Już po obiedzie, a więc gdzie na deser? Słodkie warszawskie zestawienie
![Już po obiedzie, a więc gdzie na deser? Słodkie warszawskie zestawienie .get_the_title().](https://www.f5.pl/wp-content/uploads/2019/09/kukulka.jpg)
1.. Kukułka
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/09/RNI-Films-IMG-F6881C32-132A-4E1D-A4BD-71FEB496A385.jpg)
Kawiarnia Kukułka to wspólny projekt kultowej restauracji Przegryź oraz winiarni alewino.pl. Mieści się w bliskim sąsiedztwie tych lokali przy Mokotowskiej 52. W dwupiętrowym lokalu zmieści się wielu gości, którzy zostaną tam na dłuższą chwilę, by delektować się tym, co w tej cukierni najlepsze – a jest tego całkiem sporo.
Przede wszystkim drożdżówki pod wieloma postaciami, od cynamonowych zawijasów, po te z malinami, śliwką czy czekoladą. Jest też puszysta brioszka z kokosowym słonym karmelem, która naszym zdaniem wygrywa z pozostałymi.
Wśród ciast oferowanych przez cukiernię znajdziecie również sporo deserowych klasyków, m.in. francuskie z jabłkiem, miodownik przekładany karmelowym kremem czy wuzetkę z solidną porcją śmietanki. Jest też dobra kawa!
2. Cukier Puder
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/09/puder.jpg)
Kawa, pieczone na miejscu ciasta i cudownie słodki zapach unoszący się od progu. Cukier Puder znajduje się niedaleko Gmachu Głównego Politechniki Warszawskiej, ale przyciąga nie tylko spragnionych cukru studentów.
W wakacje ich jagodzianki bardzo wysoko stawiały poprzeczkę konkurentom. Nie brakowało również chętnych na lody własnej produkcji.
W codziennej ofercie kawiarni zawsze znajdziecie solidnie wypełnione kremem eklerki, migdałowe florentynki, bezy oraz drożdżówki. Jest też ciepła szarlotka z lodami i bitą śmietaną, czyli prawdziwa klasyka deserowego gatunku, coraz rzadziej spotykana na mieście. Spieszcie do nich, bo warto tam grzeszyć.
3. MUSS Warsaw
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/09/musss.jpg)
MUSS, który do tej pory zaopatrywał Yestersen Café, nie czekał długo i otworzył swój własny lokal na Tamce. Teraz swoimi deserami będzie kusić w dwóch lokalizacjach naraz! Można skosztować kawałek ciasta do kawy w lokalu bądź kupić je całe, by w domu dzielić się nim z bliskimi. Oferta jest bogata – od różnego rodzaju serników po bezy (jest pistacjowa!), szarlotki z solidną dawką kruszonki, brownies i owocowe tarty. Z ciastek „do ręki” można wybierać między drożdżowymi zawijasami, rogalami migdałowymi i ptysiami.
Oprócz kawy i herbaty w kawiarni możecie napić się wina, które równie dobrze współgra ze słodyczami. Nie może być lepiej!
![](https://www.fpiec.pl/wp-content/uploads/2019/09/60815028_324331491592240_2287094764002082816_n.jpg)
Bardzo ciekawa i inna niż wszystkie kawiarnia na słodkiej mapie Warszawy. Inna, bo połączona ze sklepem zielarskim Dary Natury, co daje możliwość zaopatrzenia się w przydatne zioła i zdrowe, naturalne produkty.Prawdziwie sielski klimat, który panuje w lokalu, pozwoli się wam zrelaksować i przeniesie was w rodzinne tereny Darów Natury, czyli na Podlasie.
Pijalnia mieści się tuż obok Placu Zbawiciela. Stawia na zdrowe ciasta oraz desery, często wegańskie, bez cukru i glutenu.
Nie zjemy tam lukrowanego pączka ze słodkim nadzieniem, ale za to możemy skusić się na zdrowszą, a równie pyszną alternatywę, na przykład w postaci wegańskiej tarty czekoladowej czy Marcinka, który jest prawdziwym klasykiem podlaskich terenów. Jedliśmy i wiemy – jest pyszny!
„Z miłości do kawy i designu” – tak opisuje siebie Yestersen Café, czyli kawiarnia powstała w showroomie znanej wnętrzarskiej marki mebli vintage Yestersen. Piękna lokalizacja stacjonarnego sklepu marki aż prosiła się o coś więcej – otwarcie kawiarni okazało się strzałem w dziesiątkę.
Jest stylowo i ze smakiem, a ciastka i kawa nie pozwalają na słowo krytyki.
Świetnej jakości kawę dostarcza lokalna palarnia Cophi, a wyśmienite ciast i desery to dzieło wspomnianego już MUSS Warsaw. W ciepłe dni możecie rozkoszować się dobrociami na jednym z dwóch tarasów bądź w przyjemnym ogródku na terenie willi na warszawskich Filtrach. Odwiedźcie ich koniecznie!
Zdjęcie główne: Cukiernia Kukułka
Tekst: Marta Mankiewicz