Jak przyrządzić deser na grillu? Wskazówki i inspiracje na słodkości z rusztu

Deser z grilla to nie tylko grillowany tost z dżemem czy banan nadziany czekoladą. Chcecie poznać przepisy na desery z rusztu i dowiedzieć się, jak grillować na słodko? Mamy dla was kilka wskazówek.
.get_the_title().

1. Uwaga na płomienie

Można grillować owoce, a można też pokusić się o upieczenie na grillu maślanego ciasta. Należy jednak pamiętać o tym, by kładąc owoce lub naczynie z ciastem na ruszt, umieścić je po 'chłodniejszej’ stronie grilla, z dala od głównego źródła ciepła. Dzięki temu będą dopiekać się powoli i stopniowo. Ułożenie ich bezpośrednio nad rozżarzonymi płomieniami wiąże się z nieuniknionym i szybkim przypaleniem od spodu.

ŹRÓDŁO: PIXABAY

2. Używaj żeliwnych naczyń

W porównaniu do stali nierdzewnej lub aluminium, grube żeliwo pozwala deserom piec się wolniej, dając przy tym większą kontrolę nad ich stanem gotowości.

Ponadto żeliwne naczynie przenosi ciepło równomiernie i powoli, w efekcie dając wypiekowi piękną i pożądaną teksturę.

3. Dużo masła

Aby uzyskać ładną, przyrumienioną teksturę deseru i zapobiec jego przywarciu, należy obficie posmarować masłem naczynie, którego używamy. Dobrym zamiennikiem dla tych, którzy eliminują ze swojej diety produkty mleczne może być nadające się do smarowania masło kokosowe.

Dodatek tłuszczu nadaje grillowanemu deserowi charakterystyczną konsystencję i smak, a w przypadku ciasta pozwala w łatwy sposób zsunąć je potem na talerz.

ŹRÓDŁO: UNSPLASHED

4. Najlepsze będą ucierane ciasta maślane

Na grillu warto przygotować pudding chlebowy, maślany placek z owocami lub brownie.

Zrobienie tych ciast nie pochłania wiele czasu, a ponadto nie są tak wymagające w procesie pieczenia. Wystarczy je zrobić, przełożyć do naczynia, wstawić na ruszt i podglądać co jakiś czas, czy już są gotowe. Nie opadną i nie muszą być godzinami studzone przez krojeniem.

5. Bądź cierpliwy

Przepływ powietrza i wymiana ciepła na grillu na ogół zachodzi wolniej niż w tradycyjnym piekarniku, dlatego też przy deserze musisz uzbroić się w cierpliwość i dać swoim wypiekom 10-15 minut więcej niż w przypadku pieczenia w domu. Warto użyć pokrywy albo wspomóc się folią aluminiową, by przyspieszyć czas grillowania i zapewnić równomierne rozprowadzanie ciepła.

A teraz spójrzcie, co słodkiego możecie z łatwością przyrządzić na grillu!

Brownie z grilla

Podczas 'pieczenia’ na grillu nabiera ciekawego, dymnego aromatu. Najlepiej zjadać je z waniliowymi lodami.

ŹRÓDŁO: Victor Protasio

100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
3 jajka
80 g cukru
50 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody

W małej misce wymieszaj mąkę, sól i sodę, odłóż na bok. Czekoladę i masło rozpuść w rondlu na grillu i wymieszaj dokładnie do roztopienia. Odstaw z ognia, niech ostygnie, a następnie dodaj jajka oraz cukier i mieszaj, aż masa będzie gładka. Dodaj mieszaninę mąki i ponownie zamieszaj, najlepiej przy użyciu rózgi. Posmaruj małą żeliwną patelnię roztopionym masłem. Wlej ciasto i wyrównaj powierzchnię. Umieść patelnię na ruszcie, w miejscu, gdzie nie ma węgli bezpośrednio pod rusztem i przykryj grill pokrywą (lub folią aluminiową). Grilluj do momentu aż wbity w ciasto drewniany patyczek będzie prawie czysty. Brownie ma nie być ścięte całkowicie, ale też niesurowe, pieczenie powinno zająć około 40 do 45 minut.

Ciasteczka z piankami

ŹRÓDŁO: Le Creme de la Crumb /lecremedelacrumb.com

ulubione ciasteczka czekoladowe
pianki marshmallows

Pianki nadziej na wykałaczki i umieść na tacce do grillowania, daj im się lekko rozpuścić i gdy będą już miękkie, przełóż nimi ulubione ciastka, lekko dociśnij.

Cynamonowy ananas z grilla

The Recipe Critic /therecipecritic.com

ananas pokrojony w długie paski
½ szklanki brązowego cukru
½ szklanki roztopionego masła
1 łyżka cynamonu

Połóż kawałki ananasa na patelni albo aluminiowej tacce i ustaw na grillu. Wymieszaj masło, brązowy cukier i cynamon i polej mieszanką wierzch ananasa. Grilluj przez około 7-10 minut, aż zacznie przybierać złocisty kolor. Przed podaniem można dodatkowo polać ananasa nadmiarem sosu, który pozostał na patelni.

Pieczone jabłka z bakaliami

ŹRÓDŁO: The Country Cook / thecountrycook.net

2-3 jabłka
25 g masła
brązowy cukier – wedle uznania
mielony cynamon – wedle uznania
ulubione bakalie (suszona żurawina, rodzynki lub posiekane orzechy)

Pokrój jabłka na plasterki i umieść je na folii aluminiowej wraz z pokrojonym na cienkie plastry masłem, brązowym cukrem, cynamonem i bakaliami. Grilluj aż jabłka zmiękną, zajmie to około 15-20 minut.

Szaszłyki z grillowanymi truskawkami i słodką grzanką

ŹRÓDŁO: Betsy Life / betsylife.com

ulubione owoce (na przykład truskawki, rabarbar, ananas)
ciasto kokosowe bądź inne ulubione (kupione lub domowej roboty)
bita śmietana

Te owoce, które wymagają pokrojenia, skrój w mniejsze kawałki. Ciasto pokrój na kostki o podobnej wielkości. Nabijaj na szaszłyki na zmianę owoce i ciasto i grilluj na średnim ogniu przez około 6-8 minut, od czasu do czasu obracając, aż owoce będą miękkie, a ciasto zrumienione. Możesz podać z waniliową bitą śmietaną.

Zdjęcie główne: lecremedelacrumb.com
Tekst: MM

FOODIE