Jak zatrzymać lato na dłużej? Mrozimy warzywa i owoce!
![Jak zatrzymać lato na dłużej? Mrozimy warzywa i owoce! .get_the_title().](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2019/07/Zrzut-ekranu-2019-07-09-o-13.12.25.png)
Mrożone maliny i truskawki w zimowy wieczór przeniosą nas w sam środek lata, przynajmniej kulinarnie. Mrożenie owoców i warzyw jest nie tylko cudowną metodą na urozmaicenie diety zimą, ale także jest ekonomiczne i w duchu zero waste. Mrozimy warzywa i owoce w szczycie sezonu, kiedy są zdrowe, piękne, po prostu najlepsze i do tego najtańsze. Hiszpańskie truskawki jednak nie smakują tak samo, nie ma się co oszukiwać. To samo można zrobić ze świeżymi ziołami. Sprawdźcie co i jak można mrozić, żeby cieszyć się bogactwem smaków przez cały rok. Zero waste? Owszem. To czego nie jesteśmy w stanie przejeść po prostu zamrażamy zamiast wyrzucać. Jest to genialny sposób na niemarnowanie żywności.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/07/Zrzut-ekranu-2019-07-09-o-13.12.46.png)
A co z witaminami i wartościami odżywczymi?
Mrożenie to najlepszy sposób na przedłużenie trwałości żywności. Niska temperatura obniża aktywność enzymów odpowiedzialnych za psucie się warzyw i owoców, a drobnoustroje nie mogą się rozmnażać. Co z witaminami? Przygotowując je do mrożenia i poddając blanszowaniu tracimy zwłaszcza witaminę C. Blanszowanie ma jednak zalety – pozbywamy się zanieczyszczeń, takich jak azotany. Warzywa i owoce tracą wartości odżywcze podczas zwykłego przechowywania, zamrażanie pozwala spowolnić ten proces. Witaminy więc są zachowane i mamy alternatywę. Nie musimy zadowalać się importowaną żywnością.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/07/0008IKOCG35EMWPV-C122-F4.png)
Jak mrozić?
Liczy się odpowiednie przygotowanie produktów. Umycie, zblanszowane, przygotowanie odpowiednich porcji. Do przechowywania doskonałe są specjalne woreczki strunowe do mrożenia. Temperatura zamrażalnika powinna wynosić ok. -18 stopni. Najpierw robimy przegląd owoców i warzyw – te obite, słabej jakości nie nadają się do mrożenia. Myjemy, suszymy – to ważne. Mokre warzywa i owoce pokrywają się dodatkową warstwą lodu. Suche owoce lepiej się rozmrażają i nie zamieniają w breję. Czasem trzeba je obrać, usunąć z nich pestki, szypułki lub pokroić w kostkę (żeby się więcej zmieściło w zamrażarce).
1. Bez obróbki
Małe owoce i warzywa można mrozić w całości. Borówki, maliny, wiśnie, śliwki mrozimy po dokładnym osuszeniu na tackach, następnie przesypujemy do woreczków strunowych do mrożenia lub np. do pojemników próżniowych. Duże owoce i warzywa można pokroić. Pieczarki, dynię, cukinię, paprykę, cebulę kroimy na małe cząstki bez blanszowania.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/07/mrożone-owocoe-fotolia-800x500_c.jpg)
2. Blanszowanie
Blanszowanie jest konieczne w przypadku większości warzyw. Warzywa w całości lub pokrojone zanurzamy na ok. 60 sekund we wrzątku. Zachowują one wówczas smak, aromat oraz ładną barwę. Blanszujemy: bób, brokuła, kalafiora, fasolkę szparagową, groszek, marchew, pora, szpinak, jarmuż, edamame. Porcjujemy.
Możemy stworzyć w ten sposób gotowe mieszanki na zupy. Do woreczka pakujemy pokrojone i zblanszowane warzywa.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/07/Zrzut-ekranu-2019-07-09-o-13.13.00.png)
3. Blendowanie
Niektóre warzywa i owoce lepiej zblendować. Możemy je nawet zblendować próżniowo (np. w blenderze próżniowym VitaMaxx marki Bosch) dzięki czemu nie stracą wartości odżywczych, a potem przełożyć je do pojemników próżniowych (w zestawie z blenderem) i zamrozić. Purée z truskawek lub malin to świetna baza do musów i sosów. Maliny lepiej przetrzeć przez sitko i pozbyć się pestek. Gotowe purée przelewamy do foremek na kostki lodu, zajmują mało miejsca i ładnie wyglądają. Podobnie można postąpić ze szpinakiem i jarmużem. Oczywiście uprzednio trzeba je zblanszować, a następnie zmiksować z odrobiną wody, przelać do foremek na kostki lodu. Zimą używać do sosów, koktajli, czy zup. Gotowe kostki można przyrzucić do woreczków strunowych – zajmą jeszcze mniej miejsca.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/07/Cocoon_Cooks_Green_Cubes_1.jpg)
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/07/005.jpg)
4. Pieczenie i blendowanie
Niektóre warzywa można upiec przed zamrożeniem, a następnie zblendować. Upieczone i zamrożone bataty oraz dynia będą się świetnie nadawały do przygotowania zupy lub muffinów.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/07/Zrzut-ekranu-2019-07-09-o-13.57.13.png)
