Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Jak się zachować na pierwszej randkowej kolacji, aby była następna?

Okazuje się nie wystarczy zasiąść do kolacji i nie wspominać o byłym, by zapewnić sobie zaproszenie na kolejne udane spotkanie. Jak więc powinniśmy się zachować? Mamy dla was garść rad.
.get_the_title().

Przede wszystkim zapamiętajcie kluczową kwestie: dzielcie się jedzeniem! Prawdopodobieństwo drugiej randki jest wtedy największe. Przynajmniej tak twierdzą badacze z Leeds University, którzy analizowali nawyki żywieniowe brytyjskich par. Porównali 58 randek, podczas których pary dzieliły się jedzeniem do 49 innych spotkań, gdzie nie podjadano sobie z talerzy.

Prawie wszyscy, którzy nawzajem skosztowali swoich potraw, chcieli wybrać się na drugą randkę! W przypadku par, które podczas kolacji nie dzieliły się potrawami, było to zaledwie 43 proc.

źródło: unsplashed

Podczas pierwszego spotkania warto wybrać bezpieczne dania, więc zapamiętajcie, że na szczycie randkowej czarnej listy znajduje się niewdzięczne do jedzenia spaghetti, ryby z ośćmi oraz jakiekolwiek ciągnące się jedzenie, które może utknąć w gardle lub zachlapać wszystko wokół.

By uniknąć kompromitacji, po prostu odmówcie sobie ulubionej pomidorowej pasty.

Tu pisaliśmy więcej o tym, jakich jeszcze pozycji z menu należy unikać podczas randek. A skoro jesteśmy już przy jedzeniu, to wypada dodać, że niemiły zapach, który dobywać się będzie z waszych ust po zjedzeniu aromatycznej potrawy, też może wykluczyć was z kolejnego spotkania w tym towarzystwie. Choć przestroga o unikaniu dań z czosnkiem nie musi być zawsze brana na poważnie, to może i tak lepiej z nich zrezygnujcie – chyba że okaże się, że partner również idzie w te smaki.

źródło: unsplashed

Kwestia napojów jest równie ważna i choć odrobina alkoholu przy pierwszej randce może pomóc w przełamaniu pierwszych lodów i uczynić rozmowę bardziej naturalną, to pamiętajcie, żeby przesadnie się nie upijać!

Bycie lekko podpitym to jedno, a bycie kompletnie pijanym to już zupełnie co innego.

Natomiast jeśli chodzi o savoir-vivre przy stole, to zdania są podzielone. Dużo osób uważa, że brak dobrych manier nie dyskwalifikuje partnera na wstępie, a lepszym wyznacznikiem charakteru jest to, w jaki sposób mówi i jak traktuje personel restauracji. Są jednak i ci, którzy przywiązują do tego wagę, więc dla własnego dobra skupcie się choć odrobinę na sztućcach i darujcie sobie komentarze w stylu „moja była uwielbiała to ciasto”.

źródło: unsplashed

Na koniec kwestia, która czasem wprawia w zakłopotanie nawet najbardziej obytych randkowiczów, czyli rachunek. Ktokolwiek zainicjował pierwszą randkę, ten płaci – bez względu na to, czy jest to mężczyzna, czy kobieta i niezależnie od tego, czy druga osoba jest tej samej lub innej płci.

W drodze wyjątku, gdy była to wyjątkowo słaba randka i nie ma szans na kolejne – podzielcie rachunek.

Widać więc, że nawet jeśli będziecie hojni i podzielicie się frytkami, czyha na was jeszcze wiele innych pułapek, które mogą zepsuć romans już na wstępie. Pamiętajcie, że bycie życzliwym i zainteresowanym drugą osobą jest o wiele ważniejsze niż bezbłędne posługiwanie się sztućcami oraz wybór odpowiedniej restauracji. Choć gdy ranka nie była tą wymarzoną i nie pojawi się propozycja kolejnej, to zawsze możecie winić za to swój wybór – spaghetti.

Tekst: Marta Mankiewicz

FOODIE