Japońska herbata pomaga w leczeniu zaburzeń lękowych

Matcha, japońska zielona herbata, z roku na rok zyskuje coraz większą popularność ze względu na swój wyjątkowy smak i właściwości relaksacyjne. Badania potwierdziły, że może ona również niwelować zaburzenia lękowe.
.get_the_title().

Powstaje w wyniku sproszkowania młodych liści krzewu Camellia sinensis i przez wielu uważana jest za zdrowszą alternatywę dla kawy. To źródło antyoksydantów i prawdziwy sprzymierzeniec osób chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów, ze względu na właściwości regulujące metabolizm. Herbacie tej od dawna przypisywano również pewne właściwości relaksacyjne, jednak do tej pory nie zostały one potwierdzone rzetelnymi badaniami. Ostatnio jednak grupa naukowców z japońskiego Uniwersytetu w Kumamoto postanowiła przetestować działanie matchy u myszy wykazujących zaburzenia lękowe. Zwierzętom podawano herbatę w formie proszku oraz w postaci ekstraktu.

Gryzonie po spożyciu matchy w obu postaciach wykazywały znacznie mniej zachowań lękowych.

Działanie przeciwlękowe było silniejsze, gdy ekstrakt powstawał w wyniku wytrawienia etanolem o stężeniu 80 proc. niż w przypadku wytrawienia wyłącznie wodą. Wyniki tego doświadczenia zostały opublikowane na łamach „Journal od Functional Foods”.

Naukowcy twierdzą, że za uspokajające działanie japońskiego napoju odpowiadają mechanizmy aktywujące receptory dopaminergiczne D1, a także receptory serotoniny 5-HT1A odpowiedzialne za zaburzenia lękowe.

Choć wyniki eksperymentu wymagają jeszcze potwierdzenia w postaci badań na ludziach, zapowiedź jest bardzo obiecująca. Jeśli dalsze testy to potwierdzą, popularny napój i dodatek do wypieków może okazać się ogromnym wsparciem dla osób walczących z zaburzeniami lękowymi.

Tekst: Katarzyna Bundz Woźniak
Zdjęcie główne: Pixabay

FOODIE