IKEA zdradza przepis na kultowe klopsiki. Oczywiście podaje go w formie instrukcji

Sklepy stacjonarne IKEA w Polsce i innych objętych pandemią krajach zostały zamknięte do odwołania. W Wielkiej Brytanii kilka z nich tymczasowo pełni funkcję centrów drive-through, w których wykonywane są testy na koronawirusa. „W czasie, gdy stacjonarne sklepy będą zamknięte i więcej czasu będziemy spędzać w domach, chcielibyśmy wspierać was, nadal umożliwiając piękniejsze, zdrowsze i bardziej zrównoważone domowe życie” – czytamy na polskiej stronie IKEA, w wiadomości od Caroliny Garcia Gomez, Dyrektor Generalnej ds. Zrównoważonego Rozwoju i Prezes IKEA Retail Polska.
Podobnie sądzi brytyjski oddział marki i udostępnia przepis na kultowe klopsiki.
I nawet jeśli nie od razu uczynią one nasze życie piękniejszym, to na pewno stanie się ono bardziej znośne i smaczniejsze.

„Klopsiki to chyba najbardziej uroczy element codziennych posiłków. Na całym świecie istnieją setki ich odmian. Małe okrągłe i wyjątkowo apetyczne – smakują wybornie w każdej sytuacji. […] Tak, klopsiki to małe kuchenne kameleony, które tworzą świetne połączenia z szeroką gamą smaków” – czytamy w w wydanej przez IKEA książce z przepisami „Jedzenie gotowe”. Znajdziemy w niej m.in. dania z klopsikami wieprzowymi, drobiowymi i wegetariańskimi z przeróżnymi dodatkami, ale nie został tam podany sam przepis na te smakowite kulki. – radzono, by kupić w sklepiku IKEA mrożone.
Ze względu na pandemię IKEA postanowiła jednak zdradzić, jak można przygotować odpowiednik ich słynnego dania w warunkach domowych.




Przepis na klopsiki jest następujący:
W misce łączymy ze sobą 500 gramów mielonego mięsa wołowego z 250 gramami mięsa wieprzowego. Do tego dodajemy 1 drobną posiekaną cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, 100 gramów bułki tartej i 1 jajko. Całość mieszamy. Na koniec dodajemy 5 łyżek stołowych mleka oraz sól i pieprz – wedle uznania.
Z takiej masy formujemy niewielkie kulki, które układamy na talerzu i wkładamy na 2 godziny do lodówki, żeby lepiej trzymały kształt podczas późniejszej obróbki cieplnej. Po upłynięciu tego czasu, najpierw kładziemy je na rozgrzanym na patelni oleju i podsmażamy tak, aby nabrały koloru z każdej strony. Później przekładamy je do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. I gotowe!
Choć wiadomo, że do klopsików najlepszy jest dżem z borówek, IKEA podała również przepis na kremowy sos. W celu przygotowania sosu rozpuszczamy w garnku 40 gramów masła, po czym dodajemy do niego 40 gramów zwykłej mąki i energicznie mieszamy do powstania gładkiej masy. Do tego dodajmy po 150 mililitrów wywaru – wieprzowego i warzywnego – i kontynuujemy mieszanie. Na koniec dodajemy 150 mililitrów śmietanki o wysokiej zawartości tłuszczu, 2 łyżki stołowe sosu sojowego i jedną musztardy Dijon. Sos musi się zagotować i zgęstnieć.
Smacznego!
Zdjęcie główne: Ikea UK i Instagram @iwantivegan
Tekst: KD