Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Desery bez pieczenia, idealne na lato!

W czasie upałów z pewnością przydadzą się wam przepisy na desery, które można wykonać bez konieczności użycia piekarnika. Są proste, a składniki do ich przygotowania kupicie w każdym sklepie.
.get_the_title().

W niektóre letnie dni bywa tak gorąco, że nawet nie przyjdzie nam na myśl rozgrzewanie piekarnika. Jednak jeśli nie wyobrażacie sobie dnia bez słodyczy, to nie powstrzymają was przed nimi nawet najbardziej intensywne fale upałów. Wtedy z pewnością przydadzą się przepisy na desery, które obejdą się bez wysokiej temperatury.

1. Kanapki lodowe

zdjęcie: thecookierookie.com

Przepis na kanapki z lodami dla niektórych może być powrotem do smaku z dzieciństwa. Dla mnie jest na pewno! Dziś jednak propozycja w wersji bardziej na wypasie, z lodami i porcją czekoladowego kremu, ale – żeby nie było aż tak beztrosko – na grahamowych krakersach.

Kluczem do idealnej lodowej kanapki są oczywiście dobre, kremowe, ale twardsze lody.

zdjęcie: thecookierookie.com

– krakersy graham lub pełnoziarniste
– lody waniliowe
– Nutella lub inny słodki krem do smarowania

Najlepiej użyjcie większego naczynia i zróbcie od razu większą porcję. W zamrażarce kanapki lodowe wytrzymają długo (o ile nie zjecie wszystkich naraz).

Cały spód naczynia wyłóżcie krakersami. Rozsmarujcie na wierzchu Nutellę. Lody pokrójcie na kwadraty wielkości krakersów i ułóżcie je na czekoladowym kremie. Jeśli trudno jest wam wykroić równe porcje, po prostu zróbcie to po swojemu, tak aby sprytnym sposobem zakryć krem na krakersach. Na koniec przyłóżcie drugi krakers na górę i lekko dociśnijcie. Natychmiast włóżcie do zamrażarki na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie wyjmijcie naczynie, ostrym nożem rozdzielcie od siebie każdą lodową kanapkę i zawińcie osobno w folię aluminiową. Porcja dla każdego gotowa!

2. Eton Mess

zdjęcie: sweetestmenu.com

Podstawą smacznego Eton Mess są świeże owoce. Zazwyczaj w tym deserze używa się truskawek, ale pysznie będzie też ze świeżymi malinami.

Moją jedyną wskazówką jest zrobienie tego deseru tuż przed samym podaniem.

W przeciwnym razie bezy po prostu znikają i topią się w śmietanie – a przecież chodzi o chrupiącą bezę w każdym kęsie!

zdjęcie: sweetestmenu.com

– świeże truskawki lub inne owoce + 1 łyżka cukru
– 400 ml śmietany 32 proc.
– 1 łyżka cukru pudru
– bezy

Najpierw zasypcie łyżką cukru pokrojone na kawałki truskawki, aby puściły trochę soku. W międzyczasie ubijcie śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Do większej miski rozkruszcie bezy, dodajcie owoce wraz z sokiem i ubitą śmietanę. Wymieszajcie delikatnie i podajcie w osobnych miseczkach.

3. Jagodowe mrożone babeczki jogurtowe

Najprostsze mrożone babeczki, jakie możecie zrobić.

W dodatku z masłem orzechowym, które kochają wszyscy! Zamiast jagód możecie tak naprawdę użyć dowolnych owoców – sprawdzą się wszystkie owoce lata. Pamiętajcie, aby wyjąć je kilka minut wcześniej przed podaniem – nabiorą lepszej konsystencji.

– 4 łyżki masła orzechowego
– 4 łyżki miodu
– 2 szklanki ulubionego muesli lub granoli
– 2 ½ szklanki jogurtu greckiego
– pół szklanki jagód
– owoce do dekoracji

Podgrzejcie masło orzechowe i miód w garnku na małym ogniu i dodajcie do musli lub granoli. Wymieszajcie, aby całość się połączyła, a następnie rozłóżcie po 1 łyżce do 12 foremek na muffinki, mocno dociskając masę do dna.

Do blendera wrzućcie jagody, jogurt grecki, cukier puder i zmiksujcie. Każdą foremkę napełnijcie dwoma łyżkami jagodowego jogurtu i udekorujcie dodatkowo owocami. Przykryjcie szczelnie folią aluminiową i wstawcie do zamrażarki na co najmniej 2 godziny. Wyjmijcie babeczki kilka minut przed jedzeniem, aby nie były tak zmrożone.

4. Najszybsze ciastka z ciastek, czyli Cracker Cookies

Uznacie, że to w zasadzie nie deser, a zwyczajne połączenie w jedno kilku składników, które same w sobie już smakują dobrze. Prawda, ale czasem i taka forma deseru ma sens. Przygotowanie Cracker Cookies sprawi dużo frajdy zwłaszcza dzieciom! Poza tym, każdy czasem chce mieć wszystko co dobre w jednym ciastku!

Można mieszać różne ciastka, krakersy i używać przeróżnych kremów i dodatków.

Moim zdaniem najlepsze połączenie to lekko solone ciastka i masło orzechowe, ale dajcie się ponieść wyobraźni! Smacznie będzie także z solonym karmelem, kajmakiem, Nutellą czy z amerykańskim Marshmallow Fluff, czyli z kremem z popularnych pianek.

– ciastka / krakersy
– masło orzechowe, Nutella, Marshmallow Fluff, kajmak
– roztopiona czekolada
– pokruszone orzeszki, sól morska, liofilizowane owoce

Wszystko, co musicie zrobić, to wziąć dwa ciastka lub krakersy, posmarować je kremem lub masłem orzechowym, skleić razem i zanurzyć w ciepłej, rozpuszczonej czekoladzie. Na koniec możecie posypać czekoladę orzeszkami albo innym dodatkiem i chłodzić przez 30 minut.

5. Mojito Pie

źródło: unsplash

Cytrusowo-miętowe, czyli dokładnie tak, jak powinno smakować ciasto, które ma w nazwie mojito!

– 150g kruchych ciastek maślanych drobno zmielonych (możecie to zrobić w blenderze)
– 80g roztopionego masła
– 250g mascarpone
– 500g śmietany 32 proc.
– 3 łyżki cukru
– 1 limonka, skórka i sok
– 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty

W misce wymieszajcie zmielone ciastka i masło. Wysypcie je na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnijcie, tworząc kruchy spód.

Do drugiej miski włóżcie mascarpone, cukier i śmietanę i ubijcie na gładki krem. Następnie dodajcie sok i skórkę z limonki oraz miętę. Delikatnie wymieszajcie i wyłóżcie masę na spód. Schłodźcie deser w lodówce przez co najmniej 6 godzin. Po tym czasie ostrożnie wyjmijcie ciasto z lodówki i udekorujcie plasterkami limonki.

Tekst: MM

FOODIE