5. Jak rozmrażać!
Ważny jest sposób rozmrażania warzyw i owoców. Owoce najlepiej jest rozmrażać w temperaturze pokojowej albo w lodówce. Warzywa najlepiej od razu poddać obróbce termicznej, czyli wrzucamy na patelnię, bez rozmrażania. Kostki warzywne lub owocowe można w takiej formie od razu wrzucić do blendera przy tworzeniu koktajli.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/07/091736_940.jpg)
Współczesne sprzęty AGD ułatwiają nasze kulinarne zapędy. Chłodziarko–zamrażarka Siemens KG49NAX3A z funkcją noFrost i szufladami świeżości pozwoli przedłużyć świeżość warzyw i owoców jeszcze przed zamrożeniem. Chłodziarko-zamrażarka marki Siemens swoimi funkcjonalnościami idealnie wpisuję się w trend zero waste.
Szuflada hyperFreshPlus powstała z myślą o przedłużaniu świeżości warzyw i owoców.
Możliwość regulowania wilgotności zapewnia produktom odpowiedni klimat do przechowywania. Dzięki dwóm szufladom hyperFresh 0°C także ryby i mięso zachowują przydatność do spożycia dwa razy dłużej.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/07/MCSA01998249_H3827_KG49NAX3A_1394409_PGA5_def.jpg)
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/07/MCSA01998250_H3828_KG49NAX3A_1394410_PGA3_def.jpg)
Zero Waste to nurt, zgodnie z którym człowiek stara się generować mniej śmieci i odpadów, czyli po prostu nie marnować. W myśl tej filozofii została stworzona lodówka iQ500 KG49NAX3A. Wyposażona w szufladę hyperFreshPlus z regulacją wilgotności sprawi, że owoce i warzywa będą świeże znacznie dłużej. Specjalna strefa hyperFresh 0°C dla ryb i mięs z temperaturą obniżoną o 2°C-3°C w stosunku do temperatury panującej w całej chłodziarce pozwoli zachować ich przydatność do spożycia nawet do 2 razy dłużej.
Przechowywanie produktów w odpowiednich warunkach ma ogromny wpływ na dłuższe zachowanie ich świeżości. Różnice temperatur na zewnątrz i częste otwieranie drzwi lodówki powodują zmiany temperatury w jej wnętrzu, co może powodować, że jedzenie będzie się szybciej psuło.
Inteligentne czujniki systemu freshSense są w stanie natychmiast reagować na wahania temperatury wewnątrz chłodziarki, przejmując kontrolę nad chłodzeniem.
W dodatku za pomocą funkcji superchłodzenie można szybko obniżyć temperaturę (do 2°C), tak by schłodzone jedzenie nie „ocieplało się” przy wkładaniu do lodówki nowych produktów.
Wysoki pojemnik pełen świeżo zebranych jagód – w przypadku szczególnie dużych lub nieporęcznych porcji żywności potrzebujesz przestrzeni w rozmiarze XL. Rozwiązanie bigBox zapewnia sporo miejsca, by wszystko poustawiać i pomieścić żywność. A gdy potrzebujesz jeszcze większej przestrzeni, z zamrażalnika można łatwo wyjąć wszystkie szuflady i półki, co szybko oddaje całą jego pojemność do Twojej dyspozycji.
Możesz usunąć szuflady i szklane półki pomiędzy nimi, dzięki czemu możesz dopasować przestrzeń zamrażalnika do własnych potrzeb.
iQ500 to wolnostojące lodówki z dolną zamrażarką, które mają 70 cm szerokości. Są większe i bardziej pojemne. Taką lodówkę można swobodnie postawić przy ścianie lub w ciągu mebli bez konieczności zachowywania odstępów.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/07/MCSA01998251_H3829_KG49NAX3A_1394411_PGA2_def.jpg)