Jak zrobić idealną owsiankę?

Zapewne każdy ma swój sposób na poranną owsiankę. Warto jednak znać kilka prostych trików, by ją nieco udoskonalić.
.get_the_title().

Jeśli uważasz się za mistrza porannej owsianki, zapoznaj się z naszymi prostymi wskazówkami na owsiankę idealną i sprawdź, czy już je znałeś. Może któreś warto przetestować!

źródło: unsplash

1. Podpraż płatki

Aby wzmocnić smak owsianki i nadać jej orzechowej nuty, podpraż płatki w stopionym maśle lub w oleju kokosowym.

Wystarczy zrobić to w rondelku na średnim ogniu, tuż przed dodaniem płynu do owsianki. Mieszaj od czasu do czasu, aż owies zacznie pachnieć popcornem i wtedy ugotuj go tak jak zwykle.

2. Nie mieszaj!

źródło: unsplash

Podczas gotowania owsianki wystarczy zachować odpowiednie proporcje, wrzucić wszystko do garnka i pozwolić owsiance gotować się na małym ogniu, co ważne – bez przykrycia. Na jedną szklankę górskich płatków owsianych dodaj 1 i 3/4 szklanki płynu. Całość gotuj aż do wchłonięcia płynu, co powinno zająć maksymalnie 8 minut. Następnie szalej już z dowolnymi dodatkami!

3. Rodzaj płatków

źródło: unsplash

Płatki owsiane zawsze znajdziesz w sklepie w dwóch wersjach – błyskawiczne oraz w całości, czyli tak zwane górskie. Te pierwsze nigdy nie będą tak dobre jak te drugie, bo płatki instant, które wystarczy tylko zalać wrzątkiem, mają tendencje do utraty tekstury i szybko stają się papką.

Spróbuj płatków owsianych górskich – nie są trudniejsze do przygotowania. Wystarczy kilka minut gotowania, a różnica jest warta poświęconego czasu.

4. Spraw, by była bardziej kremowa

źródło: unsplash

Do gotowania owsianki nie używaj wyłącznie wody. Używanie mleka krowiego lub roślinnego, np. migdałowego czy kokosowego. jako części płynu, który dodajesz do gotowania, sprawi, że płatki owsiane nabiorą lepszego smaku, a owsianka stanie się bardziej kremowa i delikatna.

5. Sól jest ważna

źródło: unsplash

Nawet jeśli jesteś fanem słodkich płatków owsianych, sól jest niezbędnym składnikiem owsianki. Dodawaj ją zawsze podczas gotowania. Już niewielka szczypta na początku gotowania pomoże wydobyć i podkręcić smak – owsianka nie będzie mdła i bez wyrazu. To naprawdę działa!

Spróbujcie koniecznie połączenia solonej owsianki z syropem klonowym i prażonymi orzechami. Jest genialne!

Tekst: Marta Mankiewicz

Banner Image Banner Image
AdvertisementAdvertisement
AdvertisementAdvertisement
Preloader spinner
Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook
Age: