Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Holenderski browar zbiera poświąteczne choinki i wytwarza z nich piwo

Słyszeliśmy już o przemianie wody w wino, ale nie o choinek w piwo, a trzeba przyznać, że brzmi to naprawdę ciekawie.
.get_the_title().

Przed świętami pojawia się wysyp pomysłów na alternatywne, eko-opcje choinkowe – od układania jej ze stosu książek po przyozdabianie bombkami ananasów. Nie brakuje jednak też zwolenników tradycji, którzy na szczęście coraz częściej chcą pozostać w duchu nieszkodzenia klimatowi. Dlatego tłumnie korzystają z funkcjonujących w okresie przedświątecznym w praktycznie każdym dużym mieście wypożyczalni drzewek.

A co jeśli ktoś poszedł jednak w oldskool i wybrał się z siekierą do lasu po świerk? Albo – co bardziej prawdopodobne – na miejscowy bazarek, na którym pan Zenek sprzedaje z paki swojego busa „świeżo” ścięte choinki? Skoro już wybraliśmy tę opcję, może przynajmniej po świętach warto byłoby ją przekazać na jakiś szczytny cel. Niestety tych w Polsce jeszcze ze świecą szukać, ale w związku z tym poszukajmy inspiracji na przyszłość w Holandii.

To właśnie Holendrzy, a dokładniej browar Lowlander Beer Co, wymyślili niebanalny i zapewne niezwykle smaczny sposób na recykling świątecznych drzewek. Właściciele uznali, że igły świerków idealnie sprawdzą się w procesie warzenia piwa. A ci państwo znają się na rzeczy jak mało kto! Od początku swojej działalności stawiają na działalność opartą na roślinne receptury i eksperymentowanie z ziołami, przyprawami i inną roślinnością.

Na swojej stronie internetowej zapewniają: „tworzymy botanicznie warzone piwa, które są pełne charakteru i smaku”.

Od 2 stycznia browar zbiera poświąteczne choinki z obszarów całych Niderlandów. Chęć przekazania drzewka może zgłosić każdy – od osób prywatnych po bary i restauracje. A żeby ułatwić chętnym udział w akacji – specjalna ciężarówka marki podjedzie po drzewko pod same drzwi darczyńcy.

W takim wypadku chyba naprawdę nie ma powodu, by świerk zakończył swój żywot na wysypisku lub w piecu, zamiast w bursztynowym trunku.

A ten nietuzinkowy trunek powstaje w procesie warzenia igieł świerku z dodatkiem owoców jałowca. Z takiej mikstury zostaje wyczarowana Winter IPA, w której chmielowy smak łączy się z żywiczno-cytrusowym twistem. Jest to coroczna, limitowana, zimowa edycja produktów browaru. Żeby jednak za rok powstała ta wyjątkowa IPA potrzebnych jest 6 tysięcy kilogramów igieł. Trzymamy kciuki za Holendrów, żeby stanęli na wysokości zadania!

Akcji recyklingu choinek towarzyszy kampania crowdfundingowa „Tree to Table”. Lowlander pragnie bowiem, aby przetworzone zostało całe drzewko: od igieł – co leży po stronie browaru, po ostatnią drzazgę, a tu potrzebna już będzie pomoc z zewnątrz. Plan jest taki, żeby z pozostałości drzewek powstały produkty, które będą współgrać z uwarzonym piwem – specjalne skrzynki, czy produkty spożywcze. Ukoronowaniem akcji ma być bowiem seria pop-out’owych kolacji, podczas których na stole znalazłyby się wszystkie powstałe z choinek cuda.

Pomysł jest intrygujący i chyba jedyny minus jaki na ten moment widzimy jest taki, że w niektórych przypadkach oznacza on pozbycie się z domu choinki przedwcześnie. Coroczną tradycją w wielu domach jest trzymanie jej do Wielkanocy. Z drugiej jednak strony – jeśli coś miałoby nas przekonać do tego wcześniejszego pożegnania się z drzewkiem, to byłoby to właśnie dobre piwo 😉

Użyte w tekście zdjęcia pochodzą z Facebooka @Lowlanderbeer
Tekst: Kinga Dembińska

FOODIE