IKEA stawia na „sztuczne mięso” i wprowadza makaron z wegańskim sosem
Coraz więcej restauracji sieciowych i marketów wprowadza produkty roślinne mające imitować w smaku mięso. Ma to związek z rosnącą świadomością dotyczącą masowych ubojni i warunków, w jakich hodowane są zwierzęta. Naprzeciw potrzebom ludzi wrażliwych na krzywdę braci mniejszych wychodzi również szwedzka marka IKEA. Tomasz Jachimczak, country commercial & range manager firmy, podkreślił w wywiadzie dla portalu Wirtualnemedia.pl, że wegetariańskie produkty dostępne w ofercie IKEA cieszą się rosnącą popularnością. Przypomnijmy, że zjemy tam obecnie roślinne klopsy, wegetariańskie hot dogi, a nawet wegańskie lody o smaku truskawkowym.
Jeszcze w pierwszym kwartale 2020 roku oferta ta poszerzy się o wegańskie penne. W jego skład wchodzi makaron z sosem pomidorowym bolońskim z wegańskim zamiennikiem, który w smaku do złudzenia przypomina prawdziwe mięso mielone.
Nie tylko jego aromat jest łudząco podobny, ale także tekstura. Całość posypana jest wegańskim serem Gran Vegiano, który w smaku zbliżony jest do sera Grana Padano.
Danie dostaniemy w IKEI od 17 marca 2020. Za jedną porcję zapłacimy jedyne 8,99 zł.
Za produkt odpowiedzialna jest marka The Vegetarian Butcher – założona w 2010 roku w Niderlandach. Firma ma już za sobą pierwsze sukcesy. W 2019 roku stworzyła recepturę bezmięsnego burgera dla innej sieciówki – Burger Kinga. The Vegetarian Butcher ma punkty sprzedaży w całej Europie. Niestety, do Polski jeszcze nie zawitał. Najbliższe lokale znajdują się w Berlinie, we Wiedniu i w Pradze.
Tekst: PKW