Jak zrobić idealną owsiankę?
![Jak zrobić idealną owsiankę? .get_the_title().](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/04/photo-1497888329096-51c27beff665.jpg)
Jeśli uważasz się za mistrza porannej owsianki, zapoznaj się z naszymi prostymi wskazówkami na owsiankę idealną i sprawdź, czy już je znałeś. Może któreś warto przetestować!
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/04/photo-1501432781167-c0ccfd492297.jpg)
1. Podpraż płatki
Aby wzmocnić smak owsianki i nadać jej orzechowej nuty, podpraż płatki w stopionym maśle lub w oleju kokosowym.
Wystarczy zrobić to w rondelku na średnim ogniu, tuż przed dodaniem płynu do owsianki. Mieszaj od czasu do czasu, aż owies zacznie pachnieć popcornem i wtedy ugotuj go tak jak zwykle.
2. Nie mieszaj!
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/04/photo-1584970922591-5b91e5f927a9.jpg)
Podczas gotowania owsianki wystarczy zachować odpowiednie proporcje, wrzucić wszystko do garnka i pozwolić owsiance gotować się na małym ogniu, co ważne – bez przykrycia. Na jedną szklankę górskich płatków owsianych dodaj 1 i 3/4 szklanki płynu. Całość gotuj aż do wchłonięcia płynu, co powinno zająć maksymalnie 8 minut. Następnie szalej już z dowolnymi dodatkami!
3. Rodzaj płatków
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/04/photo-1586810512929-6b8659fde098.jpg)
Płatki owsiane zawsze znajdziesz w sklepie w dwóch wersjach – błyskawiczne oraz w całości, czyli tak zwane górskie. Te pierwsze nigdy nie będą tak dobre jak te drugie, bo płatki instant, które wystarczy tylko zalać wrzątkiem, mają tendencje do utraty tekstury i szybko stają się papką.
Spróbuj płatków owsianych górskich – nie są trudniejsze do przygotowania. Wystarczy kilka minut gotowania, a różnica jest warta poświęconego czasu.
4. Spraw, by była bardziej kremowa
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/04/photo-1455853828816-0c301a011711.jpg)
Do gotowania owsianki nie używaj wyłącznie wody. Używanie mleka krowiego lub roślinnego, np. migdałowego czy kokosowego. jako części płynu, który dodajesz do gotowania, sprawi, że płatki owsiane nabiorą lepszego smaku, a owsianka stanie się bardziej kremowa i delikatna.
5. Sól jest ważna
![](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2020/04/photo-1475855664010-a869729f42c3.jpg)
Nawet jeśli jesteś fanem słodkich płatków owsianych, sól jest niezbędnym składnikiem owsianki. Dodawaj ją zawsze podczas gotowania. Już niewielka szczypta na początku gotowania pomoże wydobyć i podkręcić smak – owsianka nie będzie mdła i bez wyrazu. To naprawdę działa!
Spróbujcie koniecznie połączenia solonej owsianki z syropem klonowym i prażonymi orzechami. Jest genialne!
Tekst: Marta Mankiewicz