Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Jesienna edycja Restaurant Week #KochajJedzenie – ruszyły rezerwacje!

Lubicie Restaurant Week? To mamy dobrą wiadomość. Ruszyły już rezerwacje na kolejną edycję jednego z najpopularniejszych foodowych wydarzeń w Polsce. Z promocji festiwalowej skorzystacie w całej Polsce w dniach 16-31 października.
.get_the_title().

Wiecie, że nadchodząca edycja Restaurant Week będzie jubileuszowa? Premierowa, warszawska odsłona festiwalu odbyła się jesienią 2014 roku, czyli dokładnie pięć lat temu. W tym czasie przy stołach w całej Polsce zgromadziły się setki tysięcy gości (wiosną tego roku padł rekord 93 tys. rezerwacji!), wydano około dwóch milionów dań, a Polacy zaczęli znacznie częściej wychodzić do restauracji.

Najwyraźniej wszyscy lubimy Restaurant Week – i nie ma się co dziwić. To przecież dobra okazja, by odwiedzić od dawna upatrzoną restaurację i spróbować trzydaniowego menu w specjalnej cenie 49 zł. Sprawdźcie, które lokale biorą udział w festiwalu na stronie internetowej imprezy.

Źródło: materiały prasowe Restaurant Week, Art Sushi

Możecie przebierać w kuchniach z całego świata – na festiwalowym pokładzie zameldowały się dania kuchni polskiej, opcje wegańskie, sushi, potrawy bliskowschodnie, indyjskie czy włoskie. Znajdziecie miejsca odpowiednie na wyjścia z grupą przyjaciół, na kameralną randkę, a także na lunch. Do menu degustacyjnego spróbujecie autorskiego koktajlu przygotowanego na bazie Martini Fiero.

Nowe hasło Restaurant Week to #KochajJedzenie. Jest to kontynuacja motta #SzanujJedzenie z poprzednich edycji.

Zachęcamy do dojrzałej miłości do jedzenia, a więc opartej nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ naszych zwyczajów żywieniowych na środowisko. Nieracjonalne gospodarowanie jedzeniem odpowiada bowiem za nawet 1/3 problemów klimatycznych świata – wyjaśnia współorganizator wydarzenia Maciek Żakowski. Wizyta zaplanowana w ramach Restaurant Week pozwala łączyć przyjemne z pożytecznym – możemy rozkoszować się pysznym posiłkiem, jednocześnie ułatwiając restauracjom racjonalne planowanie dostaw i zakupów żywności. Wiedząc wcześniej, ilu gości się spodziewać, znacznie prościej ograniczyć ryzyko nabycia niepotrzebnych produktów.

Źródło: materiały prasowe Restaurant Week, Krasnodwór

Znaną i lubianą restaurantweekową tradycją są konkursy z atrakcyjnymi nagrodami. Chwytajcie więc za pióra i aparaty fotograficzne, bo autor najpiękniejszego zdjęcia zostanie nagrodzony rejsem LOT-em do Włoch, noclegiem w hotelu należącym do Massimo Bottury Casa Maria Luigia w Modenie oraz kolacją w trzygwiazdkowej, wielokrotnie uznawanej za najlepszą restaurację świata Osterii Francescana. Na najlepszego recenzenta czeka z kolei lot do Indii. Jest zatem o co powalczyć!

Planujcie więc szybko rezerwacje, bo tradycyjnie stoliki w najlepszych lokalach rozchodzą się niczym ciepłe bułeczki!

Źródło: materiały prasowe Restauant Week, Hotel Sheraton

Tekst: KG
Zdjęcia: materiały prasowe Restaurant Week

FOODIE