Hot honey to nowy trend? Wiemy, z czym go jeść i znamy przepis na domowy pikantny miód
![Hot honey to nowy trend? Wiemy, z czym go jeść i znamy przepis na domowy pikantny miód .get_the_title().](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/08/collage-2.jpg)
Ocet balasmiczny, sos sojowy, ketchup, sriracha czy majonez to dodatki do potraw, które u wielu z was zawsze znajdą się w kuchni. Jednak możliwe, że w waszej kolekcji brakuje czegoś zarazem słodkiego i ostrego – być może hot honey również zasługuje na miejsce na waszej kuchennej półce.
Hot honey, jak sama nazwa wskazuje, jest połączeniem miodu i papryczek chili, które zapewni rozkoszny, słodko-pikantny dodatek do potraw.
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/08/photo-1558642452-9d2a7deb7f62.jpg)
Wystarczy, że go spróbujecie, a szybko zorientujecie się, że to doskonały dodatek do niemal każdego słodkiego lub pikantnego dania.
Będzie go używać do wszystkiego – zapewniamy!
Dodajcie go do pizzy, makaronu czy tostów lub użyjcie jako składnik marynaty i posmarujcie nim warzywa, tofu, tempeh lub skrzydełka z kurczaka. Świetnie sprawdzi się także w słodkich, maślanych ciasteczkach, lodach i kruszonce. Ręczymy, że podkręci ich smak! Możecie nawet spróbować wmieszać go do koktajlu, porannej filiżanki kawy lub herbaty. Możliwości są naprawdę nieograniczone, wystarczy kombinować.
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/08/COURTESY-OF-MIKES-HOT-HONEY.jpg)
Wiele amerykańskich firm wprowadziło autorskie, gotowe produkty, ale hot honey z łatwością przyrządzicie również samodzielnie w domu.
Poziom przypraw i rodzaj użytej papryki zależy od was i waszej tolerancji na ostry smak. Jeśli będziecie odpowiednio balansować ilością papryczek, możecie otrzymać coś naprawdę pysznego!
Wymieszajcie ½ łyżeczki płatków chili (lub taką samą ilość świeżej, drobno posiekanej ostrej papryczki) z 2 łyżkami miodu lub zwiększcie ilość obu składników i zróbcie od razu większą porcję hot honey. Hot honey zachowuje równowagę słodyczy i ostrości, która doda niecodziennego smaku do każdego posiłku, nie przytłaczając go. Naszym zdaniem, hot honey byłby też doskonałym dodatkiem do kakao – bo przecież czekolada świetnie idzie w parze z ostrym smakiem chili. Spróbujecie?
Tekst: Marta Mankiewicz