Jak zatrzymać lato na dłużej? Mrozimy warzywa i owoce!

Mrożenie owoców i warzyw jest nie tylko świetną metodą na urozmaicenie diety zimą, ale jest także ekonomiczne i w duchu zero waste. Podpowiadamy jak i co mrozić!
.get_the_title().

Mrożone maliny i truskawki w zimowy wieczór przeniosą nas w sam środek lata, przynajmniej kulinarnie. Mrożenie owoców i warzyw jest nie tylko cudowną metodą na urozmaicenie diety zimą, ale także jest ekonomiczne i w duchu zero waste. Mrozimy warzywa i owoce w szczycie sezonu, kiedy są zdrowe, piękne, po prostu najlepsze i do tego najtańsze. Hiszpańskie truskawki jednak nie smakują tak samo, nie ma się co oszukiwać. To samo można zrobić ze świeżymi ziołami. Sprawdźcie co i jak można mrozić, żeby cieszyć się bogactwem smaków przez cały rok. Zero waste? Owszem. To czego nie jesteśmy w stanie przejeść po prostu zamrażamy zamiast wyrzucać. Jest to genialny sposób na niemarnowanie żywności.

Zdjęcie: Siemens

A co z witaminami i wartościami odżywczymi?

Mrożenie to najlepszy sposób na przedłużenie trwałości żywności. Niska temperatura obniża aktywność enzymów odpowiedzialnych za psucie się warzyw i owoców, a drobnoustroje nie mogą się rozmnażać. Co z witaminami? Przygotowując je do mrożenia i poddając blanszowaniu tracimy zwłaszcza witaminę C. Blanszowanie ma jednak zalety – pozbywamy się zanieczyszczeń, takich jak azotany. Warzywa i owoce tracą wartości odżywcze podczas zwykłego przechowywania, zamrażanie pozwala spowolnić ten proces. Witaminy więc są zachowane i mamy alternatywę. Nie musimy zadowalać się importowaną żywnością.

Jak mrozić? 

Liczy się odpowiednie przygotowanie produktów. Umycie, zblanszowane, przygotowanie odpowiednich porcji. Do przechowywania doskonałe są specjalne woreczki strunowe do mrożenia. Temperatura zamrażalnika powinna wynosić ok. -18 stopni. Najpierw robimy przegląd owoców i warzyw – te obite, słabej jakości nie nadają się do mrożenia. Myjemy, suszymy – to ważne. Mokre warzywa i owoce pokrywają się dodatkową warstwą lodu. Suche owoce lepiej się rozmrażają i nie zamieniają w breję. Czasem trzeba je obrać, usunąć z nich pestki, szypułki lub pokroić w kostkę (żeby się więcej zmieściło w zamrażarce).

1. Bez obróbki
Małe owoce i warzywa można mrozić w całości. Borówki, maliny, wiśnie, śliwki mrozimy po dokładnym osuszeniu na tackach, następnie przesypujemy do woreczków strunowych do mrożenia lub np. do pojemników próżniowych. Duże owoce i warzywa można pokroić. Pieczarki, dynię, cukinię, paprykę, cebulę kroimy na małe cząstki bez blanszowania.

2. Blanszowanie
Blanszowanie jest konieczne w przypadku większości warzyw. Warzywa w całości lub pokrojone zanurzamy na ok. 60 sekund we wrzątku. Zachowują one wówczas smak, aromat oraz ładną barwę. Blanszujemy: bób, brokuła, kalafiora, fasolkę szparagową, groszek, marchew, pora, szpinak, jarmuż, edamame. Porcjujemy.

Możemy stworzyć w ten sposób gotowe mieszanki na zupy. Do woreczka pakujemy pokrojone i zblanszowane warzywa.

Zdjęcie: Siemens

3. Blendowanie
Niektóre warzywa i owoce lepiej zblendować. Możemy je nawet zblendować próżniowo (np. w blenderze próżniowym VitaMaxx marki Bosch) dzięki czemu nie stracą wartości odżywczych, a potem przełożyć je do pojemników próżniowych (w zestawie z blenderem) i zamrozić. Purée z truskawek lub malin to świetna baza do musów i sosów. Maliny lepiej przetrzeć przez sitko i pozbyć się pestek. Gotowe purée przelewamy do foremek na kostki lodu, zajmują mało miejsca i ładnie wyglądają. Podobnie można postąpić ze szpinakiem i jarmużem. Oczywiście uprzednio trzeba je zblanszować, a następnie zmiksować z odrobiną wody, przelać do foremek na kostki lodu. Zimą używać do sosów, koktajli, czy zup. Gotowe kostki można przyrzucić do woreczków strunowych – zajmą jeszcze mniej miejsca.

