, zmniejsza emisję CO2 i ogranicza zużycie wody. Naszym celem jest zastąpienie białka zwierzęcego białkiem roślinnym. Heura to nie substytut mięsa, ale jego następca – tłumaczy Marc Coloma, CEO i współzałożyciel Heury. Można mu wierzyć, bo przy produkcji mięsa z kurczaka zużywa się aż o 99 proc. więcej wody niż przy produkcji jego wegańskiego odpowiednika.

I najważniejsze: z produktami Heura nie musicie iść na żaden kompromis smakowy! Marka opracowała technologię, dzięki której jej wegekurczak jest tak samo soczysty jak niewegański oryginał.

Zresztą przekonajcie się sami. Sprawdźcie te przepisy, w których pierwsze skrzypce gra kurczak Heura.

Lekka sałatka z domowym sosem

Składniki na sałatkę:
90 g kurczaka wegańskiego Heura
60 g rukoli
1 awokado
1 burak
1 łyżka pestek dyni
30 g kiełków
90 g pieczarek
150 g ciecierzycy
1/2 cytryny

Składniki na sos:
50 ml oliwy z oliwek
70 ml wody
50 g mielonych migdałów
10 g soli
15 ml soku z cytryny
50 g ketchupu

Przygotuj domowy sos koktajlowy. Wymieszaj migdały, wodę i sól. Ubijaj, stopniowo dodając oliwę z oliwek. Dodaj ketchup i wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj.

Do miski wrzuć rukolę i ugotowaną ciecierzycę. Pokrój pieczarki i dodaj je do mieszanki. Smaż kurczaka wegańskiego Heura® na patelni na złoty kolor. Połóż go na wierzchu sałatki i dodaj pokrojone awokado. Skrop oliwą, sokiem z cytryny i posyp solą. Następnie polej dużą łyżką domowego sosu. Posyp kiełkami i pestkami dyni.

Śródziemorsko-azjatycki stir fry

180 g kurczaka wegańskiego Heura
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 gałązka pietruszki
6-8 szparagów
100 ml sosu sojowego
30 g orzeszków ziemnych
400 g makaronu chińskiego
1 cukinia
1 łyżka sezamu
1 łodyga trawy cytrynowej
20 g drobno posiekanej kolendry

Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu, podsmaż i odstaw na później. Papryki pokrój w cienkie paski, a szparagi na średniej wielkości kawałki. Pokrój cukinię na cienkie plasterki. Wlej odrobinę oliwy z oliwek do woka i przyrumieniaj kurczaka wegańskiego Heura przez 5 minut. Następnie odłóż na osobny talerz.

Lekko spryskaj wok olejem i poczekaj, aż będzie bardzo gorący. Dodaj szparagi i paprykę i dobrze wymieszaj. Smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj cukinię i rozkrojoną trawę cytrynową. Mieszaj, aby nie przykleiły się do patelni. Gdy warzywa się przyrumienią, wyłącz ogień. Dodaj kurczaka wegańskiego Heura, orzeszki ziemne i sezam. Posyp drobno posiekaną kolendrą do smaku. Dodaj obfitą porcję sosu sojowego. Na koniec wmieszaj makaron.

Kolorowe szaszłyki

50 g kurczaka wegańskiego w kawałkach Heura
1 cebula
1 cukinia
4 małe ziemniaki
1 kolba kukurydzy
olej
sól gruboziarnista
rozmaryn

Rozgrzej piekarnik do 180ºC lub rozpal grill. Obierz ziemniaki, zrób w nich dziurki i ułóż na blasze lub ruszcie. Piecz przez 10 minut. W międzyczasie pokrój cukinię i kukurydzę w grube plastry. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Na patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian warzywa i kurczaka wegańskiego Heura. Dopraw solą i rozmarynem.

Przygotowanie na patelni: wlej odrobinę oleju i poczekaj aż się rozgrzeje. Smaż szaszłyki, obracając je od czasu do czasu. Gdy szaszłyki zbrązowieją, zdejmij je z patelni i podawaj na ciepło.

Przygotowanie na grillu: natrzyj szaszłyki odrobiną oleju i piecz na rozgrzanym ruszcie, obracając od czasu do czasu. Gdy szaszłyki zbrązowieją, zdejmij je z rusztu i podawaj na ciepło.

Zdjęcia: Heura

FOODIE