Jesienna edycja Restaurant Week #KochajJedzenie – ruszyły rezerwacje!
![Jesienna edycja Restaurant Week #KochajJedzenie – ruszyły rezerwacje! .get_the_title().](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2019/09/•Sicilian-Cannoli-cucina-mia-warszawa.jpg)
Wiecie, że nadchodząca edycja Restaurant Week będzie jubileuszowa? Premierowa, warszawska odsłona festiwalu odbyła się jesienią 2014 roku, czyli dokładnie pięć lat temu. W tym czasie przy stołach w całej Polsce zgromadziły się setki tysięcy gości (wiosną tego roku padł rekord 93 tys. rezerwacji!), wydano około dwóch milionów dań, a Polacy zaczęli znacznie częściej wychodzić do restauracji.
Najwyraźniej wszyscy lubimy Restaurant Week – i nie ma się co dziwić. To przecież dobra okazja, by odwiedzić od dawna upatrzoną restaurację i spróbować trzydaniowego menu w specjalnej cenie 49 zł. Sprawdźcie, które lokale biorą udział w festiwalu na stronie internetowej imprezy.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/09/art-sushi-warszawa-e1569079345262.jpg)
Możecie przebierać w kuchniach z całego świata – na festiwalowym pokładzie zameldowały się dania kuchni polskiej, opcje wegańskie, sushi, potrawy bliskowschodnie, indyjskie czy włoskie. Znajdziecie miejsca odpowiednie na wyjścia z grupą przyjaciół, na kameralną randkę, a także na lunch. Do menu degustacyjnego spróbujecie autorskiego koktajlu przygotowanego na bazie Martini Fiero.
Nowe hasło Restaurant Week to #KochajJedzenie. Jest to kontynuacja motta #SzanujJedzenie z poprzednich edycji.
– Zachęcamy do dojrzałej miłości do jedzenia, a więc opartej nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ naszych zwyczajów żywieniowych na środowisko. Nieracjonalne gospodarowanie jedzeniem odpowiada bowiem za nawet 1/3 problemów klimatycznych świata – wyjaśnia współorganizator wydarzenia Maciek Żakowski. Wizyta zaplanowana w ramach Restaurant Week pozwala łączyć przyjemne z pożytecznym – możemy rozkoszować się pysznym posiłkiem, jednocześnie ułatwiając restauracjom racjonalne planowanie dostaw i zakupów żywności. Wiedząc wcześniej, ilu gości się spodziewać, znacznie prościej ograniczyć ryzyko nabycia niepotrzebnych produktów.
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/09/krasnodwór-warszawa-kopia-e1569079976972.jpg)
Znaną i lubianą restaurantweekową tradycją są konkursy z atrakcyjnymi nagrodami. Chwytajcie więc za pióra i aparaty fotograficzne, bo autor najpiękniejszego zdjęcia zostanie nagrodzony rejsem LOT-em do Włoch, noclegiem w hotelu należącym do Massimo Bottury Casa Maria Luigia w Modenie oraz kolacją w trzygwiazdkowej, wielokrotnie uznawanej za najlepszą restaurację świata Osterii Francescana. Na najlepszego recenzenta czeka z kolei lot do Indii. Jest zatem o co powalczyć!
Planujcie więc szybko rezerwacje, bo tradycyjnie stoliki w najlepszych lokalach rozchodzą się niczym ciepłe bułeczki!
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/09/hotel-sheraton-•Culurgiones-e1569080522465.jpg)
Tekst: KG
Zdjęcia: materiały prasowe Restaurant Week