Jeśli zależy Wam na zachowaniu smaku, tekstury i naturalnych kolorów warto zainwestować w blender próżniowy. Koktajle pozostaną dłużej świeże! Blendowanie próżniowe oznacza przetwarzanie żywności przy zminimalizowanym efekcie utleniania. Dlatego witamina C i inne wrażliwe na tlen składniki odżywcze są dłużej zachowane niż przy standardowym blendowaniu. Na zdjęciu: blender próżniowy VitaMaxx, marki Bosch.

4. Pieczenie i blendowanie
Niektóre warzywa można upiec przed zamrożeniem, a następnie zblendować. Upieczone i zamrożone bataty oraz dynia będą się świetnie nadawały do przygotowania zupy lub muffinów.

Zdjęcie: Siemens

5. Jak rozmrażać!
Ważny jest sposób rozmrażania warzyw i owoców. Owoce najlepiej jest rozmrażać w temperaturze pokojowej albo w lodówce. Warzywa najlepiej od razu poddać obróbce termicznej, czyli wrzucamy na patelnię, bez rozmrażania. Kostki warzywne lub owocowe można w takiej formie od razu wrzucić do blendera przy tworzeniu koktajli.

Współczesne sprzęty AGD ułatwiają nasze kulinarne zapędy. Chłodziarko–zamrażarka Siemens KG49NAX3A z funkcją noFrost i szufladami świeżości pozwoli przedłużyć świeżość warzyw i owoców jeszcze przed zamrożeniem. Chłodziarko-zamrażarka marki Siemens swoimi funkcjonalnościami idealnie wpisuję się w trend zero waste.

Szuflada hyperFreshPlus powstała z myślą o przedłużaniu świeżości warzyw i owoców.

Możliwość regulowania wilgotności zapewnia produktom odpowiedni klimat do przechowywania. Dzięki dwóm szufladom hyperFresh 0°C także ryby i mięso zachowują przydatność do spożycia dwa razy dłużej.

Zero Waste to nurt, zgodnie z którym człowiek stara się generować mniej śmieci i odpadów, czyli po prostu nie marnować. W myśl tej filozofii została stworzona lodówka iQ500 KG49NAX3A. Wyposażona w szufladę hyperFreshPlus z regulacją wilgotności sprawi, że owoce i warzywa będą świeże znacznie dłużej. Specjalna strefa hyperFresh 0°C dla ryb i mięs z temperaturą obniżoną o 2°C-3°C w stosunku do temperatury panującej w całej chłodziarce pozwoli zachować ich przydatność do spożycia nawet do 2 razy dłużej.
Przechowywanie produktów w odpowiednich warunkach ma ogromny wpływ na dłuższe zachowanie ich świeżości. Różnice temperatur na zewnątrz i częste otwieranie drzwi lodówki powodują zmiany temperatury w jej wnętrzu, co może powodować, że jedzenie będzie się szybciej psuło.

Inteligentne czujniki systemu freshSense są w stanie natychmiast reagować na wahania temperatury wewnątrz chłodziarki, przejmując kontrolę nad chłodzeniem.

W dodatku za pomocą funkcji superchłodzenie można szybko obniżyć temperaturę (do 2°C), tak by schłodzone jedzenie nie „ocieplało się” przy wkładaniu do lodówki nowych produktów.

Wysoki pojemnik pełen świeżo zebranych jagód – w przypadku szczególnie dużych lub nieporęcznych porcji żywności potrzebujesz przestrzeni w rozmiarze XL. Rozwiązanie bigBox zapewnia sporo miejsca, by wszystko poustawiać i pomieścić żywność. A gdy potrzebujesz jeszcze większej przestrzeni, z zamrażalnika można łatwo wyjąć wszystkie szuflady i półki, co szybko oddaje całą jego pojemność do Twojej dyspozycji.

Możesz usunąć szuflady i szklane półki pomiędzy nimi, dzięki czemu możesz dopasować przestrzeń zamrażalnika do własnych potrzeb.

iQ500 to wolnostojące lodówki z dolną zamrażarką, które mają 70 cm szerokości. Są większe i bardziej pojemne. Taką lodówkę można swobodnie postawić przy ścianie lub w ciągu mebli bez konieczności zachowywania odstępów.

FOODIE