Hot honey to nowy trend? Wiemy, z czym go jeść i znamy przepis na domowy pikantny miód

Z pewnością łączyliście już miód i papryczki w niejednej potrawie czy marynacie. Ta mieszanka świetnie sprawdzi się też jako codzienna przyprawa, więc może warto od razu zrobić słoik na zapas.
.get_the_title().

Ocet balasmiczny, sos sojowy, ketchup, sriracha czy majonez to dodatki do potraw, które u wielu z was zawsze znajdą się w kuchni. Jednak możliwe, że w waszej kolekcji brakuje czegoś zarazem słodkiego i ostrego – być może hot honey również zasługuje na miejsce na waszej kuchennej półce.

Hot honey, jak sama nazwa wskazuje, jest połączeniem miodu i papryczek chili, które zapewni rozkoszny, słodko-pikantny dodatek do potraw.

źródło: unsplash

Wystarczy, że go spróbujecie, a szybko zorientujecie się, że to doskonały dodatek do niemal każdego słodkiego lub pikantnego dania.

Będzie go używać do wszystkiego – zapewniamy! 



Dodajcie go do pizzy, makaronu czy tostów lub użyjcie jako składnik marynaty i posmarujcie nim warzywa, tofu, tempeh lub skrzydełka z kurczaka. Świetnie sprawdzi się także w słodkich, maślanych ciasteczkach, lodach i kruszonce. Ręczymy, że podkręci ich smak! Możecie nawet spróbować wmieszać go do koktajlu, porannej filiżanki kawy lub herbaty. Możliwości są naprawdę nieograniczone, wystarczy kombinować.

źródło: MIKES HOT HONEY

Wiele amerykańskich firm wprowadziło autorskie, gotowe produkty, ale hot honey z łatwością przyrządzicie również samodzielnie w domu.

Poziom przypraw i rodzaj użytej papryki zależy od was i waszej tolerancji na ostry smak. Jeśli będziecie odpowiednio balansować ilością papryczek, możecie otrzymać coś naprawdę pysznego!

Wymieszajcie ½ łyżeczki płatków chili (lub taką samą ilość świeżej, drobno posiekanej ostrej papryczki) z 2 łyżkami miodu lub zwiększcie ilość obu składników i zróbcie od razu większą porcję hot honey. Hot honey zachowuje równowagę słodyczy i ostrości, która doda niecodziennego smaku do każdego posiłku, nie przytłaczając go. Naszym zdaniem, hot honey byłby też doskonałym dodatkiem do kakao – bo przecież czekolada świetnie idzie w parze z ostrym smakiem chili. Spróbujecie?

Tekst: Marta Mankiewicz

Banner Image Banner Image
Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook
Age: